ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Το Πάσχα του Γιώργη

Το συγκεκριμένο βιβλίο, από τις Εκδόσεις Θύρα, το προτείνω με δάκρυα στα μάτια, γράφοντας σε εσάς με τρεμάμενα χέρια. Δεν ξέρω γιατί δεν το πήρα αγκαλιά από την πρώτη μέρα που στάθηκε στο κατώφλι του σπιτιού μου, το μόνο που σίγουρα γνωρίζω είναι πως κάθε οικογένεια  θα είναι πιο πλούσια αν το ξεφυλλίσει και το φιλοξενήσει στην βιβλιοθήκη της.

Ένα βιβλίο ελπίδας και φιλίας από τη συγγραφέα Τίνα Βλασταράκου-Μεταξά, που ελπίζει να συγκινήσει μέχρι και την πιο σκληρή καρδιά. Μέσα στις γραμμές του ξεδιπλώνονται τα έθιμα της Μ.Εβδομάδας και νομίζει κανείς, πως γίνεται μέλος όλης αυτής της κατάνυξης, της αγάπης, της παράδοσης.

Η νουνά γνωστή σε εμάς ως νονά, στέκεται εκεί δίπλα στο βαφτιστήρι της, όπως κάθε πνευματικός γονιός οφείλει να κάνει. Ένα μήνυμα που περνάει αβίαστα μέσα από την καθημερινότητα του πρωταγωνιστή, είναι πως ο νονός και η νονά, δεν είναι μονάχα για δώρα, λαμπάδες, παπούτσια και διασκέδαση. Η νουνά του Γιώργη πρότυπο στα μάτια μας, τον παιδαγωγεί σε θέματα πνευματικά , συναισθήματα εύμορφα, αξίες σημαντικές και σε δεσμούς αγάπης και φιλίας.

«– Φίλος, φιλία, φιλώ, αγαπώ! Η φιλία είναι αγάπη και η αγάπη είναι ελευθερία! Να είστε δεμένοι μα και λεύτεροι…. Έτσι συμβούλευε η νουνά τους δυο καλούς φίλους, τον Γιωργή και τον Παυλή. Μα ξάφνου έφυγε ο Παυλής…»  

Κεντρικός σταθμός του βιβλίου το Πάσχα του Γιώργη, είναι ο φίλος του Παυλής, ο οποίος ήταν ο πιο κοντινός του άνθρωπος, μιας και  με εκείνον μοιράζονταν κάθε χαρά, λύπη, αγωνία, υπήρξε στήριγμα σε κάθε σκανταλιά κι όταν έφυγε, έτσι απλά, χωρίς να έχει νέα του για πολύ καιρό,  όλα γύρω από τον μικρό μας πρωταγωνιστή  απέκτησαν γκρι χρώμα και πολλά δάκρυα. Η μόνη του παρηγοριά η Ανάστασή του, γιατί ήξερε, ήξερε πως κάτι άσχημο συνέβαινε στον Παυλή κι ας του το κρύβανε οι μεγάλοι, μα ήλπιζε πως η Ανάσταση του Κυρίου θα έφερνε πίσω την συντροφιά του φίλου του. Γιατί με πίστη, αγάπη και ελπίδα, όλα είναι ικανά να συμβούν.

Το βιβλίο με την σύγχρονη, ελκυστική εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχάς και με τον πρόλογο από τον ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Ι. Καργάκο,  περιέχει ένα ημερολόγιο φιλίας και ημερολόγιο έτους που ξεκινά από το μήνα Σεπτέμβριο, με εορτολόγιο και αποφθέγματα φιλίας τα οποία, θα προτρέψουν τους μικρούς αναγνώστες να σκέπτονται τα μέλη της οικογένειάς τους, τους νονούς και τις νονές τους αλλά και τους φίλους τους καλλιεργώντας τους το αίσθημα της προσφοράς.

Η έκδοση αφιερώνεται στη Φλόγα των εθελοντών γονιών που έχει αναδειχθεί μέσα από τις οργανωμένες δράσεις της, σε σημαντικό πυλώνα στήριξης για τη λειτουργία των Ογκολογικών Τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων και την αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Εθελοντές γονείς, εθελοντές φίλοι σε μια αρμονική συνεργασία προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας.

Ευχαριστώ από καρδιάς, τις εκδόσεις Θύρα και την καταπληκτική συγγραφέα, που έγιναν αφορμή να ταρακουνήσουν ακόμη μια φορά τη συνείδησή μου και να με σπρώξουν στο να σκεφτώ πόσο ευλογημένοι είμαστε, όσοι έχουμε την υγεία μας τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας. Τίποτα άλλο πιο σημαντικό δεν θα πρέπει να μας απασχολεί στον κόσμο εκτός από την υγεία όλων των ανθρώπων ειδικά των μικρών παιδιών.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article