Στο τένις, ο τίτλος του «βασιλιά» έχει απονεμηθεί στον Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος όταν έχασε για πρώτη φορά από τον Στέφανο Τσιτσιπά στη Μελβούρνη, όλοι μιλούσαν για αλλαγή φρουράς.
Από τότε, μέσα Γενάρη 2019, η απόδοση του Τσιτσιπά είχε σκαμπανεβάσματα: είχε χαρές με τίτλους, αλλά και κακές εμφανίσεις που είχαν ρίξει την ψυχολογία του. Ομως με έναν… μαγικό τρόπο κατάφερε, από εκεί που έλεγε πως νιώθει «άδειος», να κατακτήσει τον κόσμο, κερδίζοντας τον τίτλο στο ATP Finals του Λονδίνου, το σημαντικότερο τουρνουά τένις μετά τα τέσσερα γκραν σλαμ.
Μία επιτυχία που μπαίνει σε αξία στην ίδια λίστα με επιτυχίες όπως η κατάκτηση του Euro το 2004, του Ευρωμπάσκετ το 1987, το χρυσό της Πατουλίδου το 1992, ή ακόμη και το αργυρό στο Παγκόσμιο του μπάσκετ στη Σαϊτάμα. Και αυτό όχι γιατί… πέφτει κάποιος από τα σύννεφα με την εμφάνιση του Τσιτσιπά, αλλά γιατί κανείς δεν σκεφτόταν πριν από δύο χρόνια πως ένας Έλληνας θα μπορούσε να γίνει ο «βασιλιάς» των τουρνουά Masters, αφήνοντας πίσω του την Big 3 (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς).
Και αυτά, ακριβώς έναν χρόνο μετά τη νίκη του στο Next Gen, τους τελικούς των Κ-21 στο Μιλάνο, που ήταν το έναυσμα για μια λαμπρή σεζόν φέτος. Μια σεζόν που στο τέλος τον έκανε τον νεαρότερο, μετά τον Λέιτον Χιούιτ το 2001, που κερδίζει τον συγκεκριμένο τίτλο.
Η φετινή… τρελή πορεία του Τσιτσιπά είχε ξεκινήσει με τρεις στόχους το 2019, όπως είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Ο πρώτος ήταν να μπει στο τοπ-10 της παγκόσμιας κατάταξης, ο δεύτερος να περάσει στα ημιτελικά ενός γκραν σλαμ και ο τρίτος να φτάσει να παίξει στο ATP Finals. Τα πρώτα δύο τα είχε κάνει ήδη… τέλος Γενάρη. Στο Λονδίνο, όχι μόνο πήγε, αλλά… σήκωσε και τη κούπα. Για να φτάσει ως εκεί όμως, πέρασε από πολλά στάδια. Εκεί που ανέβηκε ψηλά ο πήχης, ήταν τον Γενάρη, στο Αυστραλιανό όπεν.
Η τρελή του πορεία τον έφερε στους «16» απέναντι στο ίνδαλμα του, τον Ρότζερ Φέντερερ… Εκεί αν και έχασε στο τάι μπρέικ το πρώτο σετ, κατάφερε να κερδίσει με 3-1 και να προκριθεί στα προημιτελικά. Ήταν η πρώτη φορά που κέρδισε τον κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών, στο πρώτο σημαντικό τουρνουά της σεζόν. Το επανέλαβε και στο τελευταίο, αυτό του Λονδίνου…
Στη Μελβούρνη έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου ο Ναδάλ τον… κατατρόπωσε, όμως ήδη ο Στέφανος είχε μπει στην ελίτ για τα καλά. Το είχε αποδείξει την προηγούμενη χρονιά. Όταν όμως απέκλεισε τον Φέντερερ, όλος ο πλανήτης παραμιλούσε και ήταν η πρώτη φορά που έγινε λόγος για αλλαγή σκυτάλης… Ακόμη και ο ίδιος ο Ελβετός, δήλωνε πως βλέπει στοιχεία δικά του, πάνω στον Στέφανο.
«Το να νικάς τον Τζόκοβιτς στο Τορόντο, αλλά και τους Ζβέρεφ, Άντερσον και εμένα εδώ (Μελβούρνη), είναι αυτό που χρειάζεσαι για να πας στο επόμενο επίπεδο. Είναι πολύ ωραίο για αυτόν. Σίγουρα τον βλέπω να είναι ψηλά για πολύ καιρό. Έχει backhand με το ένα χέρι, ενώ κι εγώ είχα παλιότερα μακριά μαλλιά. Έχει περισσότερο continental grip από τους παίκτες της τωρινής εποχής. Και αυτό πάει περισσότερο προς εμένα, παρά προς τον Ναδάλ», έλεγε μετά τον αποκλεισμό του.
Τρεις τίτλοι στην αρχή της σεζόν για Τσιτσιπά
Ο Τσιτσιπάς πήγε με… φόρα σε αρκετά τουρνουά. Κατέκτησε δύο τίτλους στην αρχή της σεζόν (Μασσαλία, Εστορίλ, ενώ το 2018 κέρδισε στη Στοκχόλμη και το Next Gen), έχασε έναν στο Ντουμπάι (πήρε την ρεβάνς του ο Φέντερερ) και έδειχνε έτοιμος για μεγάλα πράγματα.
Μετά τον Μάρτιο ήρθαν κάποιες κακές εμφανίσεις και πρόωροι αποκλεισμοί που τον προβλημάτισαν. Αποκλεισμός στον πρώτο γύρο στο Ιντιαν Γουέλς και άλλα τρία σερί τουρνουά όπου σταμάτησε στους «16». Έτσι πήγε σε ένα μικρότερο τουρνουά, το 250αρι του Εστορίλ, το οποίο κατέκτησε και αναπτέρωσε το ηθικό του. Ακολούθησαν ο τελικός στη Μαδρίτη (ήττα από Τζόκοβιτς), όπου κέρδισε τον Ναδάλ στα ημιτελικά και έγινε ο νεαρότερος τενίστας που κερδίζει τουλάχιστον από μία φορά και τους τρεις κορυφαίους του κόσμου (Φέντερερ, Τζόκοβιτς, Ναδάλ), μετά ο ημιτελικός στη Ρώμη, όπου αποκλείστηκε από τον Ναδάλ, αλλά και ο οδυνηρός αποκλεισμός στο Ρολάν Γκαρός από τον Σταν Βαβρίνκα, σε ένα παιχνίδι που κράτησε 5 ώρες και 10 λεπτά, το μεγαλύτερο σε διάρκεια που έχει παίξει ποτέ.
Σερί αποκλεισμοί και… τέλος τα social media
Το καλοκαίρι ακολούθησε η δυσκολότερη περίοδος στην επαγγελματική του καριέρα. Πέντε σερί αποκλεισμοί από τον πρώτο γύρο (Μόντρεαλ, Σινσινάτι, US Open, Γενεύη, Ζουχάι), ενώ μετά το US Open, έκαναν αίσθηση οι δηλώσεις του πως νοιώθει «άδειος» και χωρίς έμπνευση. Τι έκανε; Αποχώρησε από τα social media για ένα διάστημα, κίνηση που αποδείχθηκε… σωτήρια για τον ίδιο όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, μετά την κούπα στο Λονδίνο.
«Το έλεγα αυτό στον Πάτρικ Μουράτογλου. Κοιτούσε το feed στο Instagram του και του έλεγα πως αυτό ήταν που μου δημιουργούσε στρες, να βλέπω δημοσιεύσεις άλλων ανθρώπων. Είμαι ήδη αρκετό καιρό εκτός και καθώς τον κοιτούσα να σκρολάρει στις φωτογραφίες άλλων ανθρώπων προσπαθούσα να μην κοιτάζω καν. Νιώθω πως δεν μου χρειάζεται καθόλου αυτό. Είναι κάτι που με βοηθάει, βοηθάει στο να συγκεντρώνομαι και να μη σκέφτομαι τόσο πολύ. Σκεφτόμουν πολλά πράγματα όταν βρισκόμουν στο court και ήμουν ενεργός στα social media και σπαταλούσα ενέργεια και φαιά ουσία», είπε, ενώ τον περασμένο Οκτώβρη δήλωνε πως το να απέχει από τα σόσιαλ ήταν «το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη. Έμεινα στη Νέα Υόρκη 5-6 μέρες μετά απ’ αυτή την ήττα και είχα το χρόνο να ανακαλύψω νέα πράγματα. Ήταν σημαντικό για μένα να διασκεδάσω λίγο και να συνειδητοποιήσω τι χρειάζομαι στη ζωή μου».
Έχοντας «καθαρίσει» το μυαλό του, έφτασε ως τον τελικό στο Πεκίνο, όπου έχασε από τον Τιμ, ως τα ημιτελικά σε Σαγκάη και Ελβετία και στα προημιτελικά στο Παρίσι.
Ο θρίαμβος του Τσιτσιπά στο Λονδίνο
Τελικός στόχος για την φετινή σεζόν το Λονδίνο, όπου δήλωνε ευχαριστημένος που πάει εκεί για πρώτη φορά. Τελικά όχι μόνο πήγε, αλλά έκανε και το δικό του… θαύμα, κερδίζοντας τον τίτλο στην παρθενική του συμμετοχή. Κληρώθηκε σε έναν όμιλο απέναντι στον Ναδάλ, τον Ζβέρεφ και τον Μεντβέντεφ, τον οποίο δεν είχε κερδίσει ποτέ ως τώρα και η σχέση τους δεν είναι και η καλύτερη. Κατάφερε να τον κερδίσει για πρώτη φορά, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης και μετά ήρθε και η δεύτερη νίκη, με 2-0 σετ, επί του Ζβέρεφ. Το τρίτο παιχνίδι με τον Ναδάλ ήταν τυπικής σημασίας. Έχασε μεν με 2-1, αλλά τερμάτισε πρώτος στον όμιλο, πέφτοντας πάνω στον Φέντερερ στα ημιτελικά… Αν και κάποιος θα το χαρακτήριζε ως το χειρότερο δυνατό σενάριο, ο Τσιτσιπάς έκανε την ανατροπή και από 0-1 κέρδισε 2-1 σετ τον «βασιλιά», φτάνοντας στον τελικό. Εκεί ήρθε άλλη μια ανατροπή, κόντρα στον Τιμ και σήκωσε την κούπα – και την Ελλάδα – ψηλά.
Τσιτσιπάς: «Περήφανος Έλληνας, θέλω ένα γκραν σλαμ»
Ο Έλληνας τενίστας, μιλώντας στα ελληνικά ΜΜΕ μετά τον θρίαμβό του, έλεγε πως είναι τρομερό συναίσθημα να γνωρίζει πως οι συμπατριώτες του κάθονται και βλέπουν πλέον τένις τόσο φανατικά.
«Είναι φοβερό συναίσθημα να φέρνω τους Έλληνες πιο κοντά και ότι τους κάνω να μαθαίνουν το άθλημα. Είμαι περήφανος για το εαυτό μου που κάνω κάτι τόσο καλό για την Ελλάδα, νιώθω περήφανος που είμαι Έλληνας και που επιδιώκω κάθε φορά να δίνω και την ψυχή μου στο γήπεδο. Στον σημερινό αγώνα υπήρχαν χιλιάδες φωνές από Έλληνες που ήρθαν να με υποστηρίξουν», είπε χαρακτηριστικά και ήδη σκέφτεται το επόμενο μεγάλο του βήμα: την κατάκτηση ενός Grand Slam τίτλου…
«Νιώθω ότι το παιχνίδι μου γίνεται καλύτερο και θεωρώ ότι είμαι κοντά στο να στεφτώ πρωταθλητής Grand Slam. Ξέρω ότι αυτά είναι μεγάλα λόγια, αλλά νιώθω ότι ανήκω εκεί. Παίζω με τους καλύτερους παίκτες και η προσπάθεια και η δουλειά που βάζω αξίζει να έχει ένα αποτέλεσμα σαν αυτό», σχολίασε.
Γνωρίζει βέβαια πως κι εκεί θα πρέπει να κερδίσει τους τρεις κορυφαίους του πλανήτη, που μπορεί – οι δύο- να βρίσκονται στη δύση της καριέρας του, όμως παραμένουν εξαιρετικοί…
«Είναι δύσκολη αποστολή να τους νικήσεις σε Grand Slam στα πέντε σετ, τους δίνει περισσότερες ευκαιρίες να μείνουν στο ματς. Μοιράζονται περίπου 60 Grand Slams. Για εμάς τους νέους είναι θέμα χρόνου. Δεν ξέρω. Θα πρέπει είτε να τους νικήσουμε ή να τους περιμένουμε», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό.
Αξία στη νίκη του, δίνουν πάντως και τα λόγια του ηττημένου, του Ντομινίκ Τιμ. «Ηταν απίστευτο ματς. Μπράβο Στέφανε! Παίξαμε ένα παιχνίδι μυαλού στο πιο σκληρό άθλημα που υπάρχει. Το άξιζες και είσαι απίστευτος παίκτης. Μακάρι να έχουμε κι άλλους σπουδαίους τελικούς μαζί στο μέλλον. Γιατί όχι πάλι εδώ του χρόνου», του είπε.
Τα… κατορθώματα του Τσιτσιπά το 2019
Με τη σεζόν να ολοκληρώνεται πλέον, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε τα εξής:
Κέρδισε τρεις τίτλους (Εστορίλ, Μασσαλία, Λονδίνο)
Είχε ρεκόρ 50 νίκες- 24 ήττες (100-61 καριέρας)
Έφτασε ως το Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης (τώρα είναι στο Νο6)
Από τους αγώνες συγκέντρωσε 4.056.204 δολάρια, από τα οποία το 1,7 προέρχεται από τους ATP Finals
Το συνολικό ποσό που έχει κερδίσει σε τρία χρόνια επαγγελματικής καριέρας, είναι 7.209.605 δολάρια
Έκανε νέο ρεκόρ καριέρας στην παγκόσμια κατάταξη 14 φορές από το 2018 μέχρι σήμερα
Κερδίζοντας τον Ναδάλ στο χώμα (Μαδρίτη) έγινε ο νεαρότερος που το πετυχαίνει απέναντι στον Ισπανό στη συγκεκριμένη επιφάνεια
Σημείωσε 521 άσους στη σεζόν, ενώ έπαιξε σε 6 τελικούς, κερδίζοντας τους 3.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/spor/tsitsipas-prigkipas-egine-basilias-sto-atp-finals