top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Το αυγό που ράγισε

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα ή αλλιώς κόκκινη Πέμπτη, βαμμένη από το αίμα του Χριστού μας κι όσο βράζουν σιγά σιγά τα αυγά μου στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι για να μην ραγίσουν, είπα να σας ταξιδέψω στο εξαιρετικό βιβλίο “Το αυγό που ράγισε” από τις Εκδόσεις Σαΐτη, που αγάπησα εγώ και τα παιδιά μου μα και οι φίλοι των παιδιών μου.

Η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου , αγαπημένη και ξεχωριστή στην καρδιά μου, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, μιλά τη γλώσσα των παιδιών άριστα και γνωρίζει, πως με τον  απλό κι αφηγηματικό της λόγο, χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις αλλά ουσιαστικές, να ξεδιπλώνει τις ιστορίες της παντρεύοντας κι ευαισθητοποιώντας τον μικρό και τον μεγάλο αναγνώστη σε ποικίλα θέματα ταυτόχρονα.

Μια γιαγιά που μαθαίνει τις παραδόσεις στον εγγονό περιμένει από εκείνον να την βοηθήσει, να γυαλίσουν τα αυγά και να τα διακοσμήσουν. Σαν τώρα θυμάμαι να μου ζητά κι εμένα η μαμά μου ένα ένα να γυαλίσω τα κατακόκκινα αυγά και να τα διακοσμήσω με λογής λογής πασχαλινά αυτοκόλλητα.

Ένα αυγό, όμως από τις τρεις δωδεκάδες που έβρασε η γιαγιά, ράγισε κι έπεσε «θύμα» χλευασμού από τα υπόλοιπα που έστεκαν αγέρωχα στην πιατέλα. Ο μικρός πρωταγωνιστής, ο οποίος δείχνει να το ξεχωρίζει, αποφασίζει ύστερα από σκέψη να κάνει το διαφορετικό μοναδικό, όπως μοναδική ήταν η εξαιρετική φίλη του Γιασμίν από τη Συρία. Έτσι υιοθετώντας τις παραστάσεις των αγγείων  που συνάντησε στο αρχαιολογικό μουσείο δημιούργησε το ραγισμένο αυγό, ξεχωριστό έκθεμα. Ωστόσο για να μην στέκονται παραπονεμένα τα υπόλοιπα, μαζί με τους φίλους του, τα ζωγράφισαν κι εκείνα με τα πινέλα τους.

«Να νοιάζεσαι για τις ατυχίες και τις στεναχώριες των άλλων και να προσπαθείς να τις απαλύνεις»…. Ένα μήνυμα όχι μόνο για τις άγιες μέρες του Πάσχα, αλλά και για την κάθε μέρα που περπατάμε στη γη.

Μια ιστορία με ζωγραφιές ζεστές από την Έφη Κοκκινάκη μας μιλά για τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της καλοσύνης και τη συμπεριφορά στο απρόοπτο, στην ατυχία, στη δύσκολη στιγμή του άλλου. Στο τέλος του βιβλίου η συγγραφέας χαρίζει ιδέες και προτάσεις για την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Φεύγω να δω τα δικά μου ραγισμένα αυγά και να πλάσω τα τσουρέκια μου… Καλή επιτυχία σε όλες τις νοικοκυρές, μα αν σταθείτε ΤΥΧΕΡΕΣ θυμηθείτε Το αυγό που ράγισε.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article