top, ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: «Οι κόρες της Μεσσήνης» από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στο εμπόλεμο παρελθόν της Ελλάδος και τις ποικίλου είδους συνέπειες του στις ζωές ανθρώπων οποιασδήποτε κοινωνικής, θρησκευτικής και πολιτικής κατάστασης. Μια ιστορία, η οποία ξετυλίγεται καθώς αναδύονται στην επιφάνεια τα κρυμμένα μυστικά της οικογένειας της ηρωίδας.

Η ανάγκη του ανθρώπου να διατηρεί επαφές με τις ρίζες του και όλα όσα τον συνδέουν με αυτή είναι επιτακτική, καθώς είναι αυτό ακριβώς που καθορίζει τόσο εμάς ως ποιότητες όσο και τις επιλογές  μας. Παρά την αργή και υπέρ το δέον περιγραφική αφήγηση έως ότου η πλοκή να αρχίσει να αποκαλύπτεται στον αναγνώστη, η συγγραφέας Maggie Rainey-Smith καταφέρνει να μας ταξιδέψει και να μας μεταφέρει όλα εκείνα τα συναισθήματα των ανθρώπων που πολέμησαν, μετανάστευσαν και τώρα έχουν την ανάγκη να γνωρίσουν εκ νέου τους δεσμούς τους με το παρελθόν.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον από ιστορικής άποψης μυθιστόρημα, καθώς καταπιάνεται με την όχι και τόσο γνωστή μεταναστευτική ροή νεαρών Ελληνίδων προς τη Νέα Ζηλανδία προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, ποτέ όμως αποκομμένης από τις αντιλήψεις μιας εθιμοτυπικά κλειστής ελληνικής κοινωνίας. Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες τέτοιων γυναικών, σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε.

Από το οπισθόφυλλο: Η Άρτεμη έχει το όνομα της αρχαίας θεάς, αλλά δυσκολεύεται να συμπεριφερθεί αντάξια. Συνήθως αποφεύγει να αντιμετωπίσει ό,τι τη δυσκολεύει και το σκάει. Αυτή τη φορά φεύγει μακριά από τον παντρεμένο άντρα με τον οποίο έχει σχέση κι από τους Έλληνες της Νέας Ζηλανδίας, που έχουν άποψη για όλα, και τρέχει στην αγκαλιά της οικογένειας της στην Πελοπόννησο, που επισκέπτεται για πρώτη φορά. Παίρνει μαζί της τις στάχτες της μητέρας και ένα iPod με ηχογραφήσεις. Ακούγοντας τες μαθαίνει σταδιακά τι συνέβη στη γιαγιά της κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Η συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία των γυναικών μιας οικογένειας. Εκείνων που παρέμειναν στη διχασμένη Ελλάδα, της μητέρας της Άρτεμης, που – μαζί με πολλές άλλες νέες γυναίκες – έφτασε στις αρχές του 1960 στην άλλη άκρη του κόσμου για να ξεφύγει απ’ όσα είχε δει, και της Άρτεμης, που έρχεται στην Ελλάδα χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ψάχνει.

Το βιβλίο «Οι κόρες της Μεσσήνης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Γράφει: η Αγγελίνα Αγγέλη, υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΑΠΘ

Previous ArticleNext Article