Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία

Αύξηση ενοικίων παρατηρείται σε έξι ελληνικές «φοιτητουπόλεις»

Σαφής αύξηση των αξιών σε επίπεδα περίπου 9% σε σχέση με πέρσι και θεμελίωση πιθανής σημαντικής ανοδικής πορείας.

Αυτή είναι η εικόνα για τα φοιτητικά διαμερίσματα όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Αξιών GEOAXIS, της γνωστής εταιρείας συμβούλων, η οποία πραγματοποίησε έρευνα για τα φοιτητικά διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή.

«Για πρώτη χρονιά καταγράφεται σαφής αύξηση των πιθανών τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις έξι περιοχές μελέτης επιβεβαιώνοντας τόσο το τέλος του καθοδικού κύκλου όσο και την επίδραση που έχει ασκήσει το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη νέων κατασκευών τύπου «φοιτητικών εστιών». Το επίπεδο της αύξησης των μισθωμάτων προσδιορίζεται περίπου στο 9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, προεξοφλώντας εν μέρει και την γενικότερη προσδοκία πλήρους ομαλοποίησης της οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για έξι ενδεικτικές φοιτητικές πόλεις στο διάστημα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2019. Η έρευνα βασίστηκε σε αναζήτηση διαμερισμάτων που προκαλούν το ενδιαφέρον των φοιτητών, ήτοι δυάρια ή γκαρσονιέρες τυπικής κατασκευής που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή εξαιρετικά προνομιακή θέση.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2018 οι τιμές αυξάνονται κατά ένα μέσο όρο της τάξης του 9,3% και η Κομοτηνή αποτελεί σταθερά την πόλη με τις υψηλότερες και ο Βόλος την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων.

φοιτητικα

Αναλυτικότερα, η Κομοτηνή καταγράφει την υψηλότερη αξία μονάδας με 5,36 euro/τμ/μήνα. Ακολουθεί η Αθήνα με 5,32 euro/τμ/μήνα, η Θεσσαλονίκη με 5,24 euro/τμ/μήνα, το Ηράκλειο με 5,09 euro/τμ/μήνα, η Πάτρα με 4,98 euro/τμ/μήνα και τέλος ο Βόλος με 4,66 euro/τμ/μήνα.

Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των συγκριτικών στοιχείων βασίστηκε αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων ηλικίας 20 – 60 ετών, ανάλογα με τις προδιαγραφές κτιριακών υποδομών, αλλά και αποθέματος της κάθε πόλης.

Επισημαίνεται ότι στα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα αναζητήθηκαν κυρίως ανακαινισμένα ή μερικώς ανακαινισμένα διαμερίσματα, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε αναζήτηση για ισόγεια ή ημιυπόγεια διαμερίσματα, καθώς λόγω της πολύ χαμηλής τιμής ενοικίασης απευθύνονται περισσότερο σε οικονομικούς μετανάστες, παρά σε φοιτητές.

Αναφορικά με την επιλογή των περιοχών μελέτης σημειώνουμε ότι σκοπός μας ήταν η ενδεικτικότερη κάλυψη έξι χαρακτηριστικών φοιτητικών πόλεων με σημαντικό αριθμό φοιτητών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, ο Βόλος και η Κομοτηνή. Επιπλέον στόχος ήταν να εξαχθούν συμπεράσματα για φοιτητικές πόλεις που εκπροσωπούν μεγάλα, αλλά και διαφορετικά διαμερίσματα της Ελλάδας (Αττική, Μακεδονία, Κρήτη, Πελοπόννησος, Θεσσαλία και Θράκη). Σε κάθε πόλη επιλέχθηκαν περιοχές / θέσεις τυπικών χαρακτηριστικών λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ομοιογένεια των χαρακτηριστικών και αφετέρου την δυνατότητα εύρεσης κατάλληλων και αξιόπιστων συγκριτικών στοιχείων.

Τα χαρακτηριστικά της αγοράς

Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά της αγοράς για τη μίσθωση φοιτητικών διαμερισμάτων, η αύξηση των τιμών ενοικίασης είναι συνυφασμένη και με το γεγονός ότι η προσφορά έχει μειωθεί καθώς μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων στα κέντρα των πόλεων διατίθεται πλέον με την μορφή βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε μερική ή ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση γιατί γνωρίζουν πως διαφορετικά χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινδυνεύουν να τα κρατήσουν ξενοίκιαστα για αρκετό χρόνο. Αν και ο αριθμός των φοιτητών που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις είναι σημαντικά μειωμένος χρόνο με το χρόνο καθώς οι φοιτητές όλο και περισσότερο επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, εντούτοις ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή είναι σταθερός, διατηρώντας κατά κάποιο τρόπο την ένταση της ζήτησης.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει πλέον να νοικιάσει όσο το δυνατόν μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται μείωση των φοιτητών που επιλέγει να συγκατοικήσει παρά το γεγονός ότι μπορεί να επιμερισθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα «φοιτητικών εστιών», καθώς είναι διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Πηγή: newmoney

Previous ArticleNext Article