top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: “Μια αγκαλιά για τη Χαρά” από τις εκδόσεις Σταμούλη

Το βιβλίο Μια αγκαλιά για τη Χαρά ανήκει στην οικογένεια των εκδόσεων Σταμούλη στο Άθως παιδικά και συγκεκριμένα  στη σειρά ιστορίες από το περιβόλι της γιαγιάς Μυρσίνης .  Η βραβευμένη συγγραφέας Μυρσίνη Βιγγοπούλου γνωστή από το βιβλίο Από την εγώπολη στην εσύπολη,  ύστερα από το πρώτο βιβλίο της σειράς Ένα αμπέλι όλο μέλι έδωσε την παραμυθική σκυτάλη στη μικρή Χαρά.

Τα δύο βιβλία της σειράς εικονογραφήθηκαν από την Αγγελική Δελέχα θυμίζοντας μου από το πρώτο ξεφύλλισμα παλιά όμορφα καρτούν που βλέπαμε το Σαββατοκύριακο, άλλωστε δε θα μπορούσε και να είναι διαφορετική η προσέγγιση των εικόνων, αφού τα παραμύθια  είναι μικρές λιτές ιστορίες που θα μπορούσαμε να ακούσουμε μπροστά από την κουνιστή καρέκλα της γιαγιάς.

Η Χαρά η μικρή πρωταγωνίστρια καθόλου χαρούμενη πια δεν ήταν, ύστερα από τη γέννηση των διδύμων, όλα στο σπίτι για εκείνη άλλαξαν, οι εντολές της μαμάς, η προσοχή της μόνο δοσμένη στις μικρές αδελφές της, μα ευτυχώς η εκδρομή στο σπίτι της γιαγιάς της και η συνάντηση με τον ξάδελφο της Ευθύμη την έκαναν να ξεχάσει το «σημαντικό» πρόβλημά της.

Η συγγραφέας με την απλότητα του λόγου της, που αρμόζει σε παιδιά 3-5 ετών, μα και με αφορμή το πανηγύρι στη σπηλιά του αγίου Ευθυμίου του Νέου που βρίσκεται στα Βράσταμα της Χαλκιδικής, η οποία τιμάται στις 15 Οκτωβρίου, χαρίζει το μήνυμα το οποίο θα γλυκάνει σαν μέλι την καρδιά της Χαράς και της κάθε μικρής ή μεγάλης Χαράς που αισθάνθηκε να παραγκωνίζεται και να αδικείται.

« Η μεγάλη αγάπη για όλους τους ανθρώπους και το Θεό είναι αυτή που μας δίνει την αληθινή χαρά».

Ποιος δεν έχει πάει σε πανηγύρι παραμονές κι ανήμερα μιας εορτής και δεν αισθάνθηκε την αγάπη να ρέει στις ευχές, στις ψαλμωδίες, στα χαμόγελα των ταπεινών πιστών, στο κέρασμα που γίνεται ύστερα των ακολουθιών και δεν κατάλαβε πως η χαρά στις καρδιές μας γεμίζει μόνο όταν αγαπούμε, βοηθάμε, μοιραζόμαστε;

«Όλα μας τα παραμύθια κρύβουνε και μιαν αλήθεια. Κι όλοι εσείς που μας κοιτάτε, στην παρέα μας ελάτε», γράφει στο πίσω μέρος του βιβλίου και θα συμφωνήσω… Καλές αναγνώσεις…

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article