Ο καταξιωμένος συγγραφέας Βασίλης Γκουρογιάννης επισκέπτεται την πόλη του Βόλου την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, για να παρουσιάσει το συγκλονιστικότερο και αρτιότερο έργο του: Η Αναψηλάφηση είναι ένα υπαρξιακό, πολιτικό μυθιστόρημα, μια αξονική τομογραφία των τελευταίων πενήντα ετών της χώρας μας που ασθενεί βαριά. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βόλου (Κτίριο Σπίρερ, Μικρασιατών 81), στις 8 το βράδυ, με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου Πλαστελίνη και με τη στήριξη του Α’ Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, του Συνδέσμου Φιλολόγων και της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας. Θα μιλήσουν οι δικηγόροι Κυριάκος Παπαγεωργίου και Μίμης Παπαϊωάννου, ενώ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Βίκυ Μαντζώρου θα διαβάσει αποσπάσματα. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Ο συγγραφέας θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.
Ο ήρωας του βιβλίου –μέλος μιας αριστερής, αντιστασιακής οργάνωσης κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών η οποία εξαρθρώθηκε από τους χουντικούς– καταφεύγει στη Βαρκελώνη όπου διαπρέπει ως κλασικός φιλόλογος και ομηριστής. Με τις ψυχικές και σωματικές κακοποιήσεις που φέρει, δεν επιστρέφει στην Ελλάδα παρά πενήντα χρόνια αργότερα. Στην Ελλάδα του σήμερα. Βρίσκει μια χώρα σε πολιτική, οικονομική, ηθική, γλωσσική παρακμή, βουτηγμένη στον αμοραλισμό και στην αμάθεια. Δεν μπορεί να την αντέξει. Οι παλιοί σύντροφοι έχουν μεταλλαχτεί, ακολούθησαν δρόμους εντελώς αντίθετους από την αρχική ιδεολογία τους, άλλοι περιφέρονται κομματικά, άλλοι καταδικάστηκαν για διαφθορά και οι αξιοπρεπέστεροι έχουν εξαφανιστεί.
Σε συνέντευξή του ο Βασίλης Γκουρογιάννης αναφέρει:
Ο ήρωας μου έζησε στο εξωτερικό. Σαν τον απατημένο, νιώθει ένα ερωτικό μίσος για την κατάντια της χώρας, που θέλει να το διατηρήσει στο επίπεδο της οργής, που το προφυλάσσει να μη γίνει σιχασιά. Η οργή δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό· κάποιες φορές είναι και δημιουργική.
Η σιχασιά, όμως, είναι κάτι άλλο, δεν έχει γυρισμό! Καταλαβαίνει υποσυνείδητα ότι αν ζούσε εδώ, θα γινόταν κάτι παρόμοιο με αυτούς που είναι οργισμένος. Ως συγγραφέας αυτού του βιβλίου, αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας δεν κουνώ το δάχτυλο σε κανέναν, δεν δικάζω κανέναν, είμαστε όλοι μαζί στη φωτογραφία της ενοχής, φωτογραφημένοι selfie.
Η γενιά μου, η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου, έχει μεν τα εύσημα ότι αντιστάθηκε στη χούντα, δεν μπόρεσε, όμως, να αντισταθεί στον εαυτό της και αυτό είναι πολύ βαρύ.
Είναι περίεργο αλλά λέει τη λέξη πατρίδα όλο και συχνότερα, και τη λέει ακόμη με μητρική προφορά, η ισπανική γλώσσα δεν της έφαγε κανένα γράμμα. Ολόκληρη η λέξη απαρτίζεται ευτυχώς από γράμματα που δεν τα χωνεύει το στομάχι της ισπανικής. Ενώ όμως πρέπει να νιώθει περήφανος για τη χρήση αυτής της λέξης, εντούτοις αισθάνεται ένα είδος αηδίας όταν η λέξη βρίσκεται στο στόμα του, σαν να έχει αρπάξει μασημένη τσίχλα από το στόμα των υπερπατριωτών, των Χρυσαυγιτών, και συνεχίζει να τη μασάει αυτός! Έχει μνήμες. Τις έχει γευτεί αυτές τις ιδεολογικές τσίχλες: Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών. Πρέπει να δημιουργηθεί άλλη λέξη αγάπης για την πατρίδα, αυτή η όμορφη ομηρική λέξη πάτρης έχει καεί.
απόσπασμα από το βιβλίο
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Βασίλης Γκουρογιάννης (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ιωαννίνων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 έως πρόσφατα υπήρξε μαχόμενος δικηγόρος στην Αθήνα. Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα. Έχει βραβευτεί με έγκυρα βραβεία λογοτεχνίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστότοπους. Έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του: Βέβηλη πτήση (2003), Από την άλλη γωνία (2006), Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009 – Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω), Σενάριο αθανασίας (2015), Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων (2018).