top, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Μαγνησία, Περιβάλλον, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

UrbanAct: Οι καλλιτέχνες που αλλάζουν όψη στις πόλεις με πανέμορφες τοιχογραφίες

Όλοι όσοι ζούμε στο Βόλο έχουμε δει να αλλάζει η πόλη μας με τις υπέροχες τοιχογραφίες σε διάφορα κτίρια με το χρώμα να κυριαρχεί στη ζωή μας και να σπάει λίγο αυτό το γκρίζο αστικό τοπίο. Πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα UrbanAct η οποία παρεμβαίνει εικαστικά στο αστικό τοπίο με την δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών. Η μεταμόρφωση με τις τοιχογραφίες τους των γκρίζων κτιρίων εκτός από εντυπωσιακές αποτελούν πηγή έμπνευσης για μαθητές, περαστικούς και για κάθε έναν από εμάς.

Η UrbanAct μέσα από τη δική τους εικαστική ματιά επιχειρούν να αποτυπώσουν τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όνειρα του καθενός και θα διαβάσετε παρακάτω στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Κυριάκος Ιωσηφίδης, συντονιστής προγραμμάτων UrbanAct  πώς ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα.

Συνέντευξη: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημόσιας τοιχογραφίας στο Βόλο; Τι σημαίνει “UrbanAct”; 

Μέλη της ομάδας μας είχαν ξεκινήσει το 1998 τις πρώτες μεγάλες τοιχογραφίες στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε δημόσιες και ιδιωτικές επιφάνειες και μια από αυτές τις τοιχογραφίες και ιδιαίτερη είχε γίνει στο Βόλο το 2002, στο σιλό του λιμανιού με τον «Ναύτη με τα Τατουάζ», με τη συμμετοχή οκτώ καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και «αρχιμάστορες» το βραζιλιάνικο δίδυμο των OsGemeos.

Από τότε βήμα βήμα στήναμε κάθε χρόνο και μερικές τοιχογραφίες ακόμη και φεστιβάλ για να φτάσουμε στο σήμερα να έχουμε το μοναδικό Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών στην Ελλάδα, με έντυπο χάρτη, οδηγό περιήγησης για τους πολίτες και επισκέπτες της πόλης μας.

Η λέξη UrbanAct αποτυπώνει αυτό που κάνουμε και ταυτόχρονα συνδέει δύο στοιχεία, την δράση στο δημόσιο χώρο.

Η ομάδα της UrbanAct αποτελείται από σταθερά μέλη; Πώς επιλέγετε τους καλλιτέχνες και την εκάστοτε τοιχογραφία; 

Ο βασικός μας «κορμός»  είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που είναι από Βόλο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μετά υπάρχει ένας στενός κύκλος συνεργαζόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους οποίους έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα, τους εμπιστευόμαστε και μας εμπιστεύονται .

Μας έχετε παρουσιάσει εντυπωσιακά έργα μέχρι σήμερα. Εσείς έχετε ξεχωρίσει κάποιο από αυτά είτε ως το πιο αγαπημένο είτε ως το πιο δύσκολο; 

Όλες οι τοιχογραφίες έχουν την «ιστορία» τους και τα αγαπάμε ακριβώς επειδή μας έχουν αφήσει ωραίες στιγμές, τόσο με τους ιδιοκτήτες είτε είναι ιδιώτες, είτε σχολεία οπότε αναφερόμαστε στις δ/νσεις των σχολείων στους γονείς και στους μαθητές, οι στιγμές με τους καλλιτέχνες-δημιουργούς των έργων κ.α.

 

Πώς μπορεί κάποιος να σας βρει για να συμμετέχει στην ομάδα σας; Υπάρχουν κριτήρια στις επιλογές καλλιτέχνη και κτηρίου;

Μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας αρχικά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (site, fb, insta), ή ακόμα καλύτερα να μας επισκεφθεί στις τοιχογραφίες που υλοποιούμε ανά διαστήματα. Κριτήρια για την επιλογή του εκάστοτε καλλιτέχνη είναι η εμπειρία του σε ανάλογα έργα, το «νέο» που θα φέρει στη πόλη μας και πως αυτό θα «δέσει» με τον εκάστοτε χώρο και τα θέλω του εκάστοτε  «ιδιοκτήτη» κ.α. αλλά πάνω από όλα μετράει η διάθεση, η υπομονή και η καλοπροαίρετη συνεργασία. Για την επιλογή των κτιρίων, ενδιαφέρον υπάρχει για αυτά που είναι «ορατά», δεν έχουν ανάγκη για σοβατίσματα και έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα παράθυρα ή ανοίγματα. Αλλά και αυτές οι προϋποθέσεις δεν είναι δεσμευτικές, μιας και έχουμε κάνει τοιχογραφίες σε επιφάνειες που ήταν «διαλυμένες» ή και σε κρυφά σημεία της πόλης, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, απρόσμενο και ιδιαίτερο.

 

Κλείνοντας πείτε μας αν έχετε ήδη κάποιες μελλοντικές τοιχογραφίες που θα αναμένουμε στην πόλη του Βόλου.

Συνεχίζουμε μέχρι τέλος του έτους, το φεστιβάλ “CityCall”, το τέταρτο κομμάτι του φεστιβάλ με τρεις τοιχογραφίες και την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από Ισπανία, Ιταλία και Βραζιλία. Τον Γενάρη θα τρέξουμε για πρώτη φορά την ομαδική έκθεση στην γκαλερί Δέλτα με όσους καλλιτέχνες συμμετείχαν φέτος στο φεστιβάλ. Παράλληλα συνεχίζουμε την τοιχογραφία έναντι του Μουσείου Πόλης και ετοιμάζουμε και μια σειρά σημαντικών δράσεων για το 2020.

Βρείτε την UrbanAct εδώ:

www.urbanact.gr

fb/urbanact.gr

fb/zografizontasxolikaktiria

Previous ArticleNext Article