Τα μέτρα πρόληψης για την εποχική γρίπη στις σχολικές μονάδες επικαιροποίησε και υπενθύμισε στους επικεφαλής τους ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος με εγκύκλιο που απέστειλε προς το υπουργείο Παιδείας.
Ο γενικός γραμματέας επισημαίνει πως η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και καλεί τους εκπαιδευτικούς να απομονώνουν τα παιδιά που εμφανίζουν αίφνης τα συμπτώματα γριπώδους συνδρομής μέχρι να ειδοποιηθούν και να τα παραλάβουν οι γονείς τους, αλλά και τους ζητεί να μην δέχονται παιδιά πλήρως θεραπευμένα στο σχολείο, για την προστασία όλων. Επίσης, ζητεί και από τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους των σχολικών μονάδων να μένουν σπίτι τους αν εμφανίζουν τα συμπτώματα γρίπης, όσες ημέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, και χωρίς τη χορήγηση αντιπυρετικών.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα εξής συμπτώματα: Βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετούς.
Ακόμη αναφέρεται πως οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.
Οι προληπτικές ενέργειες στα σχολεία
Για την αποφυγή της διασποράς της γρίπης συστήνεται να ακολουθούνται οδηγίες ατομικής υγιεινής και οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά. Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (πχ καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην εγκύκλιο.
Αν κάποιο παιδί ή εργαζόμενος εμφανίσει γρίπη, πρέπει να παραμείνει σε χώρο όπου δε θα έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο.
Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.
Αναφέρονται ενδεικτικά οι οδηγίες ατομικής υγιεινής:
– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
– Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.
– Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα (με αντλία έγχυσης και βάση) πρέπει να βρίσκεται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, κοντά στην έξοδο και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.
Οι υπεύθυνοι των σχολείων οφείλουν επίσης να λάβουν μέριμνα για τα εξής:
– Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες.
– Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
– Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.
– Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κα).
– Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
Πηγή: protothema.gr