Αγορά, Ειδήσεις, Ελλάδα, Κοινωνία, Οικονομία

Διευρυμένα τα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Βρούτσης

Τη διεύρυνση της περιμέτρου των μέτρων για τον κορωνοϊό για εργαζόμενους και επιχειρήσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία η πανδημία προανήγγειλε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όσον αφορά τις αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ είπε ότι «μέχρι στιγμής (σ.σ. στις 10 το πρωί της Πέμπτης) είχαν υποβληθεί 65.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις στοιχείο που επιβεβαιώνει το μέγεθος της κρίσης».

«Η εκτίμηση είναι δραματική. Στις αρχές Απριλίου το σύνολο των επιχειρήσεων θα έχουν μπει στην γκρίζα ζώνη που έχουν πληγεί και θα ενταχθούν σε αυτή την περίμετρο» είπε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι αν η κρίση συνεχιστεί «τη στιγμή που θα λήξουν τα μέτρα θα τα επεκτείνουμε και για τον Μάιο και για τον Ιούνιο».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι από τα μέτρα «δεν εξαιρούνται οι δικηγόροι γιατί εξομοιώνονται με επιχείρηση για τις οποίες έχουν ενεργοποιηθεί άλλα εργαλεία στήριξης όπως η αναστολή πληρωμών φόρων και εισφορών».

Σημείωσε, επίσης, ότι «διατηρούμε πόρους για να τους ρίξουμε στην αγορά όταν θα λήξει η κρίση».

Ψευδές ότι έχουμε μείωση 50% μισθών

Χαρακτήρισε, ακόμα, «ψευδές ότι έχουμε 50% μείωση των μισθών. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που καταρρέουν με υποχρέωση διατήρηση ρήτρας εργασίας, δηλαδή, δεν θα απολύσουν κανένα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εκ περιτροπής απασχόλησης για 1 μήνα ή όσους μήνες διαρκεί κρίση. Αφορά επιχειρήσεις που έχουν μηδέν ρευστότητα με υποχρέωση να διατηρήσουν θέσεις εργασίας». «Αυτό το μέτρο είναι υπέρ των εργαζομένων» είπε ο κ. Βρούτσης.

Διευκρίνισε, ακόμα ότι «την επόμενη ημέρα και αυτό και όλα τα υπόλοιπα μέτρα όπως αυτά για την επέκταση του ωραρίου και για την απαγόρευση απολύσεων και για τη δυνατότητα αναστολής εργασίας θα καταργηθούν την ημέρα που θα βγούμε από την κρίση».

Δώρο Πάσχα

Ερωτηθείς για το δώρο Πάσχα ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση τους δίνουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν απώλειες θα το καταβάλουν μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη».

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article