ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: “Αρχιπέλαγος La Maddalena” το νέο βιβλίο της Βικτώριας Μακρή από τις εκδόσεις Κέδρος

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μπαχάρ, Ζερμέν, Γκέρντα, Σαβέρια.

Τέσσερις γυναίκες με καταγωγή από την Άγκυρα, τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, τα νησιά Φερόες και τη Σικελία, αντίστοιχα. Διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες, διαφορετικές καταβολές και ιστορία, τα βιώματα όμως κοινά. Περιπλανήθηκαν σε τόπους και πολιτισμούς, αλλά κατέληξαν και οι τέσσερις στο ίδιο σημείο, σε ένα νησί. Από όποια γωνιά της γης κι αν ξεκινήσεις, σε όποιον τόπο κι αν καταλήξεις, σε όποια αγκαλιά κι αν κουλουριάσεις την ύπαρξή σου, ίσως εντέλει αντιληφθείς πως η ζωή μοιάζει με τα κοράλλια, που με την πάροδο του χρόνου, όση γοητεία και αξία κι αν έχουν, σιγά σιγά θρυμματίζονται και γίνονται μια ροζ σκόνη που την παίρνει ο αέρας και τη σκορπίζει στην παραλία… Και μόνο το φως του ορίζοντα παραμένει αναλλοίωτο, να παιχνιδίζει με τις ακτίνες του πάνω στις αποχρώσεις των θρυμματισμένων κοραλλιών…

Η συγγραφέας

Η Βικτώρια Μακρή γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και ζει έως σήμερα. Φοίτησε στο Μαράσλειο. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, ενώ παράλληλα δημοσίευε κείμενά της σε φοιτητικές εφημερίδες της σχολής. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα μετά το τέλος των σπουδών της, ασχολήθηκε αρχικά με τη στιχουργική και στη συνέχεια με την πεζογραφία.

Έχει συνεργαστεί με τον μουσικοσυνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, ο οποίος συμπεριέλαβε στίχους της στον δίσκο του Στεναγμός Ανατολίτης (από τη δισκογραφική εταιρία Lyra, σε βινύλιο), μαζί με ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Νάσου Θεοφίλου και της Αθηνάς Καραταράκη. Η συνεργασία της με τον Νίκο Μαμαγκάκη συνεχίστηκε παράλληλα με τη συστηματική πλέον ενασχόλησή της με την πεζογραφία.

Έχει δημοσιεύσει διηγήματα στο λογοτεχνικό περιοδικό Έκφραση Λόγου και Τέχνης του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Λέρου, ενώ το 2008 βραβεύτηκε το διήγημά της «Σαν Αγία του Αιγαίου» στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του ίδιου πνευματικού κέντρου.

Το 2011 βραβεύτηκε στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό της οργάνωσης ελληνικού πολιτισμού Νόστος στην Αργεντινή, με θέμα «Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ιστορία μιας κλοπής ή κλοπή της Ιστορίας;» Το 2012 βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό της πολιτιστικής ιστοσελίδας Eyelands για το διήγημά της «Παράθυρο με θέα το Μυρτώο Πέλαγος».

Το 2007 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα Ελεύθεροι Φυλακισμένοι από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά της Casta Diva το 2011 και ακολούθησε το τρίτο της μυθιστόρημα Μια νύχτα με τον Τσέχωφ το 2015. Το βιβλίο ζητήθηκε από τη βιβλιοθήκη του Ταγκανρόγκ, της γενέτειρας του Τσέχωφ, για να μεταφραστεί στα ρωσικά και να κυκλοφορήσει στη Ρωσία.

Το Αρχιπέλαγος La Maddalena είναι το τέταρτο βιβλίο της.

Previous ArticleNext Article