Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία

Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια για να πειστούν οι πολίτες ότι τους συμφέρει να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια για να πειστούν οι πολίτες ότι τους συμφέρει να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.

Στόχος είναι να πειστούν οι πολίτες πως είναι προς όφελός τους να παίρνουν αποδείξεις στις συναλλαγές.

Ήδη προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός και ο ανάδοχος αναμένεται να επιλεγεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει πρόσθετα έσοδα ύψους 550 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό από την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η επιτυχία του μέτρου κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Ο στόχος της καμπάνιας θα είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για την καινούργια τους υποχρέωση αλλά και για τον στόχο που πρέπει να επιτύχουν. Το 30% του εισοδήματος μπορεί να σημαίνει ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πρέπει να είναι αυξημένες ακόμη και κατά 1.000 ευρώ κάθε μήνα σε σχέση με πέρυσι.

Το κόστος για τον ανάδοχο της διαφημιστικής καμπάνιας φθάνει τα 74.400 ευρώ και όπως προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού, θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου με διάφορες παραλλαγές.

Η εκστρατεία θα καλύψει:

Τηλεόραση: Ο Ανάδοχος θα αναλάβει τη δημιουργία, παραγωγή τηλεοπτικών σποτ που θα προβληθούν τελικώς στα τηλεοπτικά κανάλια. Η δημιουργία του σεναρίου και των ταινιών θα γίνει από τον Ανάδοχο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ραδιόφωνο: Ο Ανάδοχος θα αναλάβει τη δημιουργία και παραγωγή των ραδιοφωνικών μηνυμάτων με βάση το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τύπος: Ο Ανάδοχος θα αναλάβει το σχεδιασμό των μακετών των καταχωρήσεων σε διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με τις προδιαγραφές και τις Οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών.

Διαδίκτυο: Ο Ανάδοχος θα αναλάβει το σχεδιασμό και την παραγωγή διαφημιστικών μηνυμάτων για ιστοσελίδες (παραγωγή web banners σε διαφορετικές διαστάσεις) στο πλαίσιο της σκοπούμενης δυναμικής προώθησης και προβολής.

Ταυτόχρονα με την καμπάνια, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβραβεύσει με φορο-μπόνους τους φορολογούμενους που χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα ειδικά σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

Το σενάριο να μετράνε διπλά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια κλπ) μάλλον μένει στο συρτάρι. Αντίθετα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κερδίζει πόντους το σενάριο της έκπτωσης από το φόρο ή το εισόδημα ορισμένων αποδείξεων από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα.

Κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να αυξήσουν τις συναλλαγές τους με κάρτες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του οφέλους που έχουν οι πολίτες και το κράτος απο τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις συναλλαγές τους. Ήδη, προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάληψη της διαφημιστικής καμπάνιας.

Τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, εξάλλου, εξωδικαστικός μηχανισμός για την επίλυση των φορολογικών διαφορών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα Δικαστήρια οι οποίες, σήμερα, υπερβαίνουν τις 10.000. Το νέο σύστημα προδικαστικής επίλυσης των διαφορών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικές επιτροπές θα εξετάζουν τις υποθέσεις και θα παρέχουν κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους πολίτες να κλείσουν την υπόθεσή τους, χωρίς να περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των Δικαστηρίων.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις εφεδρείες εσόδων, τις οποίες, ούτως ή άλλως, διαθέτει ο φετινός προϋπολογισμός. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι το μέρισμα του δημοσίου από τα κέρδη της Τραπέζης της Ελλάδος θα είναι φέτος 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, σε επιπλέον 279 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις που κρίθηκαν νόμιμες από την ΕΕ και θα επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία εκτελεσης των στόχων του φετινού προϋπολογισμού και για τη δημιουργία επαρκούς δημοσιονομικού χώρου που θα στηρίξει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των ελαφρύνσεων αυτών η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον οι θεσμοί εγκρίνουν την αλλαγή χρήσης των ANFAs για αναπτυξιακούς σκοπούς, αυτά να αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ουσιαστικά σημαίνει παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων με μηδενικό επιτόκιο σε μία περίοδο που υπάρχει έλλειψη δανείων από τις τράπεζες.

Παράλληλα, σημαντική θα ανάσα στον προϋπολογισμό θα υπάρξει και στην περίπτωση που οι θεσμοί δώσουν την έγκριση τους για την εξαίρεση από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα των δαπανών του Δημοσίου για το προσφυγικό. Ήδη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσμετρούν μία προς μία τις δαπάνες αυτές οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Previous ArticleNext Article