top, ΒΙΒΛΙΟ

Ο συγγραφέας Μιχάλης Πατεντάλης σε μια συνέντευξη στη Θεσσαλική Press

Λίγο πριν την επίσκεψη του στο Βόλο τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου για την παρουσίαση του βιβλίου του “Ποιός σκότωσε τον Μότσαρτ;” ο συγγραφέας Μιχάλης Πατεντάλης μας παραχωρεί μια συνέντευξη για όσα θέλουμε να μάθουμε για αυτόν και το βιβλίο του!

Κύριε Πατένταλη πως εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου σας ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΜΟΤΣΑΡΤ;

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1791, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασικής μουσικής του κόσμου, συνέθεσε πάνω από 600 έργα,  πέθανε στη Βιέννη σε ηλικία 35 ετών πυροδοτώντας μια θύελλα από φήμες και εικασίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Πάνω από 118 διαφορετικές θεωρίες υπάρχουν σχετικά με το θάνατο του Μότσαρτ. Η προσωπικότητα του Μότσαρτ, η μουσική του ιδιοφυία, και ο σύγχρονος  τρόπος με τον οποίο συνέδεσε μέσα από τα έργα του  τον Διαφωτισμό  με την παράδοση ήταν οι αφορμές να γράψω αυτό το βιβλίο.

Πότε και με ποια αφορμή αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή λογοτεχνικού βιβλίου;

Άρχισα να γράφω από πολύ μικρός, πρώτα ποίηση και μετά διηγήματα. Ο λόγος είναι λίγο σουρεαλιστικός. Από παιδί ήθελα να γίνω ζωγράφος, δυστυχώς όμως ήμουν τόσο κακός στην ζωγραφική που τελικά αποφάσισα τις εικόνες που έπλαθα στο μυαλό μου να τις ζωγραφίζω με τις λέξεις. Γνωρίζεται το ρητό που λέει μια εικόνα χίλιες λέξεις. Ε εγώ προσπάθησα να κάνω μια λέξη χίλιες εικόνες.

Ταυτίζεστε με τους λογοτεχνικούς σας ήρωες κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου;

Αν θέλεις ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο σου να το αγαπήσει πρέπει να τον κάνεις να ταυτιστεί με κάποιον από τους ήρωες σου. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος που το γράφεις να βρεις τα κοινά σημεία που σε ενώνουν με τους ήρωες που γέννησες στο μυαλό σου. Εξάλλου ο πρώτος αναγνώστης του βιβλίου είσαι εσύ ο ίδιος.

Διαβάζοντας σχετικά με τις σπουδές σας στη μουσική και την ψυχοθεραπεία, έχουμε την αίσθηση ότι συνδέονται με την πλοκή του βιβλίου σας. Πρόκειται για ιστορίες που έχετε εμπνευστεί από την καθημερινότητά σας;

Όταν γράφεις ένα βιβλίο κάνεις δύο καταδύσεις. Μια στον έξω κόσμο και μια στα εσώψυχα σου. Η σύνθεση σε οδηγεί στην ανάδυση και στην  συγγραφή. Από εδώ ξεκινάει η τέχνη του λόγου.

Γιατί τοποθετείτε το έργο σας στη Βιέννη και την Αλεξάνδρεια;

Είναι δυο πόλης με μεγάλη πολιτιστική ιστορία. Στην μια έζησε ο Μότσαρτ και στην άλλη ο Καβάφης. Κοσμοπολίτες…

Θα σας ενδιέφερε να δείτε την ιστορία σας να μεταφέρετε στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη;

Ποιος συγγραφέας δεν θα ήθελε να δει το έργο του στην μεγάλη οθόνη! Στην μικρή δεν ξέρω αν θα χωρούσε. Για να μην παρεξηγηθώ. Όχι η ιστορία του βιβλίου μου, αλλά ο Μότσαρτ.

Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Ετοιμάζω ένα καινούργιο μυθιστόρημα με θέμα την ιστορία ενός επιτυχημένου νέου, που στο απόγειο της επαγγελματικής του καριέρας αρρωσταίνει από μια σπάνια ασθένεια.  Πάνω στην απελπισία του αποφασίζει να κάνει τα συμπτώματα της ασθένειάς του επάγγελμα. Περισσότερα προσεχώς….

Λίγα λόγια το βιβλίο

Βιέννη, δεκαετία ’80. Ο νεαρός φοιτητής Αλέξης Βελλίδης βρίσκεται έγκλειστος στην ψυχιατρική κλινική και, μέσα από τη σύγχυση που τον διακατέχει, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι της παράξενης ιστορίας που τον οδήγησε εκεί. Θυμάται μόνο πως είχε έρθει πριν ένα χρόνο στη Βιέννη για να σπουδάσει στη Μουσική Ακαδημία…

Όλα ξεκίνησαν όταν ο καθηγητής Χαρνακούρτ της Μουσικής Ακαδημίας ζήτησε από τον Αλέξη να ετοιμάσει μια εργασία για το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Κατά την έρευνά του, ο Αλέξης ανακαλύπτει τυχαία μια παρτιτούρα που δείχνει να είναι το τελευταίο απόσπασμα του Ρέκβιεμ. Αφού καταφέρει να την αποκωδικοποιήσει με πολύ κόπο, διαπιστώνει ότι κρύβει ένα φοβερό μυστικό: τους δολοφόνους τού Μότσαρτ. Όσοι φοιτητές πλησίασαν στο παρελθόν τόσο κοντά στην αλήθεια, εξαφανίστηκαν. Και ο Αλέξης βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια θανάσιμη πλεκτάνη, χωρίς περιθώρια διαφυγής…

Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που αποτυπώνει περίτεχνα το κατατονικό κλίμα της Βιέννης και των πανεπιστημίων της τη δεκαετία του ’80.

Λίγα λόγια το συγγραφέα

Ο Μιχάλης Πατένταλης γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και μεγάλωσε στην Προσοτσάνη Δράμας. Σπούδασε Θεωρία και Αρμονία της Μουσικής, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Ψυχοθεραπεία. Από το 1996 εργάζεται στο τμήμα Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ και είναι πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας. Το 2003 το διήγημά του Η κοκκινοσκουφίτσα της πολυκατοικίας βραβεύτηκε στον διαγωνισμό “Αντώνη Σαμαράκη” των εκδόσεων Καστανιώτη και το 2014 το λογοτεχνικό του έργο Οι δικές μας ιστορίες έλαβε το Κρατικό Βραβείο της Γερμανίας για τη Δημοκρατία και Ανεκτικότητα. Το 2008 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του Ο μισθοφόρος Μινώταυρος. Το Ποιος σκότωσε τον Μότσαρτ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στο Filippou Café Clasique, οδός Ερμού 53-55 με Μπορελ, στο Βόλο.

Previous ArticleNext Article