ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Σινεμά, ΤΕΧΝΕΣ

Η ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου σάρωσε στα BAFTA 2019 κερδίζοντας 7 βραβεία

Η ταινία The Favourite (Η Ευνοούμενη) του Γιώργου Λάνθιμου, δικαίωσε τα προγνωστικά και απέσπασε το βραβείο της καλύτερης βρετανικής ταινίας κατά την απονομή των φετινών BAFTA.

Στην τελετή στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, η “Ευνοούμενη” απέσπασε επίσης τα βραβεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Μακιγιάζ και Κομμώσεων ενώ η Ρέιτσελ Βάις, η μία εκ των τριών πρωταγωνιστριών, τιμήθηκε με το βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Υποψήφια για το ίδιο βραβείο ήταν και η συμπρωταγωνίστριά της, Έμα Στόουν.

Άλλο ένα βραβείο, αυτό του πρωτότυπου σεναρίου, απέσπασε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου The Favourite κατά την αποψινή, 72η απονομή των BAFTA στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου.

Το σενάριο της μαύρης κωμωδίας εποχής έγραψαν οι Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακναμάρα.

“Φτιάξαμε μια πολύ βρετανική ταινία, η υπόθεση είναι πολύ βρετανική”, σχολίασε νωρίτερα ο ίδιος ο Έλληνας σκηνοθέτης, μιλώντας από το κόκκινο χαλί στο πρακτορείο Reuters. “Είναι θαυμάσιο επειδή αναγνωρίζονται και οι συνεργάτες μου και για αυτό είμαι πολύ υπερήφανος”, πρόσθεσε.

Το βραβείο καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου πήγε στο BlacKkKlansman του Σπάικ Λι ενώ ο Μπράντλεϊ Κούπερ κέρδισε το βραβείο μουσικής για την ταινία Ένα Αστέρι Γεννιέται.

Ο Μαχέρσαλα Άλι κέρδισε το βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Το Πράσινο Βιβλίο.

Ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν απέσπασε το βραβείο Bafta σκηνοθεσίας για την ταινία Roma, μια παραγωγή του Netflix.

Η ασπρόμαυρη, αυτοβιογραφική ταινία του Κουαρόν απέσπασε επίσης τα βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και καλύτερης φωτογραφίας.

Η Ολίβια Κόλμαν, το φαβορί των πρωγνωστικών, κέρδισε το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία The Favourite ενώ ο Ράμι Μάλεκ, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Bohemian Rhapsody, κέρδισε για την ερμηνεία του το αντίστοιχο βραβείου Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Η ταινία του Λάνθιμου κέρδισε και το βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας.

Η μαύρη κωμωδία εποχής του Λάνθιμου ήταν υποψήφια συνολικά για 12 βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτά της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας υποψήφιες ήταν και το “Πράσινο Βιβλίο”, το ριμέικ του μιούζικαλ “Ένα Αστέρι Γεννιέται”, η ασπρόμαυρη “Ρόμα” και το “BlacKkKlansman” του Σπάικ Λι. Η ασπρόμαυρη, αυτοβιογραφική ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλφόνσο Κουαρόν, Roma, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας κατά την 72η απονομή των BAFTA απόψε στο Λονδίνο. Η Roma κέρδισε ταυτόχρονα και τα βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και φωτογραφίας ενώ ο Κουαρόν κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας.

Πού απονεμήθηκαν τα βραβεία

Συνοπτικά, ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν αποδείχτηκαν οι “ευνοούμενοι” των φετινών βραβείων BAFTA καθώς οι ταινίες τους σάρωσαν σε όλες τις κύριες, αλλά και τις δευτερεύουσες κατηγορίες.

Η ταινία The Favourite του Λάνθιμου, που ήταν υποψήφια για 12 βραβεία, δικαίωσε τελικά τα προγνωστικά, αφού φεύγει από το Λονδίνο έχοντας κερδίσει συνολικά σε επτά κατηγορίες: μεταξύ άλλων κέρδισε τα βραβεία καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερης βρετανικής ταινίας, καλύτερου Α΄ και Β΄ γυναικείου ρόλου και καλύτερων κοστουμιών.

Η Roma του Κουαρόν, η ασπρόμαυρη αυτοβιογραφική ταινία του Μεξικανού σκηνοθέτη, κέρδισε ταυτόχρονα τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καθώς και το βραβείο σκηνοθεσίας. Από τα επτά βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια, απέσπασε τέσσερα, αφού κέρδισε και το βραβείο φωτογραφίας.

Δύο βραβεία κέρδισε το Bohemian Rhapsody, και τα δύο αναμενόμενα: πρώτου ανδρικού ρόλου –για τον Ράμι Μάλεκ– και ήχου. Τα οσκαρικά Ένα Αστέρι Γεννιέται και Πράσινο Βιβλίο δεν κατάφεραν να κερδίσουν παρά μόνο από ένα βραβείο, μουσικής για το πρώτο και Β΄ ανδρικού ρόλου για το δεύτερο.

Ακολουθεί κατάλογος με όλα τα βραβεία αναλυτικά:

Καλύτερη Ταινία

Roma του Αλφόνσο Κουαρόν

Σκηνοθεσία

Αλφόνσο Κουαρόν, Roma

A’ Ανδρικός Ρόλος

Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Ολίβια Κόλμαν, The Favourite

Καλύτερη Βρετανική Ταινία

The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

Roma του Αλφόνσο Κουαρόν

Πρωτότυπο Σενάριο

The Favourite, Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα

Διασκευασμένο Σενάριο

BlacKkKlansman, Σπάικ Λι, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς, Τσ. Ουόστελ, Κέβιν Γουίλμοτ

Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Μαχέρσαλα Άλι, Το Πράσινο Βιβλίο

Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Ρέιτσελ Βάις, The Favourite

Μουσική

Ένα Αστέρι Γεννιέται

Μοντάζ

Vice

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

The Favourite

Ήχος

Bohemian Rhapsody

Φωτογραφίας

Roma

Κοστούμια

The Favourite

Μακιγιάζ και Κομμώσεις

The Favourite

Οπτικά εφέ

Black Panther

Ντοκιμαντέρ

Free Solo

Κινουμένων Σχεδίων

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν

Βρετανική ταινία μικρού μήκους

73 Cows

Βρετανική ταινία μικρού μήκους animation

Roughhouse

Καλύτερο ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό

Beast (Σκηνοθεσία Μάικλ Πιρς, παραγωγή Λόρεν Νταρκ)

Ανερχόμενος σταρ (ψηφίζεται από το κοινό)

Λετίσια Ράιτ

protothema.gr

Previous ArticleNext Article