Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος, ύστερα από τουλάχιστον 30 χρόνια στα εκδοτικά μονοπάτια, κάνουν επιτέλους βουτιά στον κόσμο του παιδικού βιβλίου και στα μάτια μας δικαιώνονται για αυτή τους την εξέλιξη 100%! Πάνω από 30 βιβλία, λέγεται, πως θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2019 κι ως τώρα, ότι έλαβα στα χέρια μου είναι καταπληκτικό και δεν το αναφέρω ως κουτσομπολιό.
Από όλα όσα ξεφυλλίστηκαν στα μάτια μου, επέλεξα να σας ταξιδέψω στο παραμύθι Τα΄μαθες; του συγγραφέα FRANK. J. SILEO, ο οποίος είναι επαγγελματίας ψυχολόγος και διευθυντής του Κέντρου για Ψυχολογική Βελτίωση του Ρίτζγουντ, Νιου Τζέρσι. Ο ίδιος δουλεύει με παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες, ενώ από το 2010 αναγνωρίζεται σταθερά ως ένας από τους κορυφαίους γιατρούς για παιδιά στο Νιου Τζέρσι.
Το παιδικό βιβλίο Τα΄μαθες; μεταφράστηκε από την Αυγή Δαφερέρα, ενώ η εικονογράφηση της Jennifer Zivoin συμπληρώνει ενισχυτικά το κείμενο, το οποίο αναφέρεται από τον εκδοτικό ,πως αγγίζει την ηλικία των 3-6 ετών, όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη πιστεύω πως θα ήταν πολύ όμορφο και για μεγαλύτερες ηλικίες θέτοντας, μετά την ανάγνωσή του, προβληματισμό και τροφή για συζήτηση μεταξύ ενηλίκων (γονέων -εκπαιδευτικών) και παιδιών.
Μέσα από την έξυπνη και ζωντανή ιστορία ο συγγραφέας ενθαρρύνει τα παιδιά να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου και να σκεφτούν τις επιπτώσεις όσων λένε αποφεύγοντας το κουτσομπολιό σε κάθε του μορφή.
Τα παιδιά, ακούν τους μεγάλους να κουτσομπολεύουν ασταμάτητα γύρω τους, εκφράζοντας ανοιχτά τη γνώμη τους για διάφορους άλλους ανθρώπους. Έτσι με την αθωότητα, που τα διακρίνει υιοθετούν την συμπεριφορά των ενηλίκων κι ενώ όσο είναι μικρά το κάνουν αυτό συχνά και άσκεφτα, μεγαλώνοντας, οι προσπάθειές τους να μειώσουν τους άλλους γίνονται πολύ πιο υπολογισμένες.
Έτσι ο συγγραφέας με διακριτική πινελιά, τοποθετεί την ιδέα στο παιδικό μυαλό, πως το κουτσομπολιό σε κάθε του μορφή δεν επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα , τονίζοντας, πως αν ποτέ βρεθούν αντιμέτωπα με τον ιό του κουτσομπολιού και του χαλασμένου τηλεφώνου, το οποίο μπορεί να πληγώσει το φίλο τους, το γνωστό τους , το συγγενή τους, το συμμαθητή τους και χωρίς να το καταλάβουν να γίνει μέχρι κι εκφοβισμός, να έχουν το θάρρος να πούνε « Δεν με ενδιαφέρει το κουτσομπολιό», να μιλήσουν με κάποιο μεγάλο στο σπίτι ή στο σχολείο, γιατί το κουτσομπολιό δεν είναι αστείο. Να έχουν την τόλμη να πουν «Αυτά τα ψέματα κομμένα», υπερασπίζοντας τον εαυτό τους ή κάποιο φίλο τους, γιατί μια ιστορία με κουτσομπολιό μπορεί να τα κάνει όλα ρημαδιό.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει υλικό για γονείς κι εκπαιδευτικούς , όπου αναλύονται τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από το κουτσομπολιό μα και εξηγείται τι μπορούν οι ενήλικες να κάνουν για να το αντιμετωπίσουν.
Μία πρόταση που αγκαλιάζει και την Μ. εβδομάδα για εμάς τους μεγάλους μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας και φυσικά πρωταρχικός σκοπός της, δεν είναι το τι θα φάμε, αλλά το τι θα σκεφτούμε κι ακόμα περισσότερο τι θα πούμε.
Τα΄μαθες; έρχεται η Πασχαλιά κι ετοιμάζω άρθρα με έθιμα και κόκκινα αυγά.
Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου