Διάφορα

Η μυστική σήραγγα των Αζτέκων

Η πόλη του Μεξικού κρύβει κάτω από τα θεμέλιά της κτίρια και ναούς της Αζτέκικης Αυτοκρατορίας. Αρκετοί αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει μια μυστική σήραγγα των Αζτέκων που είχε θαφτεί κάτω από τους πολυσύχναστους δρόμους έξω από το Μεξικό για πάνω από 600 χρόνια. Είναι διακοσμημένη με γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Moctezuma I και συνδέεται με το θεό του νερού και της γονιμότητας, τον Tlaloc.

Το 1978, μια ομάδα ηλεκτρολόγων βρήκε έναν τεράστιο μονόλιθο θαμμένο πολύ κοντά στον σημερινό μητροπολιτικό καθεδρικό ναό της πόλης του Μεξικού. Για πέντε χρόνια γινόντουσαν ανασκαφές στην περιοχή μέχρι να ανακαλυφθεί εν τέλει ότι επρόκειτο για υπολείμματα της αρχαίας μητρόπολης Tenochtitlan, πρωτεύουσας της Αζτέκικης Αυτοκρατορίας, όπου οι Ισπανοί άρχισαν να χτίζουν τον καθεδρικό ναό το 1573.

Ο στόχος ήταν να κρύψουν τους ιερούς ναούς των Αζτέκων και να επιδείξουν τη δύναμή τους, αλλά πλέον έχει ανακαλυφθεί ότι δεν υπάρχουν μόνο αρχαίοι βωμοί. Θα μπορούσε να υπάρχει μια ολόκληρη πόλη κάτω από το έδαφος της σημερινής πρωτεύουσας του Μεξικού: στην πραγματικότητα, έχουν ανασκαφεί περισσότερα από 500 τετραγωνικά μέτρα γης.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος ενός 15ετούς έργου συντήρησης γύρω από την οδό San Cristóbal, όπου στεγάζεται μια τεράστια δομή που χτίστηκε από τους ιθαγενείς πριν εκατοντάδες χρόνια. Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH), το οποίο σημείωσε επίσης ότι το τείχος ήταν διακοσμημένο με πολλά γλυπτά και αγάλματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες που εργάζονται σήμερα στο κέντρο της πόλης να αναφέρουν πιθανά ευρήματα και να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε εργασία οικοδόμησης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι ερευνητές βρήκαν 11 εικόνες που έχουν χαραχθεί στον τοίχο της σήραγγας (αφιερωμένες στο θεό της βροχής και του κεραυνού), μήκους 84 μέτρων, καθώς και τα ερείπια μιας ξύλινης πόρτας. Η ομάδα του εργάζεται σε αυτόν τον τομέα από το 2004. Τότε ξεκίνησε ένα έργο συντήρησης γύρω από την οδό San Cristóbal, όπου οι αυτόχθονες λαοί έχτισαν την υποδομή τον 17ο αιώνα, σύμφωνα με τον μοναχό της εποχής, Juan de Torquemada.

Δημόσια έργα

Πιστεύεται ότι αυτή η σήραγγα χτίστηκε από τον περίφημο αυτοκράτορα Moctezuma I, ο οποίος εισήγαγε μια κοινωνική, οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της κυριαρχίας του διάσημου πολιτισμού.

Ωστόσο με την έλευση των Ισπανών τα πράγματα άλλαξαν. Ο Ερνάν Κορτές, ο οποίος ηγήθηκε των επιχειρήσεων για τη κατάληψη της αυτοκρατορίας των Αζτέκων,  ήθελε να γίνει εμφανής η ισπανική κυριαρχία άμεσα, σβήνοντας κάθε ίχνος του πολιτισμού των ιθαγενών. Ο στόχος της οικοδόμησης του καθεδρικού ναού και άλλων κτηρίων ήταν να κρύψουν τους ιερούς ναούς των Αζτέκων και να συμβολίσουν τη δύναμη της νέας ισπανικής αυτοκρατορίας.

Οι Αζτέκοι ήταν διάσημοι για τη γεωργία τους, όπου εισήγαγαν άρδευση, αποστραγγίζοντας τους βάλτους και δημιουργώντας τεχνητά νησιά στις λίμνες. Αυτός ο πολιτισμός ανέπτυξε επίσης μια μορφή ιερογλυφικής γραφής, ένα σύνθετο ημερολογιακό σύστημα και έχτισε διάσημες πυραμίδες και ναούς. Επιπλέον, ήταν επίσης γνωστοί για τον κανιβαλισμό και τα τελετουργικά με θυσίες ανθρώπων.

Αν τρομάξατε με τους κανιβαλισμούς και τις ανθρωποθυσίες, μπορείτε να μπείτε στο novibet.gr και να περάσετε ατέλειωτες ώρες διασκέδασης, παίζοντας στοίχημα.

Previous ArticleNext Article