Ελλάδα, Καιρός

Στις κάλπες με αφρικανική σκόνη, ήλιο και πολλή ζέστη

Λίγα 24ωρα πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, ο καιρός φαίνεται «εγκλωβισμένος» στα ζεστά κύματα αέρα και στη σκόνη που ταξιδεύουν από την Αφρική προς τη νότια και ανατολική Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα. Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών, θα είναι η αφρικανική σκόνη, αυτή το κόκκινο πέπλο που έχει καλύψει τα πάντα, η ζέστη και οι τοπικές νεφώσεις, με αποτέλεσμα κάποιες σποραδικές βροχές.

Την Κυριακή των εκλογών, το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει. Οι ψηφοφόροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα και λίγο υψηλότερες, σε σχέση με τα στάνταρ της εποχής, θερμοκρασίες.

Ο καιρός της Πέμπτης

Πιο αναλυτικά, για την Πέμπτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν δίνοντας παροδικές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους στα βόρεια και ενδεχομένως σε μεμονωμένες περιοχές της κεντρικής χώρας. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στην ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 7 έως 30, στην Ήπειρο από 8 έως 25 βαθμούς, στην κεντρική Ελλάδα από 9 έως 30, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 12 έως 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 30, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 12 έως 29 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ και κατά τόπους τα 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται καλός και ζεστός καιρός, ενώ αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα περιορίζοντας την ορατότητα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί με εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ.Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες με πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς.

Η πρόβλεψη για την Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με βελτίωση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Η πρόβλεψη για το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά, κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η πρόβλεψη για την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article