Εκπαίδευση - Παιδεία, Μαγνησία

Ξεκινούν οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα και τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου

Ξεκινούν οι εγγραφές σε όλα τα τμήματα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Για ακόμη μία χρόνια θα λειτουργήσουν τμήματα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να έχουν τη δυνατότητα  συμμετοχής όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση. Απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους μαθητές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και την προηγούμενη εμπειρία τους.

Τμήμα Μουσικής

Α. Δημοτικό Ωδείο Βόλου

Τα τμήματα μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους όλων των ηλικιών, από τη μουσική προπαιδεία για παιδιά 5 – 7 ετών, τη διδασκαλία μουσικών οργάνων και τα Διπλώματα Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης, έως και τα ειδικά διαμορφωμένα Εργαστήρια.

Λειτουργούν τα κάτωθι τμήματα:

Σχολή Θεωρητικών Σπουδών:

  • Τμήμα Σύνθεσης
  • Τμήμα Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Σύνθεση)
  • Τμήμα Διεύθυνση Χορωδίας
  • Τμήμα Προετοιμασίας για την εισαγωγή στα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων
  • Τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής. Μια δημιουργική προσέγγιση της μουσικής, που αποτελεί τον πυρήνα για την ανάπτυξη των βασικών εκπαιδευτικών μουσικών δραστηριοτήτων. Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (5-7 χρονών)

Σχολή Ενόργανης Μουσικής

  • Σχολή Πληκτών Οργάνων (Πιάνο)
  • Σχολή Εγχόρδων (Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο)
  • Σχολή Πνευστών (Φλάουτο, Όμποε, Κλαρινέτο, Κόρνο, Σαξόφωνο, Τρομπόνι)
  • Σχολή Κιθάρας
  • Σχολή Κρουστών

Σχολή Φωνητικής Μουσικής

  • Τμήμα Μονωδίας – Μελοδραματικής
  • Τμήμα Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού

Μοντέρνο Τμήμα Μουσικής

  • Τμήματα: Αρμονίου, Ηλεκτρικής Κιθάρας, Ηλεκτρικού Μπάσου, Ντραμς, Συνόλου Μοντέρνας Μουσικής

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Μουσική Δωματίου, Συνοδεία & Υποχρεωτικό πιάνο, Μορφολογία, Ανάλυση, Οργανογνωσία, Θεωρία, Αρμονία, Σολφέζ, Ιστορία της Μουσικής, Χορωδία

Εργαστήριο Computer/Ηλεκτρονικής Μουσικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα διδασκόμενα όργανα, για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των μαθητών, ιδρύθηκαν και λειτουργούν, με σημαντική παρουσία στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, τα μουσικά σύνολα του Ωδείου μας, όπως η Καμεράτα Τζούνιορ, η Καμεράτα Νέων, η Συμφωνική Ορχήστρα η Παιδική και η μεικτή Χορωδία, η Χορωδία Ενηλίκων, τα σύνολα Μουσικής Δωματίου, τα σύνολα Μοντέρνας Μουσικής, το τμήμα Μιούζικαλ και το Εργαστήρι Σύνθεσης.

Επιπλέον, με τη συνέργεια των Τμημάτων και των Συνόλων, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου διδακτικού δυναμικού του Ωδείου, διοργανώνονται συναυλίες, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.  Δίνεται με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα και μία άλλη προοπτική και νόημα στις τυπικές σπουδές των μαθητών στο Δημοτικό Ωδείο.

Πληροφορίες για τις εγγραφές παρέχονται από τη γραμματεία του Ωδείου στα τηλέφωνα: 24210-36992 (ώρες γραμματείας: 9:00-22:00).

Β. Φιλαρμονική Δήμου Βόλου

Στο σύνολο της Φιλαρμονικής Δήμου Βόλου συμμετέχουν Δόκιμοι Μουσικοί οι οποίοι δεν έχουν επαγγελματική σχέση µε τον Οργανισμό. Ως Δόκιμος Μουσικός μπορεί να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε επιθυμεί να αποκομίσει πρακτική εμπειρία σε κάποιο από τα όργανα της μπάντας από τους επαγγελματίες μουσικούς της, συμμετέχοντας στις δοκιμές, στις δημόσιες εμφανίσεις και στις λοιπές παραγωγές του Συνόλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εκδηλώσουν την επιθυμία τους για συμμετοχή στο Σύνολο της Φιλαρμονικής ως Δόκιμοι μετά από αίτηση του  ενδιαφερόμενου (ή του κηδεμόνα του εφόσον πρόκειται για ανήλικο) και κατόπιν εξετάσεων ενώπιον Καλλιτεχνικής Επιτροπής που ορίζεται από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού, στο κτήριο του Μεταξουργείου, Καραμπατζάκη με Αναπαύσεως, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-13:00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2421082870.

Τμήμα Θεάτρου

Α. Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι

Στο Τμήμα Θεάτρου υπάγεται η λειτουργία του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου με στόχο την ενίσχυση της Θεατρικής Παιδείας, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Θέατρο. Όσοι εγγραφούν θα παρακολουθήσουν μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, κίνησης και φωνητικής. Τα μαθήματα του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου πραγματοποιούνται πάντα απογευματινές – βραδινές ώρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των φοιτητών που το παρακολουθούν. Οι μαθητές  στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους παρουσιάζουν δύο με τρεις παραστάσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στο εργαστήρι, όλη τη χρονιά.

Τμήμα Χορού

Η Δημοτική Σχολή Χορού  με την ποιοτική και συγκροτημένη διδασκαλία των άρτια καταρτισμένων και διπλωματούχων καθηγητριών της, έχει κατορθώσει να γίνει πρέσβειρα της τέχνης της Τερψιχόρης στην πόλη. Η ορχηστική τέχνη στη Δημοτική Σχολή Χορού καλλιεργείται και διδάσκεται σωστά, μεθοδευμένα και συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσπαθώντας  να ανεβάζει τον πήχη κάθε χρόνο όλο και πιο ψηλά. Είναι αναγνωρισμένη από το ΥΠ.ΠΟ.A. και καλύπτει όλες τις βαθμίδες της ερασιτεχνικής εκπαίδευσης (τη μόνη υπάρχουσα βαθμίδα πριν τις σπουδές σε Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού) σε εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:

  • Χορευτική Προπαιδεία – Μουσικοκινητική Αγωγή για παιδιά από 3-5 χρονών.
  • Κλασσικός Χορός ( Σύστημα Vaganova). Για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
  • Σύγχρονος Χορός ( Limon based). Για εφήβους και ενήλικες.
  • Φυτώρια -Τμήματα Επαγγελματικής Κατεύθυνσης.
  • Barre a terre.
  • Creative Modern Dance για παιδιά δημοτικού όπου θα γνωρίσουν και θα διδαχτούν σύγχρονες μορφές σωματικής έκφρασης και χορού.
  • Latin και Ευρωπαϊκών Χορών,  για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Τη φετινή χρονιά προβλέπεται η λειτουργία Κύκλων Σεμιναρίων για σωματικές τεχνικές και ιδιαίτερες τεχνικές χορού, για τα οποία θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.  Για πληροφορίες – εγγραφές καθημερινά 11:00 – 13:00 και 18:00 – 20:00 στη γραμματεία της Σχολής, Κουταρέλια με Ρ. Φεραίου (Π. Ηλεκτρική), τηλέφωνο 24210-54244.

Τμήμα Δημιουργικής  Απασχόλησης   Νέων και Ενηλίκων

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2019-2020 προγραμματίζει τη λειτουργία προγραμμάτων που αφορούν στις εικαστικές τέχνες, στη λογοτεχνία και στην ποίηση, στη γλώσσα και στον πολιτισμό άλλων χωρών, καθώς και στην πληροφορική. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

  • Δημιουργική Γραφή, θα λειτουργήσουν τμήματα Α, Β και Γ κύκλου, εφήβων και ενηλίκων, εργαστήρι Ποίησης, Ταξιδιωτικήs Αφήγησηs και δημιουργίας Ταξιδιωτικών Οδηγών, Αστυνομικής Λογοτεχνίας και Κινηματογραφικoύ Σεναρίου.
  • Φωτογραφία, θα λειτουργήσουν τμήματα Α, Β & Γ κύκλου αντίστοιχα (μόνο για ενήλικες).
  • Photoshop, Το σεμινάριο διάρκειας 30 ωρών θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.
  • Ζωγραφική, πρόκειται για εργαστηριακούς κύκλους μαθημάτων με διάφορες θεματικές ενότητες. Oι κεντρικοί άξονες των εργαστηρίων είναι η εκμάθηση του ελεύθερου σχεδίου και του χρώματος. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα διάφορα υλικά και μαθαίνουν πώς να τα χρησιμοποιούν σωστά. Το μάθημα διάρκειας τριών ωρών θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα και απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.
  • Εργαστήρι Ψηφιδωτού – Α κύκλος «Η συνάντηση με την Τέχνη του Αρχαίου Ψηφιδωτού. Πρόκειται για εργαστήρι εκμάθησης της τέχνης του Ψηφιδωτού το οποίο θα λειτουργήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι συμμετέχοντες αρχικά θα ασχοληθούν με τη τέχνη του Κλασσικού Ψηφιδωτού και στη συνέχεια με το Σύγχρονο Ψηφιδωτό.
  • Κεραμική, πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι μύησης στη τέχνη της πηλοπλαστικής.
  • Σεμιναριακά προγράμματα Η/Υ:
  • Αρχαρίων (24 ώρες)
  • Τμήμα εκμάθηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή (30 ώρες)

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι ενότητες: Microsoft Word, Microsoft Εxcel, Internet Outlook.

  • Εκμάθηση του Microsoft Access (20 ώρες)
  • Εκμάθηση του Microsoft PowerPoint (20 ώρες)
  • Δημιουργία Ιστοσελίδας (στο περιβάλλον WordPress) (30 ώρες)
  • Εκμάθηση και σωστή χρήση του συστήματος Android σε κινητά και σε tablet (12 ώρες)
  • Διαφήμιση στα SOSIAL MEDIA (SOSIAL MEDIA MARKETING) (24 ώρες)
  • Comic – Η 9η Τέχνη, το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως σχεδιαστικής εμπειρίας. Θα λειτουργήσουν τμήματα εφήβων και ενηλίκων.
  • Εργαστήρι Εικαστικών Κατασκευών, Κατασκευές από απλά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως χαρτί και χαρτοπολτό, στολισμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι, σύμφωνα με τη βούληση και την επιθυμία του καθενός, προσφέροντας όμως ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν διάφορες εικαστικές διακοσμητικές συνθέσεις στα πλαίσια μιας καλλιτεχνικής έμπνευσης και αναζήτησης εξωτερικεύοντας και εκφράζοντας πτυχές της προσωπικότητάς τους. Το μάθημα θα πραγματοποιείται ένα τρίωρο την εβδομάδα.
  • Πολιτιστικό πρόγραμμα Ισπανικής Γλώσσας, πρόκειται για ένα πολιτιστικό «ταξίδι» στον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής, την ιστορία και την κουλτούρα των Ισπανόφωνων χωρών μέσα από τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας. Θα λειτουργήσουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του Τμήματος Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων & Ενηλίκων, Σκενδεράνη 11, ή να καλούν στο τηλέφωνο 24210.33692 &  24210.25363. 

Τμήμα Εικαστικών

  • «Ταξίδια με (την) Τέχνη», πρόκειται για σειρά μαθημάτων ιστορίας της τέχνης όλων των εποχών για ενήλικες με νοερά «ταξίδια» στις εποχές και στον κόσμο της τέχνης μέσα από την ψηφιακή προβολή έργων τέχνης και το σχολιασμό τους, με συνεχή συσχετισμό του παρελθόντος με το παρόν της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θα λειτουργήσουν τμήματα δίωρης διάρκειας ανά εβδομάδα, ένα για νέους και ένα για προχωρημένους μαθητές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμματεία του  Διαύλου, Σκενδεράνη 11,  ή να καλούν στο τηλέφωνο 2421033692 &  2421025363, Δευτέρα έως  Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00- 20:30.

Previous ArticleNext Article