Ειδήσεις, Κόσμος, Πολιτική

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Είχε διατελέσει επί 12 χρόνια πρόεδρος της Δημοκρατίας, δύο φορές πρωθυπουργός και δήμαρχος του Παρισιού για 18 χρόνια.

Την ανακοίνωση του θανάτου του Σιράκ έκανε την Πέμπτη ο γαμπρός του, Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της κόρης του Κλοντ Σιράκ.

«Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια», δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ.

Ζούσε με τη σύζυγό του, Μπερναντέτ Σιράκ , στην οικία τους στο Παρίσι. Στο παρελθόν ο Ζακ Σιράκ είχε νοσηλευτεί τρεις φορές σε νοσοκομείο το 2010, το 2015 και το 2016. Υπέστη εγκεφαλικό το 2005, κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του. Το πρόβλημα αυτό εξασθένησε σε μεγάλο βαθμό την υγεία του. Δοκιμάστηκε πολύ από τον θάνατο το 2005 της Λοράνς, της πρωτότοκης κόρης του, η οποία υπέφερε πολλά χρόνια από ανορεξία.

Ο Ζακ Σιράκ είχε γεννηθεί στις 29 Νοεμβρίου 1932 στο Παρίσι και διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας για 12 χρόνια εκλεγόμενος για πρώτη φορά το 1995 επικρατώντας τότε του Λιονέλ Ζοσπέν ενώ το 2002 είχε επανεκλεγεί με αντίπαλο, τότε, τον Ζαν Μαρί Λεπέν.

«O Ζακ Σιράκ είναι νεκρός…». Με τα λόγια αυτά ο γαλλικός Τύπος αποχαιρετά τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.  Η πολιτική του καριέρα, από δήμαρχος του Παρισιού, επικεφαλής της γαλλικής Δεξιάς και εν συνεχεία στο Μέγαρο των των Ηλυσίων ήταν υποδειγματική. Θα μείνει στην Ιστορία ως μία εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article