top, Αστυνομικά νέα, Ειδήσεις, Εκπαίδευση - Παιδεία

Φάκελοι με σκόνη σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα- Σήμανε συναγερμός στις αρχές

Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στις Αρχές, λίγες ώρες μετά το περιστατικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου εστάλη φάκελος με ύποπτη σκόνη.

Σε Κρήτη, Βόλο, Κέρκυρα και το Πολυτεχνείο εστάλησαν την Τετάρτη ακόμη τρεις φάκελοι με ύποπτη σκόνη, μετά το περιστατικό που καταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Ενημερώθηκαν οι Αρχές για την ύπαρξη φακέλου με παραλήπτη και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο. Το γεγονός φέρεται να επιβεβαίωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ζήσης Μαμούρης, ενώ επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ύποπτο φάκελο που εστάλη από την Ινδία παρέλαβε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω των ΕΛΤΑ το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Μιχάλη Λαγουδάκη, ο φάκελος περιείχε φυλλάδιο στην αραβική γλώσσα και παραδόθηκε από υπάλληλο του Ιδρύματος, ο οποίος νωρίτερα τον είχε παραλάβει με την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ στη Γραμματεία της πρυτανείας.

Ο φάκελος που παρέλαβε το Πολυτεχνείο ήταν σκισμένος σε ορισμένα σημεία, έφερε πλέγμα ενίσχυσης και ήταν άσπρου και πράσινου χρώματος.

Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου αρχικά δεν αξιολόγησαν την αποστολή του φακέλου, ωστόσο σήμερα το πρωί όταν και έγινε γνωστή η αποστολή ύποπτου φακέλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές των Χανίων οι οποίες και παρέλαβαν το φάκελο.

Φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο ταχυδρομείο Κέρκυρας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.

Να θυμίσουμε ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης παραμένουν προληπτικά τα επτά άτομα (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο που παρελήφθη χθες στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτζιλάκη, και είχε αποσταλεί από την Ινδία. Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα, στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου εξετάζεται το περιεχόμενό του, μεταφέρθηκε στις 5 σήμερα το πρωί με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C 130 ο φάκελος ο οποίος και παρελήφθη από εξειδικευμένο κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article