top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: “Ο Λαλού θα πάει σχολείο” από τις εκδόσεις Διάπλαση

Σε λίγες ημέρες τα σχολεία θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους, σε όλα τα παιδιά, σε κάθε γωνιά της όμορφης Ελλάδας μας. Παιδιά από πολύ μικρή ηλικία μέχρι εφηβική, θα φορτώσουν τη σάκα στον ώμο, για να περπατήσουν στον κόσμο της γνώσης, της συνεργασίας, τη φιλίας, της αγάπης αλλά και της αποχώρησης.

Πόσο εύκολο είναι αλήθεια ένα μικρό παιδί να αποχωριστεί την οικογένειά του και το ζεστό σπιτικό του; Κι εδώ που τα λέμε πόσο εύκολο είναι και για τους ίδιους τους γονείς να αποχαιρετήσουν το μικράκι τους, που μπορεί ακόμη να φορά πάνα, σε ένα πρόσωπο, ένα σχολείο, ένα πλαίσιο που λίγο πριν δεν γνώριζαν;

Ο δεσμός μητέρας και παιδιού είναι συνδεδεμένος από την ώρα της σύλληψης μέχρι τη στιγμή που πρέπει να αποκολληθεί και να μπορέσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στη νέα του ζωή. Τώρα κανείς από τους δύο δε θα βρίσκεται 24 ώρες την ημέρα με τον άλλο. Το μικρό παιδί, όμως  εκτός από τον ομφάλιο λώρο που αναγκάζεται να αποκόψει από την μητέρα του, καλείται να φύγει κι από τη ζεστασιά του σπιτιού στο άγνωστο, ένα άγνωστο που το φοβίζει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει, αυτό προσπάθησε να κάνει κι ο μικρός Λαλού.

Ο Λαλού θα πάει σχολείο  είναι ένα παραμύθι από τις εκδόσεις Διάπλαση, της συγγραφέως Σγουρής Γεωργιάδη και προσφέρει στο παιδί ένα ταξίδι αποκόλλησης του, από τη σίγουρη και ξέγνοιαστη εστία του σπιτιού.

Το μικρό ρακούν σκαρφίζεται χίλιους δύο λόγους αποφεύγοντας με σκανταλιές και πονηριές το σχολείο. Τι γίνεται όμως σαν μένει μόνο; Πως νιώθει όταν βλέπει τα άλλα ζωάκια να αποχαιρετούν τη μαμά και χαρούμενα να βρίσκουν τους συμμαθητές τους; Ο μικρός Λαλού με αφορμή ένα τραγούδι που ακούγονταν από τις φωνές των μικρών ζώων κι όλα τα όμορφα καινούργια πράγματα που έλεγαν, αποφάσισε να πάει σχολείο με τη βοήθεια ενός μικρού νέου του φίλου. Άραγε η κυρία του η Αλεπουδίτσα, οι συμμαθητές του και η γνώση θα είναι ικανά να κερδίσουν την ανήσυχη καρδιά του;

Η εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Ζαφείρη θυμίζει ζωγραφιά με ξυλομπογιές και κερδίζει αμέσως το μικρό αναγνώστη. Στο ξεφύλλισμά του βλέπει κανείς τα γλυκά φθινοπωρινά χρώματα και αισθάνεται τη μυρωδιά ξυσμένων μολυβιών.

Στην ανάγνωση του ρακούν στο μικρό μου γιο, αντικατάστησα το όνομα του πρωταγωνιστή με το δικό του, ενώ των συμμαθητών του, με συνηθισμένα ονόματα που μπορεί να ακούσει στην δική του τάξη. Τα παραμύθια για τη προσαρμογή του παιδιού μας στο σχολείο, είναι ένα σημαντικό βήμα για την πιο ομαλή του αποκόλληση, από την καθημερινότητα που ως τώρα γνώριζε, και στην οποία ένιωθε σιγουριά.

Καλές Αναγνώσεις!!!

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article