Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η παιδική παράσταση “Λάχανα και Χάχανα Κλικ στη Λαχανοχαχανοχώρα”, ένα σύγχρονο μιούζικαλ για παιδιά, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Πώς να μην είναι άλλωστε μιας και τα μηνύματά του ήταν ποικίλα γεμίζοντας το νου και προβληματίζοντάς μας.
Αλήθεια πόσο σημαντικά είναι τελικά τα παιδικά τραύματα; Η απάντηση είναι ίσως κι ανεπανόρθωτα!!! Ο Φαταουλίδας ο απόλυτος Άρχοντας στην Λαχανοχαχανοχώρα, υπήρξε κάποτε θύμα bulling από τους συμμαθητές του ,οι οποίοι θεώρησαν αστείο να του προσφέρουν κλούβιο αβγό για το «καλό» της φωνής του, με αποτέλεσμα να χάσει το ταλέντο του στο τραγούδι. «Έλα εδώ, Φαταουλίδα φάε τούτο το αβγό και θα γίνεις σαν αηδόνι μόνο αν το φας ωμό». Αυτό τον έκανε να μισήσει όλα τα παιδιά κι έγινε σκοπός της ζωής του να πάρει εκδίκηση και τα κατάφερε με τη βοήθεια του δημάρχου φίλου του Ψαλίδα.
Η εκδίκηση αυτή ήρθε με τη μορφή «μεταλλαγμένου» κινητού τηλεφώνου, το οποίο βύθισε στην κυριολεξία τα παιδιά μέσα στην οθόνη του, τους έκλεψε σταδιακά τη μνήμη, την αγάπη για τη γνώση, τη διάθεση για παιχνίδι, πήρε την ωριαία θέση της μουσικής στο σχολικό πρόγραμμα, ενώ έγινε μοναδικό μέλημά τους εκείνο και το δίκτυο.
Τυχερά στάθηκαν τα παιδιά μιας οικογένειας, τα οποία καθυστέρησαν να γυρίσουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές μία μέρα και δεν έλαβαν το «δώρο» του Άρχοντα. Στην αρχή βέβαια δυσανασχέτησαν, γιατί όσοι δεν είχαν το περιβόητο κινητό, όφειλαν να διαβάσουν για να μάθουν το μάθημα της ημέρας. Ο θείος του Λαχανίδα, δηλαδή ο πατέρας της Χαχανένιας και του Ατσίδα τους υποσχέθηκε ότι η μέθοδος «Τραγουδώ και Μαθαίνω», θα γίνει το μαγικό κλειδί. Τα παιδιά ανακάλυψαν ότι με την τέχνη σαν όχημα και ιδιαίτερα με το τραγούδι, η μαθησιακή διαδικασία γίνεται παιχνίδι!
Πεπεισμένα ότι η τέχνη είναι σημαντική κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Ξεκίνησαν μια παράξενη περιπλάνηση στο κόσμο του ονείρου και της πραγματικότητας, βρήκαν τη Νεράιδα του «Γέλιου και της Χαράς» , η οποία τους πρότεινε να ψάξουν στην «Κοιλάδα των αηδονιών» για το «Πολύχρωμο Λαχανίδι», το οποίο με τις μαγικές του ικανότητες θα επέστεφε τη φωνή του Φαταουλίδα , αφού πρώτα εκείνος θα έπρεπε να το μασήσει 60 φορές.
Η παράσταση μέσα από τα αγαπημένα τραγούδια και κείμενα του Τάσου Ιωαννίδη , τις εμπνευσμένες χορογραφίες της Άννα Αθανασιάδη, μα και τα καταπληκτικά κοστούμια, μας δίνουν το μήνυμα πως μπορεί η τεχνολογία να συνομιλεί με την τέχνη και η δεύτερη μπορεί να βοηθήσει την πρώτη, αν υπάρχει καλή οργάνωση του χρόνου και της διάθεσης. Όλα πρέπει να τα λατρευόμαστε με μέτρο η τεχνολογία είναι μέρος της ζωή μας, ας μη γίνει όμως το μόνο μέλημά μας.
Το μιούζικαλ βασίζεται στο βιβλίο του συγγραφέα Τάσου Ιωαννίδη «Κλικ στη Λαχανοχαχαχανοχώρα» από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική για όσους δεν κατάφεραν να την απολαύσουν… Καλά αναγνώσματα..!!!
Γράφει η Εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου