top, ΒΙΒΛΙΟ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: «Η Γη της Σκιάς» από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ

«Η γη της σκιάς» είναι ένα βιβλίο-ταξίδι στο παρόν και παρελθόν της Βουλγαρίας, μιας χώρας με αρκετές μαύρες σελίδες στην ιστορία της, μια ιστορία η οποία επηρέασε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων ακόμη και για πολλά χρόνια μετά τα γεγονότα. Η γραφή της συγγραφέως Elisabeth Kostova είναι έντονα περιγραφική η οποία, με συνεχείς εναλλαγές στον χρόνο και τον τόπο του μυθιστορήματος, μεταφέρει στον αναγνώστη το κλίμα των ιστορικών συνθηκών του παρελθόντος και των αναπόφευκτων επιρροών του στο παρόν, όταν τα στρατόπεδα εργασίας και τα εγκλήματα του κομμουνισμού αποτελούσαν κοινό μυστικό. Περιδιαβαίνοντας ανάμεσα στη φύση και τα σοκάκια των βουλγαρικών πόλεων, το κουβάρι της πλοκής ξετυλίγεται αργά, κρατώντας σε αγωνία για την εξέλιξη και το τέλος μέχρι και την τελευταία σελίδα. Μυστικά αναδύονται συνεχώς στην επιφάνεια, μυστικά που κρύβουν όλο τον πόνο και την αθλιότητα στη οποία περιέπεσαν ανθρώπινες ψυχές στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων και που η αλήθεια τους χάθηκε μαζί τους, με τελευταία επιθυμία την επιβίωση. Με το προσωπείο της προσωπικής και οικογενειακής ιστορίας, η αλήθεια θα λάμψει για όλους όσους υπέφεραν από την απόκρυψη της.

Το βιβλίο αποτελεί μια τρόπον τινά εικόνα της πραγματικότητας, όπου η ηθική καλείται να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα και την ανηθικότητα των εχόντων εξουσία (μιλώντας τόσο με κυριολεκτικούς όσο και με μεταφορικούς όρους) και παλεύει να αποδώσει δικαιοσύνη,  έστω και αργά.

Από το οπισθόφυλλο: Από τη συγγραφέα του best seller “Ο Ιστορικός” έρχεται ένα μεστό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο παρόν και στο παρελθόν, και αποκαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά της Βουλγαρίας, μιας όμορφης και ταραγμένης χώρας.

Μια νεαρή Αμερικανίδα, η Αλεξάνδρα Μπόιντ, ταξιδεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας, ελπίζοντας ότι η ζωή στο εξωτερικό θα γιατρέψει τις πληγές που προκάλεσε η απώλεια του αγαπημένου της αδελφού. Λίγο μετά την άφιξή της σε αυτήν την μυστηριώδη πόλη της Ανατολικής Ευρώπης, βοηθά ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να μπει σε ένα ταξί και αντιλαμβάνεται, πολύ αργά όμως, ότι κατά λάθος έχει πάρει μία από τις αποσκευές τους. Μέσα στην τσάντα βρίσκει ένα περίτεχνα σκαλισμένο ξύλινο κουτί, που έχει χαραγμένο ένα όνομα: Στόγιαν Λάζαροφ. Ανοίγοντας το καπάκι του, ανακαλύπτει ότι κρύβει μια τεφροδόχο γεμάτη με ανθρώπινες στάχτες. Η Αλεξάνδρα, στην προσπάθειά της να εντοπίσει την οικογένεια και να της επιστρέφει το πολύτιμο αντικείμενο, θα βρεθεί στα χνάρια ενός ταλαντούχου μουσικού, η ζωή του οποίου σφραγίστηκε από την πολιτική καταπίεση. Πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι η αποκάλυψη αυτή κρύβει πολλούς κινδύνους για την ίδια της τη ζωή.

“…ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι απαιτητικοί αναγνώστες”. (Booklist)

“Το τρίτο μυθιστόρημα της Κόστοβα θα ενθουσιάσει τους αναγνώστες της… Ένα εξαιρετικό βιβλίο”. (Library Journal, Starred Review)

Το βιβλίο “Η Γη της Σκιάς” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ 

Γράφει η: Αγγελίνα Αγγέλη, υπ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΑΠΘ

Previous ArticleNext Article