top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε βιβλία για την “Προσαρμογή κι επιβίωση στο σχολείο” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του σχολείου οι εκδόσεις Μεταίχμιο έρχονται να προτείνουν τέσσερα βιβλία τους, ένα για κάθε ηλικία από την προσαρμογή του μικρού νηπίου στο βρεφονηπιακό σταθμό και το νηπιαγωγείο, ως την επιβίωση του εφήβου σας στο «βαρετό» γυμνάσιο.

Πίκο και Λόλα το σχολείο:  Το πρώτο βιβλίο αφορά παιδιά προσχολικής ηλικίας κι ανήκει στην σειρά Πίκο και Λόλα. Ο μικρός Πίκο είναι πανέτοιμος να ανοίξει την πόρτα του νηπιαγωγείου έχοντας μια φορτωμένη σάκα γεμάτη μαρκαδόρους και χρώματα μα και πολλή ανυπομονησία κι αγάπη για το σχολείο. Από την άλλη η Λόλα πιστεύει πως στο σχολείο όλα είναι βαρετά, άλλωστε εκείνη τα ξέρει όλα, τι άλλο χρειάζεται πια να μάθει. Άραγε ο κολλητός της φίλος θα της αλλάξει γνώμη;  Η σειρά είναι  γεμάτη  με διασκεδαστικές ιστορίες γραμμένες σε απλά και λιτά στιχάκια, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός κόσμος. Οι περιπέτειές των δύο φίλων βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν πρώτες έννοιες όπως η φιλία, η αποδοχή και η συνεργασία και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Τα βιβλία της σειράς φεύγουν σαν νερό στην αφήγηση, ενώ το μέγεθός του βοηθά τόσο τις εκπαιδευτικούς κατά την ανάγνωσή του παραμυθιού στην παρεούλα, όσο και τη μανούλα που ξαπλώνει για καληνύχτα δίπλα στο παιδάκι της. Το χαρτί των εσωτερικών σελίδων είναι Velvet, ώστε αν κάποιο μικρό σκαθαράκι ζωγραφίσει το παραμύθι, να μπορεί να γίνει και πάλι σαν καινούργιο.

Συγγραφέας :Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

Τι κάνουν τα πρωτάκια; : Το δεύτερο βιβλίο αφορά παιδιά πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείο κι ανήκει στη σειρά των εκδόσεων Μαθητικά Κατορθώματα. Και τα τρία αναφέρονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, των πρώτων τάξεων του δημοτικού, με πολύ όμορφα κι έξυπνα φύλλα δραστηριοτήτων στο τέλος τους. Η πρωταγωνίστρια Νεφέλη σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον με αγχωμένους γονείς να της δίνουν απλόχερα τις ανασφάλειες τους, για το αν θα τα καταφέρει στο τεράστιο αυτό σχολείο. Η δασκάλα της προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει εκείνη αλλά κι όλα όσα φοβισμένα ματάκια την κοιτούν. Θα σημειώσει όσα η δασκάλα έγραψε για να τα μεταφέρει στην μαμά της; Θα φάει το κολατσιό της; Θα τα καταφέρει να επιβιώσει στην αυλή με τα τεράστια παιδιά που την κοροϊδεύουν ή θα βάλει τελικά τα κλάματα; Ο τρόπος της δασκάλας γίνεται  πρότυπο συμπεριφοράς εκπαιδευτικών, που λαμβάνουν στα χέρια τους, τόσο μικρά παιδιά. Θα ήταν ότι έπρεπε να διαβαστεί στα παιδιά πριν πατήσουν το πόδι τους με τη νέα σχολική χρονιά στο μεγάλο σχολείο ή σε κάποιο νέο χώρο που φαντάζει φοβερός και τρομερός… Μία γλυκιά προσέγγιση για αγχωμένους γονείς και ευαίσθητα πρωτάκια, σας περιμένει με ανυπομονησία να τη διαβάσετε.

Συγγραφέας : Αντιόπη Φραντζή

Εικονογράφηση : Νίκος Γιαννόπουλος

Σχολικό Ημερολόγιο 2019-2020:  Το σχολικό ημερολόγιο ανήκει στη σειρά «Ο μικρός Καρύδας». Μία σειρά με ήρωα γνωστό και δημοφιλή, που έχει ήδη αποκτήσει πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας, που εικονογραφεί ο ίδιος τις ιστορίες του, έχει βρει τον σφυγμό των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, ωστόσο το ημερολόγιο αφορά παιδιά τρίτης δημοτικού περίπου. Στο ξεφύλλισμά του βλέπει πολύ γρήγορα κανείς τα πολλά παιχνίδια και τις δραστηριότητες που μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά για λίγο. Περιέχει γιορτές για να σημειώσει πότε θα πει χρόνια πολλά στους φίλους του, παγκόσμιες ημέρες, αλλά και τις σχολικές αργίες. Ένα ημερολόγιο που βοηθά το παιδί να προγραμματίζει το χρόνο του και να μην τον σπαταλά άσκοπα. Αν το έχει στη τσαντούλα του μπορεί και να σημειώνει τις ασκήσεις που έχει για μελέτη στο σπίτι.

Συγγραφέας-Εικονογράφος της σειράς : Ingo Siegner

Ο απόλυτος Οδηγός Επιβίωσης στο σχολείο:  Εμείς οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί επικεντρωνόμαστε συνήθως στην προσαρμογή των πολύ μικρών παιδιών στο σχολείο. Πιστέψτε με όμως την ίδια προσαρμογή και ίσως περισσότερη χρειάζεται και ένας έφηβος μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές του. Παιχνίδια, ανέκδοτα, γρίφοι, αινίγματα, λογοπαίγνια, γελοιογραφίες όλες σχετικές με το σχολείο και τη σχολική τάξη και πολλά έξυπνα παιχνίδια που θα κάνουν πιο ανάλαφρη την πίεση που καθημερινά τα παιδιά βιώνουν για τα διαγωνίσματα και την εξέταση. Αν και μια πρώτη ματιά το βιβλίο μπορεί να δείχνει ακατάλληλο στους ενήλικες πιστέψτε με είναι ένα αστείο ανάλαφρο βιβλίο που το παιδί θα διασκεδάσει και θα ξεκουραστεί. Αν και το εξώφυλλο υποδεικνύει να το πάρουν κάτω από το θρανίο τους για τη στιγμή που βαρεθούν στην τάξη, νομίζω καλύτερα να μείνει σπίτι. Οι σελίδες του είναι μεταξύ εφημερίδας και κόμικς για να έχει ο έφηβος την ευκαιρία να το γεμίσει χρώμα.

Συγγραφέας: Imke Stotz

Εικονογράφος:  Stephan Rurup

Καλές Αναγνώσεις !!!

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article