ΠΡΟΣΩΠΑ, Σκιάθος

Σάκης Ζλατούδης, Περιφ. Συμβ. Βορείων Σποράδων: Κάθε νησί διατηρεί την ιδιαίτερη ταυτότητά του!

Συγχαρητήρια για την εκλογή σας ως περιφερειακός σύμβουλος Βορείων Σποράδων με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού, κύριε Ζλατούδη.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με την Σκιάθο;

Η στήριξη στον επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» κ. Κώστα Αγοραστό και στο πρόσωπό μου ήρθε και από τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων,  κατ’ επέκταση τα επόμενα βήματα για την Αλόννησο, την Σκόπελο και τη Σκιάθο είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων των νησιών αφενός, και αφετέρου η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής νησιωτικής οικονομίας.

Η Σκιάθος είναι ένα δημοφιλές τουριστικό νησί. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να ωθήσει περισσότερο τον ήδη υπάρχοντα τουρισμό και σε ποιες κατευθύνσεις πρέπει να επικεντρωθείτε;

Ενώ το κάθε νησί των Βορείων Σποράδων διατηρεί την ιδιαίτερη ταυτότητά του, ταυτόχρονα αποτελούν τα τρία πρόσωπα ενός ενιαίου τουριστικού προορισμού, σύμφωνα πάντα με τον τρόπο που επιλέγουν τον τόπο διακοπών τους οι περισσότεροι εκ των επισκεπτών μας. Κατ’ επέκταση ένας στρατηγικός σχεδιασμός που βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ΠΕ των Βορείων Σποράδων, θα πρέπει να βασίζεται στην φιλοσοφία των 4 Ε’ του Βαρβαρέσου, και να περιλαμβάνει την ανάπτυξη και ενσωμάτωση στο μείγμα μάρκετινγκ του προορισμού, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού με κορωνίδα τον καταδυτικό και τον αλιευτικό τουρισμό και εν γένει κάθε μορφή που βασίζεται στην διάδραση και στην δημιουργία εμπειριών για τον χρήστη. Η επέκταση σε νέες αγορές και η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τουρισμού είναι ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες εάν επιθυμούμε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, αλλά δεν θα ήθελα να σας κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τουριστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Έχετε διαπιστώσει ελλείψεις σε υποδομές και εγκαταστάσεις του νησιού και ως Περιφέρεια ποια θα είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Είναι γεγονός ότι το πλαίσιο εντός του οποίου εργαζόμαστε όλοι είναι απόρροια της εφαρμογής ενός επιτυχημένου στρατηγικού σχεδιασμού του κάθε δήμου ή η έλλειψη αυτού, και πάντα σε συνάρτηση με τον βαθμό και την ποιότητας της συνεργασίας του κάθε δήμου με την περιφέρεια.

Ανάγκες σε έργα υποδομής όντος υπάρχουν, όμως πρωτίστως θα τις χαρακτήριζα ως ελλείψεις σε υποδομές για τους χρήστες αυτών σε δωδεκαμηνιαία βάση. Η περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του περιφερειάρχη μας κου Αγοραστού έχει δείξει έμπρακτα την κατανόηση της νησιωτικότητας και ό,τι απορρέει από αυτήν. Έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί, άλλα είναι σε διαδικασία δημοπράτησης ενώ άλλα σε διαδικασία σύνταξης μελέτης. Αξίζει να σημειώσουμε την ύπαρξη ανοιχτής διαβούλευσης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων» προτάσεων για έργα υποδομής και δράσεις ειδικά για την ΠΕ Σποράδων ύψους 50 εκατομμυρίων.

Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης πόρων για την υλοποίηση προτάσεων των τριών νησιωτικών δήμων που θα κατατεθούν ολοκληρωμένα και ώριμα για υλοποίηση.

Ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιήστε στη Σκιάθο πείτε μας λίγο για το είδος των τουριστών που επισκέπτονται το νησί και αν τα μέσα πρόσβασης στο νησί (αεροδρόμιο και λιμάνι) επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης επισκεπτών που θα βασίζετε στις ανάγκες τους και κατά πόσο μπορούμε ή/και επιθυμούμε να παρέχουμε και όχι του να περιμένουμε να λάβουν ως υπηρεσία υποχρεωτικά και μονοπωλιακά αυτό που προσφέρουμε διότι απλά κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό.

Ο κρατικός αερολιμένας «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου, συνεχίζοντας την μόλις πριν λίγων ετών επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την λειτουργία της Σκιάθου μέσω του αερολιμένα και λιμένα της ως διαμετακομιστικού κέντρου των επισκεπτών σε πρώτο βαθμό της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.

Ένα δίκτυο τουριστικών λιμένων – μαρίνων, αδιαμφισβήτητα θα αναβάθμιζε όλο τον θαλάσσιο χώρο από την Αλόννησο έως τον Βόλο ενώ θα συνδύαζε αρμονικά την λειτουργία και συνεργασία των αερολιμένων «Νέας Αγχιάλου» και «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» μέσω της χρήση τους ως εκ περιτροπής αερολιμένα-λιμένα αναχώρησης και κατάληξης ιστιοπλοϊκού τουρισμού (home port).

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας δώστε μας ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του περιοδικού μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, ελπίζω να μη σας κούρασα με λεπτομέρειες. Εύχομαι ευημερία και καλή δύναμη σε όλους μας, όρεξη για δουλειά και συνεργασία διότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πάμε πιο μακριά και πάνω από όλα υγεία!

Previous ArticleNext Article