top, ΒΙΒΛΙΟ, ΠΑΙΔΙ

Από τον Άγιο Λάζαρο…. στο Χριστός Ανέστη!!!

Αν και έχει φτάσει ήδη Μεγάλη Τετάρτη και περπατάμε προς την Ανάσταση (βλέπετε τα ταχυδρομεία αργούν αυτό τον δύσκολο καιρό που διανύουμε), θα σας προτείνω δύο βιβλία από τις εκδόσεις Σταμούλη, που μπορείτε απλόχερα ακόμη και τώρα να κάνετε δώρο στα παιδάκια σας, στα βαφτιστήρια σας, ακόμη και στους μαθητές ή τα κατηχητόπουλά σας.

Το πρώτο βιβλίο ΕΚΔΡΟΜΗ στον Άγιο Λάζαρο, απευθύνεται σε παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, μα και σε μεγαλύτερα παιδιά, ενώ στα μάτια μου έγινε εξαιρετικό βοήθημα για την κατηχητική μου ομάδα, αλλά και για μια πιθανόν «παρουσίαση», που θα μπορούσαμε να κάνουμε λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία και οι κατηχητικές συντροφιές μας.

Η συγγραφέας Μαρία Προδρόμου μέσα σε λίγες σελίδες παρουσιάζει την Ανάσταση του Αγίου Λαζάρου δηλαδή το πάσχα πριν το Πάσχα, ποιος ήταν ο Άγιος Λάζαρος, που βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του και πώς βρέθηκε στην Λάρνακα της Κύπρου. Στο βιβλίο επίσης παρουσιάζονται έθιμα που έχουν οι συγγενείς γείτονες μας για τον επιστήθιο φίλο του Χριστού, αλλά κάνει κι αναφορά για το πώς στην Κρήτη και στην Κέρκυρα αναβιώνουν επίσης την ανάστασή του. Στο τέλος μάλιστα του βιβλίου αναφέρονται και μικρές ιστορίες για τη ζωή του Αγίου μετά την Ανάστασή του, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν και στην παρουσίαση του Αγίου που πιο πάνω ανάφερα. Επίσης υπάρχουν δραστηριότητες εμπνευσμένες από τον Άγιο Λάζαρο.

Η συγγραφέας είναι σα να δίνει σε εκπαιδευτικούς μια ιδέα για τα ταξίδια μαθητών που πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος Erasmus+ σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια και πραγματικά θα ήταν τόσο ενδιαφέρον να ταξιδέψουν και να δουν από κοντά όλα όσα στο βιβλίο ξεφυλλίζονται.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως για ακόμη μια φορά η εκπληκτική εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα δικαιώνει το κείμενο και μου αρέσει εξαιρετικά η σύνθεση που γίνεται με την εικόνα και τη φωτογραφία. Νιώθεις πως οι πρωταγωνιστές πραγματικά έχουν σάρκα κι οστά.

Το δεύτερο βιβλίο  Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα, της συγγραφέως Μαρίνας Παλιάκη- Μπόκια σε εικονογράφηση της εξαιρετικής Αγγελικής Δελεχά απευθύνεται σε παιδιά από 3- 6 ετών. Η συγγραφέας μέσα από το ποιητικό και σύντομο κείμενό της με πρωταγωνιστή το μικρό Νικόλα, περπατά στην Μεγάλη Άγια Εβδομάδα τόσο απλά και γλυκά τονίζοντας εκείνα που το μικρό παιδί μπορεί να συγκρατήσει κάνοντάς το μέτοχο στην πιο μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Σας το λέω με το χέρι στην καρδιά πως με το μικρό μου αγόρι το διαβάζουμε κάθε μέρα και δεν το χορταίνει. Αξίζει οπωσδήποτε να το δωρίσετε στα μικρά σας. Η εικονογράφηση στη μία σελίδα θυμίζει αγιογραφία, ενώ στην άλλη ξεφυλλίζεται η ιστορία του πρωταγωνιστή. Και στις δύο όμως η εικονογράφος δίνει σε εσάς τροφή για να πάτε ένα βήμα παρακάτω τους μικρούς αναγνώστες σας.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Previous ArticleNext Article