top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Από τη Φιλία στη Φιλοζωία

Οι Εκδόσεις Διάπλαση προσφέρουν την φιλία απλόχερα μέσα από δύο παραμύθια για διαφορετική ηλικία, τα οποία θα σας παρουσιάσω με πολλή χαρά, μιας και τα αγαπήσαμε εξίσου πολύ. Κατά τη γνώμη μου και τα δύο έχουν αξία τόσο παιδαγωγική, όσο και διασκεδαστική, έτσι θα γίνονταν καταπληκτικό υλικό στα χέρια εκπαιδευτικών που θέλουν να προσφέρουν γνώση μέσα από τη διασκέδαση.

Πρώτο βιβλίο οι «Φούσκες» της συγγραφέως και εικονογράφου Κιτ Τσέις, απευθύνεται σε ηλικίες από 2-5 ετών κι έχει ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αλήθεια πόσο εύκολο είναι σε αυτή την ηλικία να μπορέσει ένα μικρό παιδί να κάνει παρέα με κάποιο άλλο; Τα παιδιά στην ηλικία των 2 ετών, όπως κάνει το κοάλα της ιστορίας μας, προτιμούν να παίζουν μόνα τους, έστω και αν βρίσκονται σε χώρο με άλλα παιδιά, ενώ από το 4ο έτος της ηλικίας τους το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται συντροφικό και οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν να μοιράζονται τα πράγματά τους με άλλα παιδιά, όπως κάνει ο δεύτερος ήρωας του βιβλίου το μικρό καγκουρό. Οι φούσκες είναι αγαπημένο παιχνίδι κάθε ηλικίας. Πολλές φορές θυμάμαι να παίζω ατελείωτες ώρες το καλοκαιράκι μαζί τους. Και οι δύο ήρωες παίζουν με φούσκες. Ο ένας φυσά φούσκες χρώματος μπλε… ο άλλος πλημμυρίζει τον κόσμο με τις κίτρινες φούσκες του. Αν ενωθούν θα γίνουν ένα ωραίο και δυνατό πράσινο. Αλήθεια πόσο όμορφο παιχνίδισμα με τα χρώματα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικοί και γονείς; Με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και αφρόλουτρο φιλικό για την τρυφερή ηλικία, η φαντασία μας θα ταξιδέψει τους λιλιπούτειους αγαπημένους στον όμορφο κόσμο των χρωμάτων, της διασκέδασης, της γνώσης και της φιλίας.

Το δεύτερο βιβλίο «Η  μις Τήρια με τα μαγικά πλάσματα» της Τζόι Κέλερ είναι μια ιστορία για κάθε ηλικία,  με έμμετρο στίχο και συνοδεύεται με την θαυμάσια εικονογράφηση του Ρίτσαρντ Γουότσον, η οποία μαγεύει.  Το παραμύθι ξεφυλλίζοντας το, πέρα από τις γνώσεις τις οποίες προσφέρει απλόχερα στους μικρούς αναγνώστες, διασκεδάζει και ευαισθητοποιεί το αίσθημα τη φιλοζωίας μα και τα προτρέπει τόσο να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο, όσο και να σέβονται τους τετράποδους φίλους μας. Το βιβλίο περιλαμβάνει και ένα μικρό παράρτημα με πληροφορίες για όλα τα μυθικά τέρατα αρχαιότερα αλλά και πιο σύγχρονα που αναφέρονται στο κείμενο, το οποίο μπορεί να γίνει καταπληκτικό υλικό γνώσης στα χέρια των εκπαιδευτικών.

Τα βιβλία μεταφράζει ο Αλέξανδρος Πανούσης χωρίς να χάνεται ίχνος από το πρωτότυπο κείμενο. Καλές αναγνώσεις…!!!

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article