Ειδήσεις, Ελλάδα, Οικονομία

Οι τράπεζες θα χρεώνουν προμήθειες ακόμη και της αλλαγής του PIN των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών

Οι τράπεζες προχωρούν σε αλλαγές, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συναλλαγών επί των οποίων θα  χρεώνουν προμήθειες.

Οι νέες προμήθειες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπουν την χρέωση ακόμη και της αλλαγής του PIN των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών.

Οι νέες προμήθειες

Οι νέες χρεώσεις, κατά πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αρχής γενομένης από το τέλος Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Αναλυτικά

– Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10

– Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10

– Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Το βάρος που δίνεται στις προμήθειες αποδίδεται στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια στα εναλλακτικά δίκτυα, η χρήση των οποίων, αν και όχι ανέξοδη, είναι κατά πολύ φθηνότερη. Βασική αιτία είναι επίσης ότι οι τράπεζες επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τα έσοδα τόκων, που βαίνουν σταθερά μειούμενα τα τελευταία χρόνια λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούλιο ισχύουν νέες χρεώσεις όταν κάποιος «σηκώσει» λεφτά από τον λογαριασμό του αλλά από ΑΤΜ άλλης τράπεζες (μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ).

Τι θα ισχύσει για τη συνδρομή πιστωτικών καρτών

Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.

Η ετήσια συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες περιορίζεται στα 15-20 ευρώ για κάθε πρόσθετη κάρτα, πρακτική που έχει υιοθετηθεί σχεδόν από όλες τις τράπεζες, ενώ για τις αναβαθμισμένες κάρτες Platinum ή Gold η συνδρομή είναι πολλαπλάσια, αφού συνοδεύεται με πρόσθετα προνόμια.

Previous ArticleNext Article