Εκδηλώσεις, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Τρίκαλα

Οδηγήστε χωρίς να πιείτε (από) το ερχόμενο Σάββατο – Και στα Τρίκαλα η 13η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα

Με κεντρικό μήνυμα «το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί», το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει με τον Δήμο Τρικκαίων και το Δίκτυο Εθελοντών του Δήμου, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 τη 13η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» σε 32 πόλεις της Ελλάδας. Η ενέργεια πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τη μεγάλη Πανευρωπαϊκή διοργάνωση, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Περισσότεροι από 2.500 νέοι οδηγοί παίρνουν κάθε χρόνο μέρος στην «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», μία βραδιά-θεσμό, όπου πολίτες και φορείς σε όλη την Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ι.Ο.ΑΣ. και αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της ζωής και των νέων ανθρώπων στους δρόμους της χώρας.

Εκατοντάδες εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. θα βρίσκονται και φέτος έξω από συνολικά 37 χώρους νυχτερινής διασκέδασης για να ενημερώσουν σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση και να ενθαρρύνουν τους νεαρούς επισκέπτες να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του. Το μήνυμα της βραδιάς είναι: «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», ο ήρωας της βραδιάς, ο οποίος εάν τηρήσει την υπόσχεσή του και δεν καταναλώσει αλκοόλ επιβραβεύεται με αναμνηστικά δώρα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και να κάνει χρήση των ΜΜΜ ή να καλέσει ένα ταξί, ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι του.

Πανευρωπαϊκά, 1 στους 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ETSC). Στη χώρα μας, το αλκοόλ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η στάση των συμπολιτών μας απέναντι στην οδήγηση και το αλκοόλ με τους 9 στους 10 οδηγούς να αναφέρουν τη μέθη ως τον βασικότερο κίνδυνο στο δρόμο ενώ δηλώνουν πως οδηγούν ακόμα κι όταν έχουν καταναλώσει 2,7 ποτήρια, τη μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ποσότητα αλκοόλ στην Ευρώπη (Ευρωβαρόμετρο).

Η 13η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συμβολή της Τροχαίας, η οποία  διαθέτει τα αλκοολόμετρα στις κατά τόπους εκδηλώσεις, την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τους Μεγάλους Υποστηρικτές ΕΝΕΑΠ (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών) και ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών), την ευγενική προσφορά των εταιρειών Coffee Island, Elbisco, Flax, Nestlé Hellas, Δρόμος του Τσαγιού και Unilever με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους ως μερικά από τα αναμνηστικά δώρα για τους συμμετέχοντες, καθώς και της ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες που ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς των υλικών σε κάθε πόλη.

Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειαs Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων και Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία CIVITAS DESTINATIONS, AUEB Volunteers (Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Previous ArticleNext Article