Δύο ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από κορωνοϊό, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν μια ηλικιωμένη και ένας 64χρονος που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ηλικιωμένη, η οποία «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας, είχε υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τον άνδρα, ο οποίος δεν έπασχε από κάποιο νόσημα. Οι δύο αυτοί νέοι θάνατοι ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 19.
695 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Στα 695 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καθώς υπάρχουν 71 νέα κρούσματα.
Ακόμη 114 άτομα νοσηλεύονται, ενώ 35 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 74% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν προσβληθεί 8.000 με 10.000 πολίτες.
Ακόμη επεσήμανε πως το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα αργήσει. «Χρειαζόμαστε χρόνο», είπε και συνέχισε:
«Σέβομαι τον βουβό πόνο αυτών που έχουν κρούσμα στο σπίτι και πρέπει να απομονώνονται όπως και αυτών που έχουν κρούσμα στο νοσοκομείο και πρέπει να είναι δίπλα τους».
Όσο αφορά τα παιδιά είναι ελαφρά τα κρούσματα έχουμε ένα 3-4% εκ των οποίων έχουν πάρει εξιτήριο.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί πως μερίδα ατόμων που έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό έχει χάσει το αίσθημα της όσφρησης.
Πώς είναι να θεραπεύεις πνευμονίες σε ασθενείς με τον ιό
Την αγωνία όσων δουλεύουν στο σύστημα υγείας να μην χαθεί κανείς από την αλυσίδα σωτηρίας των ασθενών, εκφράζει η συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με πνευμονίες λόγω κορωνοϊού.
Η κ. Γκάγκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει λόγο για αυστηρά πρωτόκολλα που μπαίνουν σε εφαρμογή, όταν έρχονται σε επαφή με ασθενή που νοσεί από κορωνοϊό: «Προσέχουμε ακόμα και τον τρόπο που βγάζουμε τα βρώμικα ρούχα, για να μην κινδυνέψουμε εμείς αλλά και κανείς άλλος. Πρέπει στους αναπνευστικούς ασθενείς να παρακολουθούμε συνεχώς το οξυγόνο τους και να προσαρμόζουμε ανάλογα την οξυγονοθεραπεία ή και την υποστήριξη της αναπνοής».