Εκπαίδευση - Παιδεία, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία, ΠΑΙΔΙ

Με μεγάλη συμμετοχή η 35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση που έγινε στο Βόλο

Την προηγούμενη εβδομάδα η πόλη μας πλημμύρισε από ένα πολύχρωμο ποτάμι εφήβων από όλη την Ελλάδα, η  όμορφη και φιλόξενη , διαχρονικά, πόλη μας φιλοξένησε Νέους και Νέες Προσκόπους που ήρθαν εδώ με σκοπό να μας μιλήσουν, να μας μιλήσουν και να μας παρουσιάσουν όλα αυτά που απασχολούν την γενιά τους, την γενιά των 15 έως 18 ετών, τους αυριανούς πολίτες που θα κληθούν να διορθώσουν πολλά από τα κακώς κείμενα που θα τους κληροδοτήσουμε εμείς, οι γονείς τους και οι παππούδες τους.

Μια γενιά που θα παλέψει για να μην φύγει από τον τόπο της, αλλά δυστυχώς κάποιοι θα αναγκαστούν τελικά να φύγουν, ελπίζω όχι πολλοί. Θέλω να σας γράψω λίγα λόγια για αυτούς τους Έφηβους με τα κόκκινα πουκάμισα , τα γεμάτα διάφορα σήματα (που στην ουσία είναι επιβραβεύσεις της προσπάθειας τους να βελτιωθούν προσωπικά , και να συμβάλουν στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου) και τα γαλάζια μαντήλια στο λαιμό τους (που είναι μια δήλωση, μια υπενθύμιση στους ίδιους τους εαυτούς τους, της υπόσχεσης που έχουν ενσυνείδητα δώσει, να εκτελούν το καθήκον τους προς τον Θεό και την Πατρίδα, να βοηθούν ΚΑΘΕ άνθρωπο και σε κάθε περίπτωση και να τηρούν τον Νόμο τον Προσκόπων).

Αυτοί λοιπόν οι Έφηβοι δεν ήρθαν απλά για μια εκδρομή στον Βόλο. Δεν ήρθαν απλά και μόνο για να θαυμάσουν την όμορφη πόλη μας , δεν άφησαν τις ανέσεις του σπιτιού τους για να διασχίσουν το Αιγαίο, κάποιοι από αυτούς και το Ιόνιο κάποιοι άλλοι, απλά και μόνο για να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές. Ήρθαν για να μας ενημερώσουν για να μας μιλήσουν  για όλα αυτά που βιώνουν , για όλα αυτά που τους προβληματίζουν.

Η ΠΑΠΕ είναι ένα βήμα , μέσα από το οποίο οι  Έφηβοι Πρόσκοποι , αποκτούν την δυνατότητα μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό να εκφραστούν ελεύθερα. Σε μια κοινωνία όπου ο ορθός λόγος,  η έκφραση των απόψεων και των ιδεών καταπιέζεται από την ίδια την καθημερινότητα της οικονομικής αβεβαιότητας και του φόβου για το μέλλον , η ΠΑΠΕ είναι μια από τις λίγες ευκαιρίες έκφρασης των Παιδιών. Είναι η Μεγαλύτερη Πολιτιστική Συνάντηση Εφήβων στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες στην Ευρώπη.

Οι νέοι , μας μίλησαν με διάφορους τρόπους. Μας μίλησαν μέσα από τις παρουσιάσεις των ερευνών τους , για θέματα που τους απασχολούν. Πρωτογενών ερευνών που οι ίδιοι πραγματοποίησαν. Μας μίλησαν με την Μουσική τους, τα Θεατρικά έργα που οι ίδιοι δημιούργησαν, τις ταινίες μικρούς μήκους, τα τηλεοπτικά σποτ με Κοινωνικό περιεχόμενο,   τις φωτογραφίες τους, τα σκίτσα, τις γελοιογραφίες, τα comic και τα λογοτεχνικά τους κείμενα. Μας μίλησαν με τον Χορό τους, με το Forum όπου το θέμα που επέλεξαν αυτή τη χρονιά να συζητήσουν και να βγάλουν πόρισμα, χωρίς καμία παρέμβαση Ενηλίκων, ήταν το Σύστημα Εκπαίδευσης και η διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα πορίσματα αυτά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα τα προωθήσει στους Αρμόδιους Κρατικούς φορείς, με την Ελπίδα να ληφθούν υπόψη.

Φέτος για πρώτη φορά στα 35 χρόνια πραγματοποίησης της ΠΑΠΕ οι Έφηβοι είχαν την Δυνατότητα και να Ακούσουν, να ακούσουν τις Ιστορίες Ζωής ανθρώπων που προσπαθούν και αυτοί να κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο και να βοηθήσουν τους άλλους. Θα σταθώ στην Ιστορία του Πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη που δημιούργησε τον Φάρο του Κόσμου, μέσα στο γκέτο του Δενδροποτάμου στην Θεσσαλονίκη και βοηθάει τα παιδιά των Ρομά  να ξεφύγουν από την παραβατικότητα, να μορφωθούν και να ενταχθούν στην Κοινωνία.

Αυτά τα λίγα αλλά τόσο σημαντικά συνέβησαν στην ΠΑΠΕ.  Η Πλειοψηφία της Πόλης και των φορέων της πόλης μας, στάθηκε δίπλα μας στην μεγάλη μας προσπάθεια να φιλοξενήσουμε αυτά τα Παιδιά και τους ευχαριστούμε όλους. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, τους Χορηγούς Επικοινωνίας μας, την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την TRT, το Ράδιο Ακρόαμα και το  THENEWSPAPER, καθώς και το Σύνολο των Ενημερωτικών μέσων της Μαγνησίας που κάλυψαν την δράση,την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα το 1ο , 3ο και 5ο  Γυμνάσιο και το 1ο και 3ο Λύκειο , το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, την Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Βόλου, την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, την Λέσχη Εθελοντών Βόλου, την κριτική επιτροπή θεάτρου από την Θεατρική ομάδα «Δραπαίκτες», την κριτική επιτροπή Φωτογραφίας τους κ.κ. Α. Ζαφειρίδη, Ελ. Παπαθανασίου και Δ. Παπανδρεοπούλου, την κριτική επιτροπή χορού,  το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, το Αστικό ΚΤΕΛ, την Ένωση Αρτοποιών Μαγνησίας, τις εταιρείες, Μύλοι Λούλη,  Ζαγορίν, DEMOAEBE, Βίκος και Μπισκότα Παπαδοπούλου.

Η πόλη μας κέρδισε πολλά από αυτή την Εκδήλωση, κέρδισε από την Τηλεοπτική Πανελλαδική Προβολή της, από την Αναφορά της σε ενημερωτικά μέσα έντυπα, ραδιοφωνικά και ηλεκτρονικά , κέρδισε γιατί 1350 Νέοι και Νέες γίνανε πρεσβευτές της πόλης και τα επόμενα χρόνια θα έρθουν ξανά, είτε με τις οικογένειες τους, είτε με τους Προσκόπους τους. Η Πόλη μας κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της φιλοξενίας της 35ης ΠΑΠΕ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Ο Προσκοπισμός δεν είναι ένα ακόμη χόμπι για τα παιδιά μας, δεν είναι μια Αθλητική δραστηριότητα για να βελτιώσουν την Σωματική του Αγωγή, δεν είναι μια εξωσχολική δραστηριότητα για να αναπτύξουν μια Δεξιότητα τους. Ο Προσκοπισμός είναι μια κίνηση για τα παιδιά μας, μέσα από την οποία οι Νέοι έχουν την δυνατότητα της σύμμετρης ενασχόλησης με την Ζωή στη Φύση, τον Πολιτισμό, την Σωματική Αγωγή, τις Τεχνικές Δεξιότητες, την Κοινωνική Συνεργασία. Ο Προσκοπισμός εδώ και 112 χρόνια προσπαθεί να μεταδώσει στα παιδιά τις Αξίες και της Αρχές της Αγάπης και της βοήθειας προς κάθε Άνθρωπο καθώς και της προσπάθειας της βελτίωσης του κάθε Ανθρώπου Ατομικά αλλά και της Κοινωνίας μας Συνολικά. Βασικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας είναι το παιχνίδι και η βιωματική ενασχόληση των παιδιών σε όλες μας τις δραστηριότητες.

Και όπως έλεγε και ο ιδρυτής μας”Καλή σου τύχη! Να χαμογελάς – Να παραμείνεις στον στόχο σου! #gineproskopos

Κωνσταντίνος Μαγαλιός

Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Μαγνησίας

 

Previous ArticleNext Article