top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Το πέταγμα της μέλισσας

Από τη στιγμή που ήρθε σπίτι, βούιζε επίμονα  κι ασταμάτητα για να διαβάσω την ιστορία της και να ταξιδέψω μαζί της. Η Μέλια Εντόμου ξετρύπωσε από το βιβλίο «Το πέταγμα της μέλισσας» της συγγραφέως Ιωάννας Κυρίτση Τζιώτη από τις εκδόσεις Παρρησία και δεν σταμάτησε να ζουζουνίζει μελωδικά στα αυτιά μου, μέχρι ετούτη τη στιγμή.

Είναι αλήθεια ως εκπαιδευτικός και μητέρα διαβάζω χιλιάδες  βιβλία σε όλα μου τα παιδιά, πόσο μάλλον τώρα που επιθυμώ να μοιράζομαι τις εμπειρίες ΜΑΣ μαζί σας. Δε συνηθίζω να εκθειάζω τους συγγραφείς αλλά επιτρέψτε μου σε αυτό το άρθρο να το κάνω.

Η κ. Ιωάννα είναι νηπιαγωγός, όπου εργάστηκε πολλά χρόνια στα μονοπάτια της εκπαίδευσης με τρόπο ουσιαστικό και  γεμάτο αγάπη κοσμημένο. Η φινετσάτη εκπαιδευτικός είναι και μητέρα, ιδιότητα που για εμένα φαντάζει ιδανική μιας και το να είναι κάποιος ικανός παιδαγωγός και καλός γονέας αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Όλο αυτό το θησαυρό έμελλε να τον αποτυπώσει στο σημερινό παραμύθι, που δεν είναι νέα κυκλοφορία, αλλά είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα χέρι γονέα ή εκπαιδευτικού.

Στο βιβλίο η συγγραφέας αγκαλιάζει με διασκεδαστικό κι ελπιδοφόρο τρόπο, μηνύματα οικολογικής συνείδησης, ανθρωπιάς, ομαδικότητας και προσφοράς. Το μεταξένιο φτερούγισμα της Μέλιας  προσφέρει γνώση στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας μα και κάθε ηλικίας, για τη διαδικασία που οι μέλισσες ακολουθούν για να φτάσει το μέλι στο βάζο του σπιτιού μας.

Εκείνο που με ξάφνιασε ευχάριστα ακόμη περισσότερο ήταν η σύνδεση που η συγγραφέας πρόσφερε με δοξαριά μοναδική, με τη μουσική από το “Πέταγμα της μέλισσας” που έγραψε ο Ρώσος συνθέτης Νικολάι Αντρέγιεβιτς Ρίμσκι -Κόρσακοφ (1844-1908) για την όπερά του “Η ιστορία του τσάρου Σαλτάν”. Ως μουσικός (να και κάτι που δεν γνωρίζετε πολλοί),  το εκτίμησα ιδιαίτερα γιατί ακόμη μια φορά η κ. Ιωάννα απέδειξε την ποιότητα που προσφέρουν τα γεμάτα σύνθετες γνώσεις βιβλία της με σεβασμό προς την παιδεία των παιδιών.

Η εικονογράφηση της  Πέρσας Ζαχαριά μας ταξιδεύει με τα μάτια της μέλισσας και τα ζωγραφισμένα με παστέλ χρώματά της ξεκουράζουν τη ματιά του μικρού αναγνώστη, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζουν τα κείμενα σε ένα βιβλίο καλοτυπωμένο και προσεγμένο με αγάπη από τις εκδόσεις.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους συντέλεσαν να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο κι ευελπιστώ να ζουζουνίσει σε πολλά αυτιά μικρών και μεγάλων παιδιών.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

 

Previous ArticleNext Article