Αγορά, Ελλάδα

Διαβάστε τι αλλάζει στο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα, λόγω κορωνοϊού.

Σε αυτή περιλαμβάνεται η επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης εκτός από εμπορικά κέντρα ανοιχτού και κλειστού τύπου, εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα.

Καταστηματάρχες που ετοιμάζονταν εδώ και ημέρες σήκωσαν τα ρολά τους σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου και θα κληθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, τηρώντας τα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης για τη μη διασπορά της πανδημίας.

Εκτός από τις μάσκες, οι πελάτες πρέπει να τηρούν και αποστάσεις ενώ οι καταστηματάρχες θα είναι υπεύθυνοι για το πόσα άτομα εισέρχονται σε κάθε κατάστημα.

Ώρες λειτουργίας και αποστάσεις

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Κανόνες λειτουργίας

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου

Έως 20τμ: 4 άτομα
Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Βέβαια οι καταστηματάρχες, στην πρεμιέρα Νο2 του μέτρου,  δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την «επόμενη μέρα» στην τοπική οικονομία,  ενώ ο κόσμος εμφανίζεται ακόμη διστακτικός στο να μπει στα καταστήματα και να ψωνίσει.

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article