top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Διαβάσαμε και σας προτείνουμε: “Δύο σταγόνες νερού σε απίθανες περιπέτειες” από τις εκδόσεις ΣΑΪΤΗΣ

Ένα ακόμη εξαιρετικό παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις ΣΑΪΤΗΣ κυκλοφόρησε με την υπογραφή της καταπληκτικής συγγραφέως Πηνελόπης Μωραΐτου και της ταλαντούχας κόρης της Μαρία Μωραΐτου, με θέμα το πολύτιμο αγαθό όλου του κόσμου το νερό.

Το ευρηματικό και διασκεδαστικό κείμενο, όχι μόνο μαθαίνει μέσα από τις γραμμές του όλα όσα χρειάζεται κανείς να ξέρει για το νερό, αλλά κρατά το ενδιαφέρον του μικρού και του μεγάλου αναγνώστη μέχρι να φτάσει στο οπισθόφυλλο του, ενώ οι εικόνες της Νίκης Λεωνίδου, αναδεικνύουν το κείμενο και συμπληρώνουν όπου χρειαστεί, ταξιδεύοντας με τα χρώματά τους τα μικρά ματάκια..

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο θείο Υδρογόνο-δύο-οξυγόνο που τα γνωρίζει όλα και ποιος δε θέλει να ταξιδέψει στον κύκλο του νερού με τις τσαχπίνες κι αφράτες σταγόνες Στραφταλίτσα και Χαλαζάκη που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό;

Ο θείος H2O έμαθε στα ανιψάκια του για το νερό στη θρησκεία από το Νώε ως το Μωυσή, από τη βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό ως το γάμο της Κανά, από τη λίμνη Τιβεριάδα ως τα μυστήρια της βάπτισης και της θείας ευχαριστίας, ενώ η γιαγιά παράδοση η οποία κι αφηγείται στα εγγονάκια της την ιστορία των δυο σταγόνων, αναφέρεται και στη δεύτερη ημέρα της δημιουργίας του κόσμου.

Η ιστορία όμως συνεχίζεται δυναμικά με το ταξίδι των δύο σταγόνων που ξεκινούν να πέφτουν και να ανταμώνουν, ότι ο θείος τους είχε αναφέρει στις ιστορίες του. Που υπάρχει νερό; Που κρύβεται και σε ποια μορφή; Ποια ήταν τα παλιά επαγγέλματα που σχετίζονταν με το νερό; Ποιος είναι ο κύκλος του νερού; Γνωρίζεις το έθιμο της Περπερούνας; Πώς το νερό γίνεται πόσιμο; Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός; Ποια η χρησιμότητά του;

Οι συγγραφείς  πέρα από τη γνώση που προσφέρουν, γύρω από το νερό, δίνουν κι ένα δυνατό περιβαλλοντικό μήνυμα για το πως εμείς οι άνθρωποι μολύνουμε τη γη μας. Οι σταγονίτσες συναντούν σκουπίδια, πλαστικές σακούλες, ξύλα κι ότι μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους κι από την άλλη,  ύποπτους τύπους όπως τον Εργοστασιοκλή Απόβλητο, Μεμά Λασπονεράκια, Τσικνογλίτσα, Καυσαεράκια και Φυτοφαρμάκη. Παροιμίες και φράσεις του κειμένου με έντονα γράμματα όπως: έβαζε νερό στο κρασί του, βρεγμένη γάτα, πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, έχετε γεια βρυσούλες, είχαν πιει το αμίλητο νερό, δεν σε ξεπλένει τίποτα, μούσκεμα τα ΄’κανα, σε κάνουν να γελάς, μέχρι δακρύων.

Πριν τα αδελφάκια γυρίσουν πίσω ψηλά στον ουρανό, έπειτα από το βιολογικό καθαρισμό, κατέληξαν στην κολυμπήθρα του παπα-Γιώργη, άλλωστε δε θα υπήρχε μεγαλύτερη ευλογία για τις δύο μικρές σταγονίτσες από το να γίνουν μέτοχοι στο ιερό μυστήριο του βαπτίσματος, το οποίο μπορεί όντως να μας ανεβάσει πάνω ψηλά στον Ουράνιο Πατέρα μας.

Ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο κατάλληλο για δασκάλους, γονείς, παιδαγωγούς, κατηχητές, με απίθανα νεροπαιχνιδίσματα, νερο-πινελιές και νεροτράγουδα, που οφείλει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας…

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

 

Previous ArticleNext Article