ΒΙΒΛΙΟ, Εκπαίδευση - Παιδεία, ΠΑΙΔΙ

Γιατί κλαις;

Πόσες φορές νιώσατε πως φτάνετε στο αμήν… Πόσες στιγμές,  η ένταση της ημέρας ,σας πνίγει και οι απαιτήσεις στη διάρκεια  της είναι τόσες πολλές, ίσως και  περισσότερες από εκείνες που οι πλάτες σας αντέχουν να σηκώσουν; Πόσες φορές η πίεση ανεβαίνει στο κεφάλι κι αντί να γίνει δάκρυ να κυλήσει, γίνεται τεράστιο στόμα γεμάτο κραυγές έτοιμες να καταβροχθίσουν, όσα με κόπο χτίσατε στη σχέση σας με το παιδί; «Τι θέλεις τώρα να φας κανένα σκαμπίλι; Τι κοιτάς έτσι; Πήγαινε να φορέσεις τα παπούτσια  σου».

Εμείς οι γονείς κάποιες στιγμές  χωρίς να το θέλουμε ,πιεσμένοι χρονικά και συναισθηματικά, γινόμαστε στην καθημερινή σχέση μας για το παιδί ένα τεράστιο δάχτυλο που κουνιέται μπροστά στο πρόσωπό του, μια παλάμη που κρύβει τον λαμπερό ήλιο της ευτυχίας του, ένα τεράστιο στόμα φοβερών λέξεων που χτυπούν την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μας, ο γίγαντας που κλείνει το δρόμο της ανεμελιάς του.

«… Πού είναι τα κλειδιά μου; Μήπως τα είδες πουθενά; Δεν φαντάζομαι να τα πήρες εσύ; Είμαι βέβαιη ότι ήταν εδώ, πάνω στο τραπέζι. Όχι, τα έχω στην τσέπη μου. Έλα, φύγαμε. Δώσε μου το χέρι σου. Τι βρομόκαιρος, Παναγιά μου, τι βρομόκαιρος! Μη μιλάς γιατί θα πρηστούν οι αμυγδαλές σου και θα φωνάξω τον γιατρό…»

Το βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη “Γιατί κλαις;” είναι ένα παραμύθι για ώριμα παιδιά κι ανώριμους γονείς, το οποίο οφείλουμε να διαβάσουμε γονείς κι εκπαιδευτικοί, ώστε οι μεν να μπουν στη διαδικασία αυτοβελτίωσης της συμπεριφοράς τους και οι δε για παιδαγωγικούς σκοπούς.

Εκφράσεις του βιβλίου, όπως  «Γιατί κλαις; Τι σ’ έπιασε; Δε σε πήγα βόλτα όπως µου ζήτησες; Δε σου πήρα τη σοκολάτα που ήθελες; Κι αντί να είσαι ευχαριστηµένος, εσύ κλαις! Θα µε τρελάνει αυτό το παιδί», θυμίζουν, αν όχι εμάς σίγουρα κάποιον από το κοινωνικό μας περίγυρο. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει στο βιβλίο, εκτός από την καταπληκτική πένα του συγγραφέα είναι η δυνατή εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου, η οποία μιλά από μόνη της και ίσως λέει περισσότερα από όσα θα θέλαμε να ακούσουμε.

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2001 στην Ελβετία,  ενώ την ελληνική εκδοχή του ανέλαβαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ανυπομονεί να το ξεφυλλίσετε… αν το κάνετε είμαι σίγουρη, πως θα είστε έτοιμοι να αγκαλιάσετε σφιχτά το παιδί σας μα και οποιοδήποτε παιδί, το οποίο κανείς δεν έχει δικαίωμα να φωνάζει,  ακόμη κι εκείνο που μπορεί να κρύβεται μέσα σας κρυμμένο και φοβισμένο σε μια γωνιά περιμένοντας και πάλι να σηκωθεί.. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα..

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article