top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: “ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ- Στην παγωμένη γη” από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή στην παγωμένη γη, της συγγραφέως Τζένης  Κουτσοδημητροπούλου ( δηλώνω fun του ταλέντου της στη συγγραφή, την ικανότητα της να σε κάνει να νιώθεις οικεία και την απλότητά της), από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.

Το βιβλίο ξεφυλλίστηκε μονορούφι, οι λέξεις έτρεξαν βροχή και οι γνώσεις δεν χώρεσαν στο συρταράκι του μυαλού μου, έτσι δανείστηκα το μπαούλο γνώσεων, για να εμπλουτίσω τις ελάχιστες τελικά πληροφορίες που είχα για τους Ινουίτ.

Οι πληροφορίες που μας δίνει η συγγραφέας για τους Ινουίτ, τα ήθη, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής τους κι όχι μόνο είναι αξιοζήλευτες. Διακρίνεται πραγματικά η απίστευτη εργασία που έκανε η ίδια πίσω από όλο αυτό, που εμείς διαβάζουμε. Οι πηγές  στο τέλος του βιβλίου με έκαναν να καθυστερήσω να γράψω την παρουσίαση του, (έψαξα την κάθε μία), διαθέτει πολύ υλικό για κάθε εκπαιδευτικό που θέλει να δουλέψει από τον Ιανουάριο τις φυλές.

Εκείνο όμως, το πιο σημαντικό μήνυμα που προσφέρει αυτό το σπουδαίο βιβλίο, είναι η ευαισθητοποίηση του περιβάλλοντος που πρέπει μικρούς και μεγάλους να μας απασχολεί. Λιώνουν οι πάγοι, το παγόβουνο θα καταπιεί ένα ολόκληρο χωριό, συλλαμβάνονται ακτιβιστές γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τη γεώτρηση του πετρελαίου κι όλο αυτά βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος μας αφορά όλους δεν πρέπει να την προσπερνάμε ως απλή είδηση…!!!

Το βιβλίο απευθύνεται για παιδιά 9 ετών και πάνω κι όταν λέω πάνω πολύ παραπάνω από ότι μπορεί ένα παιδικό βιβλίο να αγγίξει. Η συγγραφέας την ίδια στιγμή αγκαλιάζει, την ιστορία δύο μικρών πρωταγωνιστών, με εκείνη του τρομερού εξερευνητή, ο οποίος πριν από τα ταξίδια του άφησε κληρονομιά στο μικρό αγόρι το ημερολόγιό του.

Η εναλλαγή ημερολογίου και «πραγματικότητας», πέρα από την πλοκή διαφέρει και στις γραμματοσειρές του κειμένου, καθώς ακόμη και το πεζό κείμενο με τους διαλόγους, ξεχωρίζει με τη bold διάθεσή του.

Η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, επίσης έχει εναλλαγές, καθώς στο ημερολόγιο οι εικόνες θυμίζουν σκίτσα που κάνουμε με στυλό ή ξυλομπογιές, όταν σκεφτόμαστε και θέλουμε να γράψουμε κάτι, ενώ ταυτόχρονα το κείμενο αγκαλιάζουν εικόνες γεμάτες χρώμα και ζωντάνια που σου φτιάχνουν τη διάθεση, τονίζοντας την κάθε λεπτομέρεια της πραγματικότητας ή της φαντασίας.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το μαμακχτού ακουτά, να πιείτε καφέ με αλκοόλ, να γευτείτε ένα μπολ Σουσουατ… δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το ημερολόγιο σε κάθε βιβλιοπωλείο. Κι αν δεν ισχύει κάτι από αυτά που πιο πάνω αναφέρθηκαν, παρακαλώ να γίνει μια «μονομαχία» μετά μουσικής… Ξέρω τι σας λέω… Να ντυθείτε καλά εγώ κρυολόγησα στο ξεφύλλισμά του.

ΥΓ: Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο της σειράς: το 1ο  Ωκεανία, το 2ο Αρκτικές περιοχές, το 3ο  Αμερική & Ινδιάνοι; Ποιος ξέρει!!! Θα ετοιμάσω το διαβατήριο μου, έτσι κι αλλιώς.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article