top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: “Το μυστικό της τροφοπυραμίδας” από τις εκδόσεις Πορφύρα

Παγκόσμια ημέρα διατροφής η 16η Οκτωβρίου και δεν μπορώ να μην σας παρουσιάσω το βιβλίο Το μυστικό της τροφοπυραμίδας από τις εκδόσεις Πορφύρα.

Ένα διασκεδαστικό παραμύθι που περνά άπειρα μηνύματα για τη σωστή διατροφή χωρίς να κουνά το δάχτυλο και να διδάσκει, αλλά έχει σκοπό να διασκεδάσει τους μικρούς αναγνώστες, ενισχύοντάς τους, να σκέφτονται με το μυαλό κι όχι με το στομάχι.

Η καταπληκτική συγγραφέας Πηνελόπη Μωραϊτου προσπαθεί να πλησιάσει με την φανταστική περιπέτειά της, τα μικρά ελληνόπουλα που οι διατροφικές τους συνήθειες είναι καταστροφικές για τον οργανισμό κι έχουν ξεχάσει εντελώς, τα φρούτα, τα λαχανικά, την καθαρή πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες.

«Ο Οδυσσέας και η Αντιγόνη θα ζήσουν μία απίστευτη περιπέτεια στα άδυτα της τροφοπυραμίδας. Μαζί τους ο φαραώ Τροφοχαμών και μία σειρά περίεργων πρωταγωνιστών, άλλων στρουμπουλών, άλλων λεπτών, που όλοι μαζί θα παλέψουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της πυραμίδας, με στόχο τη διατροφική ισορροπία και το μεγάλο της έπαθλο, την υγεία. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τους ήρωες μας σε ένα ταξίδι γεμάτο απρόσμενες γεύσεις, εκπλήξεις, παιχνίδια και προπαντός εμπειρίες που κάνουν τη ζωή μας όχι μόνο πιο πλούσια, υγιεινή, αλλά και γευστική! Οι ήρωες του βιβλίου θα συναντήσουν μυστηριώδεις υδατάνθρακες, θα μονοιάσουν τους  Λαχανάκηδες και τους Φρουτάκηδες, και θα παρακολουθήσουν μια παράσταση του  διάσημου τενόρου κόκορα σενιόρ Αντρέα Λυριτσέλι, που δεν ήθελε  να τραγουδήσει γιατί τον είχε παρατήσει η γυναίκα του η Λόλα Κοκότα για χάρη ενός Ροκά Δρυοκολάπτη. Όμως μέσα από όλες αυτές τις περιπέτειες θα έχουν γίνει σαΐνια και στην υγιεινή διατροφή», γράφουν οι εκδόσεις στη σελίδα τους και λίγα λένε.

Η συγγραφέας χωρίζει κατά κάποιο τρόπο το παραμύθι σε ενότητες, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και γονείς να δουλέψουν με τα παιδάκια τους βήμα βήμα, από τους υδατάνθρακες ως τα φρούτα και τα λαχανικά, από τις πρωτεΐνες ως τη νηστεία. Η κάθε στάση χαρίζει αινίγματα και παροιμίες, κρυπτόλεξα και ζωγραφιές, γλωσσοδέτες και συνταγές και φυσικά πινελιές θρησκευτικού χαρακτήρα, μα και πολλά παιχνίδια.

Ωστόσο, το υπέροχο παραμύθι με τη λαχταριστή εικονογράφηση  της Λιάνας Δενεζάκη , η οποία στην κυριολεξία σαν την βλέπεις σου θυμίζει πικνίκ, δεν ξεδιπλώνει μόνο μηνύματα διατροφής, αλλά και συνεργασίας, αγάπης, ειλικρίνειας, δικαιοσύνης, ενώ δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να κατανοήσουν πως μπορούν να νικήσουν τον κάθε εκφοβισμό που συναντούν στον δρόμο τους.

Ένα παραμύθι…άπειρα μηνύματα, ατελείωτη διασκέδαση και η γνώση που πέφτει σαν βροχή περιμένουν να συναντηθείτε… εσείς;

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

 

 

 

Previous ArticleNext Article