top, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Λάρισα, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αιώνιες Μητέρες» Εγκαινιάζεται αύριο η εικαστική έκθεση με θέμα τη μητρότητα στο Χατζηγιάννειο στη Λάρισα

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 20:30 εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση με τίτλο «Αιώνιες Μητέρες» στην αίθουσα εκθέσεων «Τάκης Τλούπας» του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας

Στην έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, παρουσιάζεται η πρόσφατη δουλειά της Λαρισαίας φωτογράφου Κατερίνας Λιάπτσιου με θέμα τη μητρότητα, σε συνομιλία με τις εικαστικές δημιουργίες της Ιφιγένειας Σδούκου και της Βιβής Τσιόγκα και κείμενα της Στέλλας Νταβαρούκα.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο Σύλλογο Θερμοκοιτίδας Ζωής.

«Αιώνιες Μητέρες», γυναίκες κυοφορούσες, θηλάζουσες, με τα μωρά στην αγκαλιά τους, όλες φωτογραφημένες από τον φακό της Κατερίνας Λιάπτσιου με συναίσθημα, απλότητα και ειλικρίνεια, φυσικά, χωρίς καμία επιτήδευση, μάς υπογραμμίζουν τη σημασία και τον διαχρονικό ρόλο της μητρότητας.

Σαν άλλες παλαιολιθικές «Αφροδίτες» μετουσιώνονται σε θεότητες, σε Μητέρες – Θεές, σε «Μαντόνες» του Ραφαήλ, συμβολίζοντας την αρχετυπική μητρική φιγούρα.

Συνδιαλέγονται με τις εικαστικές δημιουργίες, μικτής τεχνικής, της Ιφιγένειας Σδούκου και της Βιβής Τσιόγκα, οι οποίες τονίζουν τον διαχρονικό συμβολισμό αλλά και την ιερότητα της μητρότητας.

Τάματα, οι μητέρες – θεές, το στήθος της ζωής, με συμβολικό τρόπο αποθεώνουν όλες αυτές τις διαχρονικές ποιότητες της μητρότητας που πηγάζουν από εσωτερικές διερμηνείες, μνήμες και προσωπικά τους βιώματα.

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψεi που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου.»
Οδ. Ελύτης

Η Κατερίνα Λιάπτσιου γεννήθηκε και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή ΑΚΤΟ και ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του΄90.
Συνεργάστηκε ως φωτορεπόρτερ σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για σειρά ετών. Έχει στο ενεργητικό της ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στη Λάρισα και την Αθήνα, φωτογραφικά λευκώματα, ενώ έργα της εκτίθενται μόνιμα στις παιδιατρικές κλινικές των δύο νοσοκομείων.
Tα τελευταία χρόνια έχει το δικό της στούντιο στο Κέντρο της Λάρισας.
Έχει ιδιαίτερη αγάπη στο πορτρέτο, στη φωτογράφιση νεογέννητων και στη φωτογραφία μητρότητας… Ασχολείται επίσης και με τη φωτογράφιση Γάμου-Βάπτισης.

Η Ιφιγένεια Σδούκου γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας.
Έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων και σε ιδιωτικές συλλογές. Συνεργάστηκε σαν εικονογράφος με τον εκδοτικό οίκο «Ανέμη».
Σχεδίασε αφίσες και εξώφυλλα δίσκων. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η Βιβή Τσιόγκα γεννήθηκε και ζει στη Λάρισα. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ.Θ. στο εργαστήρι του Δ. Κοντού και φωτογραφία με τον Γ. Κατσάγγελο.
Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με τη δημιουργία εικαστικών καπέλων. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έργα της βρίσκονται στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Εικαστικό κέντρο Λάρισας και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Η Στέλλα Νταβαρούκα γεννήθηκε στη Λάρισα και είναι φιλόλογος και ποιήτρια.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στις 20:30
Διάρκεια:1-15 Νοεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: 18:00 -21:00
Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

Previous ArticleNext Article