Ελλάδα, ΜΟΥΣΙΚΗ

Θρήνος στο μουσικό στερέωμα: Πέθανε σήμερα, ο Γιάννης Σπάθας, ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates

Θρήνος στο μουσικό στερέωμα. Πέθανε σήμερα (6/7/2019) ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της γενιάς του, ο Γιάννης Σπάθας, ο οποίος υπήρξε και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates Drank the Conium (ή απλά Socrates) .

Ο Γιάννης Σπάθας (30 Νοεμβρίου 1950-6 Ιουλίου 2019) ήταν από τους σπουδαιότερους Έλληνες βιρτουόζους της ηλεκτρικής κιθάρας.

To θρυλικό συγκρότημα Socrates

Οι Socrates (πλήρες όνομα: Socrates Drank the Conium) είναι ελληνικό progressive rock μουσικό συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1969 στον Πειραιά από τους Γιάννη Σπάθα (κιθάρα), Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) και Ηλία Μπουκουβάλα (ντραμς).

Έχουν κυκλοφορήσει επτά studio albums και είναι γνωστότεροι για τραγούδια μεταξύ των οποίων τα “Starvation” και “Mountains”. Γράφουν και σε αγγλικό στίχο. Ο ήχος τους είναι προσωπικός με κάποιες επιρροές από Τζίμι Χέντριξ, Φρανκ Ζάπα, Cream και άλλους. Το άλμπουμ τους Phos ήταν το κορυφαίο σε πωλήσεις ελληνικό rock album της δεκαετίας του 1970, πουλώντας περισσότερα από 200.000 άλμπουμς.

Οι Socrates πρωτοεμφανίστηκαν στα κλαμπ της Αθήνας, και κυρίως στο Κύτταρο.

Το ρεπερτόριο τους συμπεριελάμβανε κομμάτια από τη δισκογραφία τους αλλά και διασκευές από καλλιτέχνες όπως ο Τζίμι Χέντριξ, ο Φρανκ Ζάπα, oι Rolling Stones και άλλους. Έγιναν γνωστοί για τον συνδυασμό του ύφους της ελληνικής παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής και το έντονο ροκ στυλ με τα δύο σταθερά και ιδρυτικά μέλη, τον Γιάννη Σπάθα (κιθάρα) και τον Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) να γράφουν τραγούδια. Έχουν παίξει στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου ως support σε περιοδεία των U.F.O.

Πηγή: newsbomb.gr

Previous ArticleNext Article