top, ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: «Τα χρώματα της πυρκαγιάς» από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Στη Γαλλία της εποχής του μεσοπολέμου, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας γυναίκας η οποία καλείται να αναλάβει καθήκοντα που ξεπερνούν λόγω του φύλου της (σύμφωνα με τις επικρατούσες πάντα αντιλήψεις της εποχής) τις ικανότητες της. Ως εκ τούτου,  πρόκειται για μια ιστορία επιβίωσης σε έναν σκληρό και άκρως ανδροκρατούμενο κόσμο, όπου η πρωταγωνίστρια θα αντιμετωπίσει απληστία και διαφθορά σε συνδυασμό με παντελή έλλειψη ηθικότητας ακόμη και από κοντινούς της ανθρώπους, μια κοινωνική κατάσταση η οποία υφίσταται ακόμη και σήμερα, προσδίδοντας έτσι στο μυθιστόρημα σύγχρονο χαρακτήρα! Η προσπάθεια για εκδίκηση και λύτρωση φαίνεται να είναι μονόδρομος και θα επιστρατεύσει κάθε μέσο για να το επιτύχει, ρισκάροντας ακόμη και την ίδια της την ηθική ακεραιότητα.

Ο συγγραφέας Lemaitre Pierre περιγράφει σε τριτοπρόσωπη κυρίως αφήγηση, με τρόπο γλαφυρό και πίσω από το προσωπείο των συγκλονιστικών πρωταγωνιστών της πλοκής του την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση μιας Γαλλίας, η οποία όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη σιγοβράζει και παρακολουθεί σαν υπνωτισμένη την σταδιακή άνοδο του φασισμού. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία επί της ουσίας δεν έχει μεγάλη διαφορά από τις συνθήκες της σύγχρονης εποχής, εγείροντας προβληματισμούς για το φαύλο της ανθρωπότητας  και την τάση της, όπως φαίνεται εκ των υστέρων, να μη μαθαίνει από τα λάθη της.

Από το οπισθόφυλλο: Ο τραπεζίτης Μαρσέλ Περικούρ πεθαίνει επτά χρόνια μετά την τραγική αυτοκτονία του γιου του, Εντουάρ. Η κόρη του, Μαντλέν, αναλαμβάνει τα ηνία της οικονομικής αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο πατέρας της, σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν έχουν καν το δικαίωμα να υπογράφουν επιταγές. Η μοίρα, όμως, έχει άλλα σχέδια. Μια αναπάντεχη και τραγική χειρονομία θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της Μαντλέν και του επτάχρονου γιου της, Πολ.

Με τον πρώην σύζυγό της στη φυλακή εξαιτίας ενός τεράστιου ηθικού και οικονομικού σκανδάλου, η Μαντλέν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μοχθηρία και την απληστία των ανθρώπων, τη σκληρότητα της εποχής της και τη διαφθορά του στενού της περιβάλλοντος. Πόση δύναμη θα χρειαστεί για να αντεπεξέλθει στον αμείλικτο κόσμο που την περιβάλλει;

Μπροστά σε όλες τις ανυπέρβλητες δυσκολίες η Μαντλέν θα πρέπει να ξεδιπλώσει αποθέματα εξυπνάδας και ενεργητικότητας για να επιβιώσει και να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Προσπάθεια διπλά δύσκολη σε μια Γαλλία που παρατηρεί ανίσχυρη τα χρώματα της πυρκαγιάς που θα ανάψει σε λίγα χρόνια η άνοδος του φασισμού και θα ρημάξει όλη την Ευρώπη.

Τα Χρώματα της πυρκαγιάς είναι ο δεύτερος τόμος μιας τριλογίας που άρχισε με το Καλή αντάμωση εκεί ψηλά (βραβείο Goncourt 2013) – ο οποίος μπορεί να διαβαστεί και ανεξάρτητα. Ο αναγνώστης θα απολαύσει και εδώ το καταπληκτικό ταλέντο και τη μαστοριά του Πιερ Λεμέτρ στην ανασύνθεση της τοιχογραφίας της εποχής του μεσοπολέμου.

Το βιβλίο «Τα χρώματα της πυρκαγιάς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

Γράφει η: Αγγελίνα Αγγέλη, υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΑΠΘ

Previous ArticleNext Article