top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και προτείνουμε: “Ο θαρραλέος Θωμάς- Μια εβδομάδα ΑΝΩ ΚΑΤΩ” από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Διαβάζοντας το παγκόσμιο best seller Ο θαρραλέος Θωμάς- Μια εβδομάδα ΑΝΩ ΚΑΤΩ από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, που βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν δύσκολα συναισθήματα με το σωστό τρόπο, μπορώ να πω με σιγουριά πως ανήκει πλέον στις κορυφαίες μου επιλογές τόσο ως μητέρα,  όσο και ως παιδαγωγό.

Δεν έχει σημασία αν το παιδί σας είναι δύο χρονών ή τρία, αν δεν είναι από 6-9 αλλά μεγαλύτερο, το βιβλίο είναι το καλύτερο εγχειρίδιο στη διαχείριση των συναισθημάτων που οφείλει να έχει κάθε βιβλιοθήκη σχολείου και σπιτιού.

Το επέλεξα λίγο πριν η σχολική χρονιά μας χτυπήσει την πόρτα, γιατί πιστεύω πως βοηθά πολύ και στην προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο, σε μια νέα δραστηριότητα μα και σε μια καινούργια πόλη.

Ο θαρραλέος Θωμάς ήταν πάντα πολύ θαρραλέος, κάνοντας πολλά και τολμηρά πράγματα που κάθε παιδί της ηλικίας του μπορεί να κάνει. Η μετακόμιση όμως, του έκοψε για λίγο τα φτερά., μιας και πλέον πέραν από όλα τα σημαντικά που έχει να αντιμετωπίσει κανείς σε αυτή την τρυφερή ηλικία προστέθηκε μια εβδομάδα άνω κάτω.

Η αφήγηση της ιστορίας ξεκινά με τη γνωριμία του πρωταγωνιστή και συνεχίζει κεφάλαιο κεφάλαιο να ξετυλίγει το κουβάρι μιας εβδομάδας που μοιάζει με καρουζελ συναισθημάτων. Κάθε μέρα ένα συναίσθημα, ένα μάθημα, μία βοήθεια, μία προσπάθεια.

Δευτέρα και η ανησυχία για την ένταξη σε μια καινούργια ομάδα καταλήγει σε σφίξιμο στην κοιλιά, όμως εκεί είναι η Μόλι η μεγάλη του αδελφή να διώξει με τρόπο μαγικό το κόμπο της ανησυχίας μετατρέποντας το σε χαρά και γέλιο. Τρίτη έρχεται η νοσταλγία για τους παλιούς του φίλους που δημιουργεί αδύναμη την γνωριμία με τους νέους του συμμαθητές στον παιδικό σταθμό. Μα εκεί  ο δάσκαλος γνωρίζει καλά που να κρύβει τους παλιούς φίλους και που να τοποθετεί τη νέα παρέα. Έτσι ο Θωμάς φεύγει χαρούμενος γεμάτος νέους και παλιούς φίλους που τους κουβαλά μέσα στην καρδιά του.… Τετάρτη κι ο φόβος για τις αράχνες πλησιάζει απειλητικά την ευτυχία του μπάνιου του, αλλά η μαμά ξέρει να  φορέσει στην αράχνη ένα καπέλο και κόκκινες κάλτσες.. τότε εκείνη δεν μοιάζει πια τόσο τρομερή… Πέμπτη κι ο Θωμάς χτύπησε, πονάει πολύ, τρέχει αίμα από την πληγή, μα ο μπαμπάς ξέρει καλά να παίρνει τον πόνο μακριά. Ίσως του δώσανε κλωτσιά, ίσως τον φύσηξε δυνατά. Ποιος ξέρει; Πάντως έφυγε μαγικά. Παρασκευή  και το μπρόκολο του προκαλεί αηδία, μα η δασκάλα το μετατρέπει με μαγεία στο πιο γευστικό λαχανικό… Σάββατο και το σκοτάδι απλώθηκε παντού, αλλά αν το σκοτάδι το δεις σαν χρώμα, τότε αντικρίζεις τα αστέρια του ουρανού.

Πριν  φτάσω στην Κυριακή να προτείνω στους γονείς κι εκπαιδευτικούς, πως θα ήταν καλό κάθε μέρα να σταματούσε η ανάγνωση και να γίνεται συζήτηση. Πώς ένιωσαν την πρώτη μέρα που πήγαν κάπου αλλά δεν γνώριζαν κανέναν; Τι φοβούνται περισσότερο; Έτσι βήμα βήμα θα δουλέψετε το κάθε δύσκολο συναίσθημα και σε κάθε στιγμή που τα πράγματα μας στριμώχνουν θα φέρνετε στο νου σας τη δύσκολη εβδομάδα του Θωμά.

Την Κυριακή λοιπόν δε θα σας γράψω τι έγινε, θα σας πω μόνο πως,  με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις και το αποκαλούμε κι ενσυναίσθηση.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε συμβουλές για την ανάγνωση του βιβλίου, αλλά και μέρα μέρα ανάλογα με το συναίσθημα του παραμυθιού ο πρωτοποριακός συγγραφέας Carl-Johan Forssén Ehrlin προσφέρει χέρι βοηθείας στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους παρουσιάζοντας τους τεχνικές, που θα φέρνουν στις δύσκολες στιγμές μας θετικά συναισθήματα.

Σας το λέω με το χέρι στην καρδιά, αν είχα τη δυνατότητα θα το έκανα δώρο σε όλους… Καλές Αναγνώσεις… !!!

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article