top, ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: «Η προδοσία» από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κάτω από τη βαριά σκιά του επικείμενου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σε μια Ευρώπη που βράζει ολόκληρη, ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας δύο αδερφών. Ένα βαρύ μυστικό τις ενώνει, εμφατικά μπλεγμένο με την αδερφική αγάπη και την ιδιαίτερη σύνδεση που φέρεται να έχουν τα δίδυμα αδέρφια. Ωστόσο αντιλαμβάνονται τον κόσμο τόσο διαφορετικά, που αναπόφευκτα το τέλος προμηνύεται σκληρό.

Η συγγραφέας Kate Furnivall, με μια υπέροχη γραφή, αποδίδει πλήρως τα ιδεολογικά παιχνίδια των εξουσιών της εποχής μεταφέροντας μας από τη Γαλλία, όπου λαμβάνει χώρα η ιστορία, στη Γερμανία του Χίτλερ και την Ισπανία του Φράνκο. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, οι δύο αδερφές παλεύουν με τους «δαίμονες» τους, ενώ η ένταξη και η υποστήριξη τους σε «στρατόπεδα» θα τις αναγκάσει να βρεθούν αντιμέτωπες με καταστάσεις που τις αλλάζουν ριζικά. Όσο προχωρά η ιστορία μυστικά και πρόσωπα από το παρελθόν αναδύονται στο παρόν, αποκαλύπτοντας προδοσίες οι οποίες θα ανατρέψουν τα σχέδια και τις πεποιθήσεις των προσώπων και θα τα εγκλωβίσουν εντός μιας εσωτερικής πάλης  μεταξύ οικογένειας και ιδεολογίας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, το οποίο καταφέρνει  μέσω της περιγραφικής του πληρότητας και της ιστορικής του διάστασης να μεταδώσει στον αναγνώστη τις ανησυχίες, τους φόβους και την ανάγκη του ανθρώπου να παλέψει για τα ιδεολογικά του πιστεύω ανεξαρτήτως κόστους,  καθώς και το βάρος που φέρνουν οι πράξεις του παρελθόντος και τον ρόλο που αυτές παίρνουν στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου στην κοινωνία.

Από το οπισθόφυλλο: Αδελφές. Συνωμότριες. Δολοφόνοι; Θα μπορούσες να σκοτώσεις κάποιον; Κάποιον που αγαπάς; Παρίσι 1938. Η Ρομέν είναι πιλότος, παράτολμη και γεμάτη πάθος, ενώ η αδελφή της, η Φλοράνς, είναι μια κοσμική κυρία που απολαμβάνει την εξουσία και τα προνόμια. Και οι δύο έχουν κάτι να αποδείξουν – και κάτι να κρύψουν. Οι κόσμοι τους συγκρούονται όταν πλέον ο φόβος καραδοκεί στους δρόμους του Παρισιού. Η Ρομέν είναι ταγμένη στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, αλλά η Φλοράνς βλέπει το φασισμό ως μοναδική σανίδα σωτηρίας. Στο κατώφλι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα σε έναν κυκεώνα μυστικών και ψεμάτων, κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται και η προδοσία κυλά στο αίμα όλων.

Το βιβλίο «Η προδοσία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κριτική: Αγγελίνα Αγγέλη

Previous ArticleNext Article