Ειδήσεις, Ελλάδα

Τραγωδία στον Πόρο από πτώση ελικοπτέρου με τρεις νεκρούς

Τραγικό τέλος είχε η πτήση ενός ελικοπτέρου τύπου Agusta A109C, καθώς, λίγο μετά την απογείωσή του στις 15:40 το μεσημέρι χτες, προσέκρουσε σε καλώδια, ακολούθησε έκρηξη και πτώση στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και τον Γαλατά , με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τρεις επιβαίνοντες.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών ανέσυραν τις σορούς των δύο Ρώσων επιβατών αλλά και του Έλληνα χειριστή Νίκου Καρυστινού, που προερχόταν από την Πολεμική Αεροπορία. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή, που οι δύτες του Λιμενικού εντόπισαν μια «τσαλακωμένη» καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.

Το ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly, που εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων, εκτελούσε πτήση αεροταξί και σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε κατατεθεί, ερχόταν από το Κρανίδι προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει τους δύο Ρώσους επιβάτες.

Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών

Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών, στην οποία μετείχαν δυνάμεις του Λιμενικού, δύτες, αλλά και super puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ το ΕΚΑΒ βρισκόταν σε επιφυλακή.

Στο σημείο όπου βρίσκεται η άτρακτος του ελικοπτέρου βρίσκονται προληπτικά για λόγους ασφαλείας δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Μετά από επικοινωνία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τον θάλαμο επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, εγκρίθηκε η μετακίνηση της ατράκτου σε ασφαλές σημείο για να μην δημιουργηθεί κίνδυνος για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα αλλά και να εξεταστεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της τραγωδίας

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας αναμένει τα αποτελέσματα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που αναμένεται ότι θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Ναυτικός που βρισκόταν στο σημείο είπε στην ΕΡΤ «πήγαινα να από τη νότια μπούκα του λιμανιού του Γαλατά όταν είδα το ελικόπτερο να κάνει μια περιστροφή στα 50 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, να ακολουθεί έκρηξη και τελικά το ελικόπτερο έπεσε στο νερό».

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο protothema.gr είπε ότι το ελικόπτερο προσπάθησε να απογειωθεί πάνω από μια φορές από το ελικόδρόμιο. Όταν τα κατάφερε, ακούστηκε μια έκρηξη μετά την οποία άρχισαν να βγαίνουν καπνοί.

Κατά τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα στη συνέχεια ο κυβερνήτης φαίνεται ότι προσπάθησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και ήταν τότε που χτύπησε στα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα.

Στο Λιμεναρχείο Πόρου μεταφέρθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα δύο Ρωσίδες που γνώριζαν τους άτυχους Ρώσους προκειμένου να δώσουν κατάθεση για όσα γνωρίζουν για την υπόθεση.

Αντιδήμαρχος Πόρου: Δεν είναι εγκεκριμένο το ελικοδρόμιο

Στην αποκάλυψη πως το ελικοδρόμιο στην περιοχή Γαλατά είναι παράνομο προχώρησε ο αντιδήμαρχος Πόρου, Γιώργος Κουτουζής. Ο κ. Κουτουζής, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε πως «υπάρχει ένας χώρος στην περιοχή Γαλατά, ο οποίος χωρίς να έχει άδεια απογειώνονται και προσγειώνονται ελικόπτερα, δεν υπάρχει όμως εγκεκριμένο ελικοδρόμιο».

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Πόρου, «με δική τους ευθύνη οι ιδιωτικές εταιρείες και χωρίς να υπάρχει αδειοδοτούμενο ελικοδρόμιο ανεβοκατεβάζουν ελικόπτερα. Το γεγονός έχει γίνει γνωστό και έχει καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές, από τις δημοτικές Αρχές του νησιού, ωστόσο δεν άλλαξε κάτι».

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article