top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, για εμένα μπορεί να αναφερθεί ως ΤΟ παραμύθι των παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους. Είναι το πιο πολυσυζητημένο κι αγαπημένο παραμύθι των περισσοτέρων, ενώ μπορεί από την κατάλληλη έκδοση να διαβαστεί από παιδιά 3 ετών ως 103…

Ένας μικρός κύριος στον πιο μικρό πλανήτη του σύμπαντος πήρε το θάρρος να αποχωριστεί τα λίγα που είχε για να ζήσει το όνειρο. Να ταξιδέψει σε όσους περισσότερους πλανήτες γίνεται, να γνωρίσει τον κόσμο με όλες του τις αισθήσεις. Ένα βιβλίο που πρώτη φορά ξεφύλλισα στην ηλικία των 15 χρόνων, αλλά πάντα το κουβαλώ στο μυαλό και την καρδιά μου. Πέρυσι είχα τη χαρά να το δουλέψω στην τάξη μου και τα μηνύματα που πέρασαν στις μικρές ψυχές, ήταν το πιο όμορφο δώρο που μπόρεσα, ως τώρα να προσφέρω στην ανθρωπότητα.

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένας μύθος που θέλει να μας πει, ότι ο κόσμος συνωμοτεί για να μας κάνει τυφλούς και η δική μας δουλειά είναι να καταφέρουμε να τον δούμε και πάλι. Σε έναν κόσμο που θέλει τυφλούς εμείς απαντάμε πως τα παιδιά μπορούν να  βλέπουνε με την καρδιά τους γιατί γνωρίζουνε πως το ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια. Και εμείς σαν περήφανοι παιδαγωγοί και γονείς  εξημερώνοντας τα μικρά μας αλεπουδάκια γινόμαστε για πάντα υπεύθυνοι για εκείνα.. Άλλωστε ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αυτά κάνουν τα αλεπουδάκια μας ξεχωριστά. Αφιερώστε μέσα από το βιβλίο ουσιαστικό χρόνο μαζί τους περνώντας τους σημαντικά μηνύματα..

Μηνύματα όπως: Να πραγματοποιείς τα όνειρά σου… να μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου… να κρίνεις πρώτα τον εαυτό σου, πριν κρίνεις τον οποιοδήποτε άλλο..(το να κρίνεις τον εαυτό σου είναι πολύ πιο δύσκολο και ορισμένες φορές πιο σημαντικό από το να κρίνεις τους άλλους)…να μην ξεχνάς να βλέπεις την ομορφιά γύρω σου, η δουλειά σημαντική αλλά η εμμονή μαζί της μπορεί να σε οδηγήσει σε μια βαρετή, μονότονη και μοναχική ζωή… να μην ντρέπεσαι για τον εαυτό σου… να μην φοβάσαι το διαφορετικό γιατί μπορεί να σου μάθει κάτι..να εκτιμάς όσα έχεις στη ζωή, Και τέλος…  Καμιά φορά πρέπει να αφήνεις ελεύθερους να φύγουν αυτούς που αγαπάς, όπως έκανε ο πιλότος με τον μικρό μας ήρωα. Και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα του βιβλίου, γιατί καμιά φορά το να αφήνεις κάποιον να φύγει από το πλευρό σου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τον αγαπάς. Όπως εμείς οι γονείς, οφείλουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να επιλέγουν ελεύθερα και να ανοίγουν τα φτερά τους στην κατεύθυνση που εκείνα επιθυμούν.

Για παιδιά από 3 ετών θα σας πρότεινα να διαβάσετε το Μικρό Πρίγκιπα από τις εκδόσεις Πατάκη, από 6 ετών και πάνω από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, από 8 ετών από τις εκδόσεις Διόπτρα, από 9-12 ετών οι εκδόσεις Πατάκη δημιούργησαν το βιβλίο το οποίο ζωντανεύει με κινούμενες εικόνες, και οι εκδόσεις Ψυχογιός για μεγάλα παιδιά, όπως εσείς…

Ο Μικρός Πρίγκιπας περιέχει πολλά ανεκτίμητα μαθήματα ζωής. Αλλά για να μάθετε περισσότερα, ίσως θα πρέπει να τον ρωτήσετε. Όταν επισκεφτείτε τον πλανήτη του, αποκλείεται να μην δεν τον βρείτε: Θα απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα μαζί με το λουλούδι που αγαπά..

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article