Διατροφή

Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα τα ακόλουθα:

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Τονίζεται ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός εγκεκριμένης εγκατάστασης και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο η τήρηση των όρων ευζωίας των προς σφαγή ζώων και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου και η αφαίρεση υλικών ειδικού κινδύνου, είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Α. Σήμανση σφάγιων αμνοεριφίων

Σφάγια αμνοεριφίων ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα φέρουν:

– σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (EC),

– σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».

Σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα φέρουν:

– σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (EC).

Σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαχτεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας πρέπει να φέρουν

– την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής της κάθε Κράτους Μέλους της ΕΕ και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικού σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαχτεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν  την σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι σφάγια τα οποία δεν έχουν σφαγεί σε νομίμως λειτουργούντα σφαγεία και επιθεωρηθεί από επίσημο κρεοσκόπο κτηνίατρο δεν είναι ασφαλή και δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Παρακαλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

Η Υπηρεσία μας, έχοντας αυξημένο το αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας θα προχωρήσει σε εντατικούς έκτακτους κτηνιατρικούς υγειονομικούς ελέγχους στην αγορά.

Previous ArticleNext Article