top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: “Το Αόρατο χωριό” από τις εκδόσεις Σαΐτη

«Ένα σκανταλιάρικο “μαγικό” Μολύβι προσγειώνεται στο Αόρατο Χωριό και δίνει μορφή στους μέχρι τότε αόρατους κατοίκους του. Αυτό θα προκαλέσει ενθουσιασμό αλλά και παρατράγουδα, καθώς καθένας τους θ’ αρχίσει να πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τους άλλους. Τότε το Μολύβι θα φροντίσει να πάρουν το μάθημά τους…

Μία ιστορία για τα διαφορετικά πρόσωπα, πράγματα, σχήματα και χρώματα στη ζωή μας, που την κάνουν τόσο πολύτιμη και ενδιαφέρουσα»  (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το Αόρατο χωριό είναι ένα διασκεδαστικό παραμύθι της συγγραφέως Εύης Τσιτιρίδου από τις εκδόσεις Σαΐτη, σε εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη κι απευθύνεται σε παιδιά πέντε ετών και πάνω.

Το αστείο κείμενο πραγματικά κρατά το ενδιαφέρον των παιδιών διασκεδάζοντας τα, από την αρχή ως το τέλος του και ταυτόχρονα καταφέρνει να περάσει χιλιάδες μηνύματα για τη διαφορετικότητα. Από την άλλη τα γλυκά ξύλινα χρώματα της εικονογράφου μαγεύουν τα ματάκια τους και τα ταξιδεύουν σε ένα κόσμο ονείρου.

Το μαγικό μολύβι καταφέρνει να σχηματοποιήσει το αόρατο χωριό δίνοντάς του μορφή και χρώμα, αλλά και ξεσκεπάζει όσα μια κοινωνία κρύβει καλά στην θέαση του διαφορετικού.

Η διαφορετικότητα αφορά όλους τους ανθρώπους, όλους εμάς που βρισκόμαστε σε αυτό τον κόσμο. Γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικές κλίσεις και ταλέντα, διαφορετικά βιώματα και διαφορετικό ψυχισμό. Ο σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο είναι ένα διαρκές μάθημα που πρέπει να διδάσκεται μέσα στην οικογένεια από νωρίς, αλλά και φυσικά μέσα στα σχολεία.

Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας τις πανανθρώπινες αξίες που θα ωθήσουν και τα ίδια να δουν πως οι άλλοι δεν είναι εχθροί, αλλά άνθρωποι διαφορετικοί. Γιατί το ότι είμαστε διαφορετικοί είναι αυτό που κάνει τη ζωή μας να έχει νόημα.

«Μια ιδανική πρόταση για εκπαιδευτικούς, μουσειοπαιδαγωγούς και εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού, που εκπονούν πολιτιστικά προγράμματα και δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής», έγραφε στο δελτίο τύπου του βιβλίου από τις εκδόσεις και συμφωνώ απόλυτα.

Το εξαιρετικό αυτό εργαλείο θα μπορούσε μαγικά να χρησιμοποιηθεί ποικιλότροπα στο σχολείο, είτε για την γνωριμία των παιδιών με τα σχήματα, τα χρώματα και τις μίξεις τους, είτε για να ζωντανέψουν την ιστορία στο κουκλοθέατρο, να βασιστεί πάνω του μια όμορφη θεατρική παράσταση, να βαφτίσουν τους ήρωες με δικά τους ονόματα και να τους σχεδιάσουν ανάλογα, να καταφέρουν ακόμα και να πουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα ονόματα των ηρώων, όπως  Ξεχαρβαλωμένη Ξύστρα, Μπαλόνας Στρογγυλένιας, Ρομβίτσα Μιαμπουκίτσα, Μπιρμπιλω Μανεκένια, Γιάγκου Σπάγκου (αλήθεια που τα σκέφτηκε;) και φυσικά να δουλέψουν τη διαφορετικότητα.

Ελπίζω οι αυριανοί πολίτες, με τη βοήθειά μας, να είναι ικανοί να ζουν σε ένα ορατό χωριό, ευτυχισμένοι κι αγαπημένοι, όσο διαφορετικοί κι αν είναι, γιατί μην ξεχνάτε ο Μέγας Δημιουργός μας αγαπά όλους το ίδιο κι ας διαφέρουμε τόσο πολύ μεταξύ μας.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article