top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: “Μελίτσα μια μικρή Ελίτσα” από τις εκδόσεις Θύρα

Ενθουσιασμένη προτείνω το βιβλίο Μελίτσα μια μικρή Ελίτσα από τις εκδόσεις Θύρα σε β ΄ έκδοση εμπλουτισμένη παρακαλώ,(γιατί τα καλά βιβλία αντέχουν στο χρόνο), σε όλες τις μαμάδες που έχουν αναλάβει homeschooling, μα και στις καλές μου συναδέλφους παιδαγωγούς προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Η συγγραφέας Μαρία Βιγγοπούλου αλήθεια μαγεύει με την πένα της κάθε μικρό παιδί που θέλει να μάθει τα πάντα για την ελιά και το λάδι και μου φέρνει στη σκέψη το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Η ελιά».

Μια μικρή ελιά λοιπόν, πρόσφερε “απλόκλαδα” τα κλαδιά της για κούνια, τα φυλλώματα της για σκιά και ήξερε να ταξιδεύει με το θρόισμα των ασημένιων της φύλλων τους μικρούς πρωταγωνιστές  από τους κότινους των ολυμπιακών αγώνων ως την κιβωτό του Νώε, από τον κήπο της Γεσθημανής ως το καντήλι και τη βάπτιση, παρουσιάζοντας έτσι την αξία της στο χωροχρόνο και γνώση σημαντική, ενώ ο τσακωμός δύο ελιών πάνω στα μαλλιά της  κάνει γνωστές τις διαφορετικές ποικιλίες των καρπών της.

Από την άλλη ο παππούς μαθαίνει στα εγγονάκια του, τη διαδικασία του λιομαζώματος, «Τα χεράκια μου ψηλά ελιές μαζεύω απ ΄ τα κλαδιά. Τα χεράκια χαμηλά δίχτυα στρώνω και πανιά. Τρέχω και πηδώ και μαζεύω όσες βρω. Τα τσουβάλια να γεμίσω ούτε μία δε θ ΄ αφήσω»,  ενώ χαρίζει μια επίσκεψη στο κοντινό ελαιοτριβείο, όπου τα παιδιά βήμα βήμα παρακολουθούν τη διαδικασία από την ελιά στο λάδι και φυσικά γνωρίζουν για τη διατροφική αξία της ελιάς: «Φάτε νόστιμη ελιά να΄ χετε γερή καρδιά. Και λαδάκι στο φαί για σωστή διατροφή».

Η εικονογράφηση της Αγγελικής Δαλέχα εμπλουτίζει και πλαισιώνει εκπληκτικά το κείμενο της συγγραφέως και τολμώ να πω πως η Μελίτσα η μικρή ελιά κατέκτησε τη ματιά μου. Τα φυλλώματα της δύο απίθανες κοτσίδες δεξιά κι αριστερά, για τσιμπίδια φύλλα ανοιχτόχρωμα και ελιές λαμπερές, τα κλαδιά τα χεράκια της και ο κορμός το σώμα της, δίνει την αίσθηση στους μικρούς αναγνώστες πως η ελιά είναι μια τσαχπίνα πιτσιρίκα που θα μπορούσε να γίνει η καλύτερη φίλη τους.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν προτεινόμενες δραστηριότητες για την ενασχόληση των παιδιών στο σπίτι ή ακόμα και μέσα στην τάξη που αξίζει να υλοποιήσετε, ενώ τα τραγουδάκια του κειμένου γίνονται απίστευτο υλικό αποστήθισης της γνώσης μέσω της διασκέδασης.

«Χαρωπά μες στο αγρόκτημα γυρνώ. Χαρωπά παίζω ποτίζω και γελώ. Μια και είμαι εγώ παιδί, και τη φύση αγαπώ, για τα δώρα που μου δίνει ευχαριστώ!».  Καλές αναγνώσεις…

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article