top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: “ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ;” από τις εκδόσεις Διάπλαση

Το “γράμμα” στάλθηκε από το ταχυδρομείο, ανοίγω και βλέπω μια γλυκιά μουσουδίτσα να κρατά ένα άλλο γράμμα, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ; (BEST SELLER NEW YORK TIMES), από τις εκδόσεις Διάπλαση, του συγγραφέα – εικονογράφου Τρόι Κάμινγκς.

“Αποφασισμένος να βρει ένα σπιτάκι, ο Άρφι στέλνει γράμματα σε όποιον μένει ή δουλεύει στην οδό Μπάτερνατ. Και γιατί όχι; Είναι ο καλύτερος σκύλος που μπορεί να έχει κανείς: υπάκουος, προσεκτικός, εκπαιδευμένος να τα κάνει έξω. Και όμως, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ’ όσο φαίνονται, κι ο Άρφι πέφτει από τη μια απογοήτευση στην άλλη. Θα τα καταφέρει να κάνει κάποιον να τον υιοθετήσει;”.

Το έξυπνο και χιουμοριστικό αυτό βιβλίο, ευαισθητοποιεί το μικρό αναγνώστη για τα αδέσποτα ζώα και κινητοποιεί τους μεγάλους, να εκπαιδεύσουν τον αυριανό πολίτη, ο οποίος οφείλει να σέβεται, να προσέχει και να διαχειρίζεται με υπεύθυνη συμπεριφορά τα κατοικίδια ζώα. Άλλωστε ο μικρός Άρφι δηλώνει στο πρώτο του γράμμα εκπαιδευμένος κι αυτό υπονοεί πως ή έχει χαθεί και ποτέ δε βρέθηκε πίσω στη θαλπωρή του πρώτου του σπιτιού ή τον έχουν εγκαταλείψει.

Ο σκυλάκος πρωταγωνιστής κάθε φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με μία δυσκολία του “μελλοντικού” του ιδιοκτήτη, ο οποίος αδυνατεί να τον υιοθετήσει. Ο πρώτος έχει γάτα, η δεύτερη του δίνει συκωτάκια με αγάπη, αλλά έχει άσχημη εμπειρία με σκύλο, η πυροσβεστική έχει ήδη τον πυροσβέστη σκύλο της και συνεχίζει βρίσκοντας κι άλλους κι άλλους με χίλιες δύο δικαιολογίες. Μερικοί του απαντούν τρυφερά, άλλοι γεμάτοι τύψεις, κάποιος πάλι δίχως καθόλου σεβασμό, θα υπάρξει άραγε έστω κι ένας, να του απαντήσει θετικά;

Το βιβλίο έχει πλούσια και καταπληκτική εικονογράφηση, η οποία πλαισιώνει κι ενισχύει το μικρό ανάλαφρο κείμενο κι απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μέσα στο ξεφύλλισμά του θα συναντήσετε με κεφαλαία  και bold γράμματα, τις επιστολές  του Άρφι, ενώ οι απαντήσεις των ιδιοκτητών είναι διαφορετικής γραμματοσειράς κάθε φορά, τονίζοντας έτσι τη μοναδικότητα του καθενός.

Στην τελευταία σελίδα ο συγγραφέας σε μικρό κίτρινο χαρτί σημειώσεων, προτείνει λύσεις για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο ζώο.

Εξαιρετικό, διασκεδαστικό κι ανάλαφρο βιβλίο για την τάξη και το σπίτι, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα…

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article