ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία, Μουσεία

«Ανοικτό Εργαστήριο Συντήρησης» τον Οκτώβριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers Organisations – ECCO)  που εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σ΄ όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να παρακολουθήσει τη δουλειά του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Στην Ελλάδα η ΔΣΑΝΜ (Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων Και Νεωτέρων Μνημείων ), ο ΣΣΑΕΤΤΕ (Σύλλογος Συντηρητών Αρχ/των & Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) επίσημος εκπρόσωπος της ECCO χώρα μας και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάστηκαν για το συντονισμό των εορτασμών.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διαφύλαξη και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει στον εορτασμό με μία δράση, η οποία περιλαμβάνει εκδήλωση  με τίτλο «Ανοικτό Εργαστήριο Συντήρησης» και θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Πέμπτη και Παρασκευή και ώρα 10.00π.μ. έως 14.00μ.μ. στα εργαστήρια Συντήρησης της Εφορείας (Αθανασάκη 1).  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από το ειδικευμένο στη συντήρηση προσωπικό όπου το κοινό θα έρθει σε άμεση επαφή με το αντικείμενο της συντήρησης, ώστε να κατανοήσει και να εκτιμήσει το έργο που εκπονείται, τα μέσα που χρησιμοποιούνται και τις διαδικασίες για τη διατήρηση του πολιτιστικού αγαθού. Θα απαντηθούν ερωτήματα και θα συζητηθούν σχετικά θέματα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής: τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να κλείσει ο κάθε ενδιαφερόμενος ονομαστικά θέση για την ώρα προτίμησης, με το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας (τηλ.24210/76278 εσωτ.125).

Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 5 άτομα και η ξενάγηση της κάθε ομάδας θα έχει διάρκεια 1.00 ώρα.

 

 

 

 

 

 

 

Previous ArticleNext Article