ΒΙΒΛΙΟ, Μαγνησία

Ο Δημήτρης Πιατάς στο Βόλο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου

Ο Δημήτρης Πιατάς ταξιδεύει στον Βόλο,
μια ανάσα από τον τόπο έμπνευσής του,
για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο
ΣΙΝΕ ΛΑΥΚΟΣ

Ο διάσημος ηθοποιός σε ρόλο συγγραφέα μάς ανοίγει την πόρτα ενός κόσμου αναμνήσεων και ονείρων προβάλλοντας στις σελίδες του Σινέ Λαύκος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ριπές μνήμης, αποτυπώματα που χάνονται, επεισόδια ανολοκλήρωτα, ήχοι που σβήνουν.
Πλησιάζοντας στα γνωστά από τις σελίδες του λημέρια ο Δημήτρης Πιατάς κάνει μια στάση στον Βόλο και σε συνεργασία με τα PUBLIC παρουσιάζει το νέο του βιβλίο τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Public (Ογλ 28).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος και ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος. Ο Δημήτρης Πιατάς θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Στο βιβλίο αυτό ο Πιατάς απευθύνει στον αναγνώστη έναν παραμυθιάρικο και παραμυθητικό, δηλαδή παρηγορητικό, χαιρετισμό, ως άλλος Λουκιανός: Μελλοντικέ νεκρέ αναγνώστη, θα ζεις όσο υπάρχουν ζώντες που μιλάνε για σένα πάνω στον πλανήτη Γη. Στήνει ένα κεφάτο και στοχαστικό πολυθέαμα για την απώλεια και την απουσία φίλων και αγαπημένων, με σκηνικό τον Λαύκο στο βουνό των Κενταύρων.

Κάποτε που φιλοξένησα μια φίλη μου, μου εκμυστηρεύθηκε το επόμενο πρωινό ότι στην κλειστή πόρτα του δωματίου της πέρασε η φιγούρα μιας γιαγιάς, που τη ρώτησε τι δουλειά είχε στο σπίτι της. Εκείνη απάντησε ότι ήταν φιλοξενούμενή μου και η άυλη μορφή τής είπε πόσο ευχαριστημένη ήταν που αγαπούσα το δικό της σπίτι και χάθηκε όπως παρουσιάστηκε. Γέλασα, της εξήγησα ότι κάθε σπίτι που έχει περάσει έναν αιώνα ζωής και σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να μην έχει φάντασμα. Πέρασαν τα χρόνια, μια μέρα συζητώντας με τη γειτόνισσα μου είπε ότι από όταν ήταν κοριτσάκι δεν θυμόταν να μένει κανείς στο σπίτι, εκτός από μια «μανιά» – έτσι λένε τις υπερήλικες γυναίκες, ετυμολογικά βγαίνει από το μάνα-γεννήτωρ και «μανία» ζωής.
απόσπασμα από το βιβλίο

Στο προλογικό σημείωμα ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας γράφει:
«Υπέρμαχος ενός εκλεπτυσμένου πρωτογονισμού, ο Πιατάς καταβροχθίζει λύπες και χαρές, αναμνήσεις, απουσίες, αισθήματα, τους ανθρώπους και τη φύση, ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα, φιλοσοφικές θεωρίες, ποίηση, θέατρο, ταινίες, κόμικς, μύθους, με την ανελέητη όρεξη του ανθρώπου που θέλει να χορτάσει ζωή».

Σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Πιατάς αναφέρει ότι το βιβλίο προέκυψε από τα τετράδια που γέμιζε με σημειώσεις στα ταξίδια του στο αναπαλαιωμένο σπίτι του 1875 που διατηρεί στο ομώνυμο χωριό του Πηλίου.
Επίσης σε ερώτηση γιατί δεν γράφουν συχνά οι ηθοποιοί και ποιος είναι ο λόγος που αποφεύγουν τη συγγραφή η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τον ενεργό ηθοποιό. Πρέπει ψυχή και σώματι να υπηρετεί την τέχνη του».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΑΤΑ

Ο Δηµήτρης Πιατάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και αποφοίτησε από τη Δραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του Αµφιθεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου. Συνεργάστηκε µε το Ελεύθερο Θέατρο και την Ελεύθερη Σκηνή σε µια σειρά από επιτυχηµένες επιθεωρήσεις. Ως θιασάρχης ανέβασε αρκετά κλασικά έργα, ελληνικά και ξένα.
Ως πρωταγωνιστής έχει ερµηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε συνεργασία µε µεγάλους θεατρικούς φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή, και µε αρκετά ΔΗΠΕΘΕ. Έχει λάβει µέρος σε ραδιοφωνικές και σε τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και σε πολλές κινηµατογραφικές ταινίες.
To Σινέ Λαύκος είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, µετά το Μηχανάκι, γκόµενα και αρχηγός (1982) και τη θεατρική διασκευή του έργου Ο καλός στρατιώτης Σβέικ (1997).

Previous ArticleNext Article